ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ЗРІЛА ЖІНКА ВІД СПІВЗАЛЕЖНОЇ

Останнім часом слово «співзалежність», що було колись суто психологічним терміном, все частіше вживається в повсякденному спілкуванні. Спочатку воно асоціювалося з людьми, чиї партнери або родичі перебувають в алкогольній, наркотичній або іншій залежності, але явище це пов’язано не стільки з шкідливими звичками, скільки з психологічним станом людини. Останнім часом стало відкриватися, що співзалежність – це дуже часте і практично повсюдне явище.

Звичайно, люди в парі залежать один від одного, але ця залежність може бути надмірною, а може – недостатньою. У відносинах партнери обмінюються чимось один з одним, але є аспекти себе, які віддавати потрібно, а є – які віддавати не можна. Розуміння цієї різниці необхідно, щоб усвідомлювати, що між вами відбувається і наскільки це сприяє зміцненню їх зв’язку в сьогоденні і в перспективі.

У чому ж різниця позиції жінки в здорових і співзалежних відносинах?

В даному контексті ми будемо вживати словосполучення «зріла жінка» для узагальнення якостей особистості психологічно зрілої, дорослої жінки.

-Зріла жінка має почуття власної гідності і вважає себе цінністю.
-Співзалежна жінка не впевнена в своїй цінності і гідності і потребує того, щоб чоловік постійно підтверджував їх для неї своєю любов’ю.

-Зріла жінка вміє захистити себе від негараздів життя самостійно. Вона вміє вирішувати проблеми, звертатися за допомогою, контактувати з різними людьми.
-Співзалежна жінка потребує чоловіка, щоб він захистив її, тому що не відчуває себе здатною зробити це самостійно.

-Зріла жінка комфортно почуває себе на самоті і може досить гармонійно жити одна, не втрачаючи відчуття наповненості і свідомості свого життя.
-Співзалежна жінка не може залишатися на самоті і не відчуває сенсу свого життя, якщо вона не в стосунках.

-Зріла жінка вміє сама підтримувати і втішати себе.
-Співзалежна жінка потребує чоловіка, щоб той підтримав і втішив її у важкій ситуації.

-Коли чоловік проявляє зневажливу поведінку, ігнорує її, або поводиться негідно, зріла жінка дистанціюється від чоловіка. Вона стає менш доступною і направляє свою увагу на інших чоловіків (якщо вона не є у шлюбі) або на цікаві для неї заняття.
-Співзалежна жінка вважає, що любов повинна бути сліпою, і залишається поруч, продовжуючи віддавати чоловікові своє тепло, час і увагу, сподіваючись, що її доброта буде оцінена і чоловік зміниться.

-Зріла жінка знає, що їй цікаво, має хобі, подруг і прагне розвиватися.
-Співзалежна жінка віддає своє життя чоловікові і не залишає собі ніяких інтересів, крім відносин в сім’ї.

-Зріла жінка, залишаючись частиною сім’ї, має свій особистий простір, яке є недоторканним.
-Співзалежна жінка має спільний з чоловіком електронний ящик, комп’ютер, пароль для сторінок в соцмережі, коло спілкування, способи розслаблення… Поступово стає важко розрізнити різницю в думках, смаках, бажаннях, зрозуміти, кому має належати час, право вибору.

-Зріла жінка вміє добре відчувати, чого вона хоче, що їй йде і що їй подобається.
-Співзалежна жінка відчуває труднощі при виборі речей і потребує порад чоловіка, мами, подруги або ще когось, перш ніж прийняти рішення.

-Зріла жінка вміє отримувати задоволення від простих речей, а також естетично насолоджуватися мистецтвом і красою.
-Співзалежна жінка може радіти життю і розуміти, що «щастя є», тільки коли вона поруч з люблячим її чоловіком.

-Зріла жінка завжди знаходить час подбати про себе, свою красу і здоров’я.
-Співзалежна жінка постійно не може знайти час на себе через роботу, дім, побут, дітей, інші справи.

-Зріла жінка знає, скільки і якого роду уваги потрібно їй від чоловіка, вміє про це з ним домовитися і спокійно ставиться до того, що у чоловіка є свої друзі і інтереси.
-Співзалежна жінка хоче всю увага і весь час чоловіка тільки для себе і вимагає, щоб той відмовився від друзів і небезпечних захоплень.

-Зріла жінка вміє спокійно сказати своєму чоловікові про те, що відчуває незгоду з його поведінкою або дискомфорт у відносинах.
-Співзалежна жінка намагається не псувати відносини конфліктами і не звертає уваги на свої внутрішні сигнали.

-Зріла жінка ніколи не «пиляє» партнера. Вона або підтримує його в його починаннях, або просто пропадає з його життя (якщо не є з ним у шлюбі).
-Співзалежна жінка влаштовує істерики і вичитує чоловіка за те, що він не такий, як потрібно їй, наголошуючи на почутті провини, при цьому ніяк не змінюючи своєї поведінки по відношенню до нього.

-Зріла жінка заявляє про свої потреби і бажання, надаючи чоловікові свободу виконати їх або не виконати. Вона знає, де проходить межа того, що неприйнятно для неї, і вміє цінувати найголовніше – глибину і тепло в стосунках.
-Співзалежна жінка пред’являє вимоги і претензії, скаржиться і ниє, і розглядає чоловіка як погано працючий інструмент по втіленню своїх бажань.

-Зріла жінка не ображається на партнера. Вона відкрито висловлює свої побажання і незгоду.
-Співзалежна жінка накопичує образи за нездійснені мрії і згодом закриває своє серце для чоловіків або зривається на свого, вибухаючи в емоціях.

-Зріла жінка вміє захоплюватися партнером і поважає те хороше, що в ньому є, дозволяючи йому бути в чомусь недосконалим.
-Співзалежна жінка ідеалізує партнера і очікує від нього рішення всіх проблем, особливо в кризових ситуаціях.

-Зріла жінка залишається в стосунках, тому що знає, що вибрала свого чоловіка.
-Співзалежна жінка залишається тому, що відчуває сильний страх залишитися одній, і їй здається, що більше чоловіків для себе вона не знайде.

-Зріла жінка піклується про партнера з любові, але продовжує відчувати себе вільною.
-Співзалежна жінка піклується зі страху втратити його і з готовністю віддає йому свою свободу, тому що все одно не знає, що з нею робити.

Авторка: Надія Баранова

P.S.Все це з не меншим успіхом можна застосувати до співзалежних чоловіків.