Партнерські роди – наче танець

Партнерські роди – наче танець

– Як готує подружжя до партнерських пологів “Школа щасливого материнства св. Анни”?
– Ми маємо 2 заняття. Перше – з акушером-гінекологом – це навчання фітболу, вправ для знеболення, ознайомлення з можливими позами в пологах, а також з секретами техніки дихання. Чоловікові часто саме в першому періоді пологів доводиться нагадувати дружині про дихання і т.і. Також ознайомлюємо з основним про пологи, особливо з першим періодом, коли допомога тата найпотрібніша (8-12 год.) , тоді він може зробити масаж дружині, полоскотати животик пір’ячком, нагадати, як потрібно дихати, заспокоїти. Коли починаються перейми і з’являється голівка дитини, чоловік може тримати дружину за руку, допомагати із диханням і зовсім не обов’язково дивитися, як акушери приймають дитину. За бажанням тато перерізає пуповину дитинці, носить її на руках, поки мама відпочиває.
Друге заняття – з лікарем-психотерапевтом. Навчаємо застосовувати гаптономію, для підвищення настрою проводимо арт-терапію вагітних животиків або квітковий масаж. Охочі мають нагоду подивитися вдома dvd-фільми.
Акцентуємо увагу на бажанні обох партнерів бути на пологах, за потреби надаємо індивідуальні консультації. Усім також радимо подивитись смішну комедію “Запасний плян” та прочитати книгу Г.Чепмена “П’ять мов любови в подружжі” , адже саме розуміння мови любови дружини в пологах неабияк допоможе чоловікові.
Окрім цих двох спеціяльних занять саме щодо партнерських пологів, заохочуємо чоловіків ходити на всі наші зустрічі, писати листи любови і казки малюкам разом, разом співати і танцювати втрьох ще до народження.
– Як, на Вашу думку, партнерські пологи впливають на подружні стосунки?
– Сьогодні дорослі люди не вірять у дива. Але з народженням дитини щоразу повторюється те Диво, яке ми вшановуємо особливо в Різдвяний час – диво народження Дитини. І ще жоден чоловік, присутній при нормальних пологах, не залишився байдужим до цього. Батько з перших моментів життя свого сина чи доньки починає дуже трепетно ставитись до дружини і догляд за немовлям сприймає не лише як обов’язок. Чоловіки щасливі й горді, що першими побачили свою дитинку, їх переповнюють такі сильні почуття, що навіть деякі кажуть, що хотіли б поносити власну дитину в собі, щоб відчути, яке це диво.
Жінка також дуже цінує цю допомогу і, як правило, охоче погоджується прийняти її від близької людини, тій, якій довіряє, яку наділяє цим партнерським вибором, довірою, розуміючи і відповідальність. Сімейна пара на своєму досвіді відчуває, що таке «партнерство» – взаємні переживання, підтримка і взаємна радість. Парнерські роди, на мій погляд, схожі на танець.
Пара готується, тренується, виступає і отримує нагороду. Таким подружжям легше оминути неприємності: післяпологову депресію і ревнощі чоловіка до жінки, що багато часу приділяє дитині.
Оскільки момент народження дитини сприймається як тріюмфальний результат важкої спільної роботи, найчастіше домінуючою емоцією батька є захоплення, незважаючи на особливий зовнішній вигляд немовляти. Часто при партнерських пологах батькові пропонують перерізати пуповину, і це дуже символічний момент – «відділяючи» дитину від матері, він так визначає своє місце в його житті.
Життя дарує нам безліч різних вражень, але ті враження, що маємо від пологів, не порівняти ні з чим. Якщо чоловік не може відчути те, що відчуває мати, тобто пізнати всі дивовижні грані творення і розвитку всередині себе нового життя, то безглуздо не скористатися хоча б можливістю “доторкнутися” до таїнства життя – народження, стати свідком – і ще більше – учасником!
Партнерські пологи — це прекрасно, лише за умови, що цього хочуть як чоловік, так і жінка. Потрібно пам’ятати, що є три категорії чоловіків: ті, які готові відразу і були готові навіть ще до зачаття до спільних пологів; ті , які сумніваються; ті, які категорично не хочуть бути на пологах і мають на це вагомі причини.У кожного з них перед народженням дитини відбуваються своєрідні психологічні зміни.
Чоловік повинен знати, як допомогти. Але щоб це розуміння було повним, подружжю слід переживати пологи спільно: разом готуватись, разом переживати перейми, разом тужитися під час потуг.
Чоловік має постаратись усунути зайві подразники, створити умови для розслаблення і випромінювати впевненість. А головне – бути поруч.
Протягом пологів жінці потрібна підтримка. Присутність коханої людини допомагає не зірватися, не запанікувати, не впасти в істерику. Між переймами жінці треба розслабитися, і найбільше допомогти в цьому може лише чоловік – приголубити, поцілувати.
Важливим є розумова неістерична здатність партнера спокійно сприймати будь-який хід подій, уміти вчасно звільнитися від своїх ілюзій і амбіцій, роблячи свідомий вибір заради збереження здоров`я і життя.
Підготовлений партнер зможе усвідомлено вирішити, чи йти йому на пологи, в нього не буде паніки, він не стане дарма відволікати лікарів. Чоловік, готовий до різних станів коханої жінки, спокійно сприймає її без макіяжу, хвору, здорову, радісну, сумну.
Багато жінок до останньої хвилини вагається, чи варто народжувати разом з чоловіком. І це цілком справедливо: важко робити вибір, коли не знаєш, що саме тебе чекає. Тому слід наперед домовитися, що якщо вже в процесі пологів хтось захоче відмовитися від ідеї народжувати разом, то прямо скаже про це.У такій відвертості немає нічого страшного. Це цілком дорослий рішенець спробувати, тверезо оцінити свої сили і, якщо їх недостатньо, відмовитися, щоб не нашкодити ні собі, ні відносинам, ні самому процесові. Адже головне – хороші пологи в атмосфері довірливости і щирости.
Іноді жінки звуть з собою на пологи чоловіка з прихованою метою – щоб перевірити щирість і надійність його почуттів. Це вкрай небажано. Ніщо не має відволікати від процесу народження малюка ні жінку, ні її чоловіка. Пологи – це аж ніяк не іспит на міцність любови, не місце для з`ясування відносин. Йти з чоловіком на пологи для того щоб врятувати сім’ю, – це ілюзія. Любов Є або її НЕМАЄ. І її не купити за гроші, страждання, пологи і дітей.
Важливий мирний, зосереджений стан всіх учасників пологів, адже це надзвичайно емоційна подія. До речі, саме тому деякі лікарі проти того, щоб на пологи з мамою йшла майбутня бабуся: приховані конфлікти в стосунках з дочкою можуть виявитися в найневідповідніший момент.
– Як партнерські пологи впливають на дитину, що родиться?
– Хтось казав, що з народженням дитини в сім’ї зникають спокій, гроші, лад, сон і поселяється Щастя. – Це правда. Якщо 9 місяців подружжя не гаяло часу і готувалось, то дитина і під час вагітности, і при пологах відчуває, що батьки її бажають і чекають. А що ще їй потрібно? ЛЮБОВ.

Марія Хомів – лікар-психотерапевт,
м.Тернопіль, член УСП, координатор проекту ТБФ”Карітас”,
голова ТОГО”Центр щасливого батьківства та материнства”,
автор книги про грудне годування, консультант www.mamusi.org.ua.