ЧОМУ ДІВЧАТА ВИБИРАЮТЬ ПОГАНИХ ХЛОПЦІВ

ЧОМУ ДІВЧАТА ВИБИРАЮТЬ ПОГАНИХ ХЛОПЦІВ

Сімейний психолог Михайло Лабковский
дає дуже точну і дуже сумну відповідь на це питання.
Текст був написаний для сайту «Сноб».
Але він дуже важливий для всіх і ми його публікуємо.

Нещодавно на одній з лекцій до мікрофона підійшла жінка років 60-ти і розповіла історію, як вона 27 років жила в шлюбі і всі 27 чоловік її третирував, принижував, ображав, а в хороші дні просто вів себе по-хамськи. «Я довго слухала ваші передачі, – сказала жінка – в кінці кінців, зрозуміла, що так жити не можна, і розлучилася. Тепер я не невротик?»
Мені, звичайно, було б приємно стукнути себе кулаком в груди, типу «який я молодець». Але я поставив їй кілька запитань, і з’ясувалося, що справа не в моїх чарівних порадах. Просто чоловік постарів. «З нього вже пісок сиплеться, а він все щось пнеться, намагається грубити, а до вас це більше не чіпляється, – розчарував я свою вірну слухачку. – Ви розлучилися тому, що він для вас більше не мужик».
А невротиком, вона, звичайно, залишилася.
Або показовий випадок, коли до мене на консультацію прийшла жінка з поламаною рукою – чоловік зламав по п’янці. І це був її третій чоловік. Перший влаштував їй перелом основи черепа мало не на весіллі, другий теж жорстоко бухав. І як всі, хто одружена з алкоголіками, вона питала, що робити, «адже людина хороша, а коли тверезий – такий добрий і так всіх любить!»
Алкоголізм і рукоприкладство – це яскраві пороки, на прикладі яких я хотів продемонструвати, що вибираючи партнера, люди нездорові керуються виключно тим, що нашіптують їм їх комплекси, страхи, їх понівечена психіка. Перекручують психіку зазвичай в дитинстві, а на міжстатевих стосунках особливо сильно відбиваються проблеми в стосунках з батьком протилежної статі.
У цьому сенсі мене завжди розчулює, коли батьки і подруги кричать, наприклад, дівчині: «Та як ти можеш з ним спати? Він же тварина! Подивися, як він себе веде!» Приводять різні сильні аргументи, апелюючи при цьому до мозку. Але ж у мозку дві півкулі – ліва відповідає за логіку і раціональну поведінку, права – за емоції. А всі аргументи вперто довбають в раціональне. У той час як партнера ми вибираємо чисто інтуїтивно і за допомогою почуттів. І ці діалоги неминуче заходять в глухий кут або крутяться по замкнутому колу: «Він поганий!» – «А він мені подобається!».

І, повторюю, вибирати в чоловіки алкоголіків – це найпомітніше, але не найпоширеніше явище. Набагато частіше тихі невротики вибирають собі таких же невротиків – маніпуляторів, скривджених і ображених, раптово зіскакуючих з відносин, неперетелефонуючих, тих, які не бажають одружитися і брати на себе відповідальність …
І винні в цьому дивному виборі погані батьки. А так як поганих батьків у нас в країні набагато більше, ніж хоча б просто нормальних, то і дівчаток-невротічок – більшість.
Розповідаю, як це працює і чому хороші дівчатка западають на поганих хлопців? Та тому, що коли дівчатка були маленькими, їх тата ніколи не говорили їм «ти моя найкрасивіша» і «ти моя принцеса», забували, коли у доньки день народження, не забирали вчасно з дитячого саду, приходили додому пізно і в похмурому настрої, а після розлучення взагалі переставали дзвонити.
Дівчатка любили своїх тат і нудьгували по ним так сильно, що навіть плакали, сильно залежали від їх настрою і бажання, а частіше небажання спілкуватися. І все чогось чекали, чекали… А тепер, коли прийшов час зустрічатися з молодими людьми, якщо юнак уважний, ніжний, турботливий, несе її сумку і подає руку, коли вона виходить з машини, то дівчинка в принципі не здатна сприймати його як чоловіка. Він в її очах – ганчірка, розмазня і потенційний підкаблучник. А такий чоловік (вірніше, яким вона собі його бачить) її зовсім не збуджує. Але якщо хлопець навіть не притримує для неї двері в метро, і ці двері яааак стукнуть її по голові – ось це так! Ось це мужик! Ось це здрастуй, тату!
Найголовніша перевірка: якщо після першого або другого побачення, можливо після сексу, хлопець / дівчина не дзвонить, «пропадає», то здорова, НЕ невротична реакція – відразу ж втратити інтерес до цих відносин. Але ж ні! для невротика – це початок великої любові. Тому що в дитинстві він так само дивувався, куди все поділися і так само бігав за батьками, намагаючись привернути їхню увагу. В результаті в цій психіці любов спочиває на почутті образи, приниження і жалості до себе. І той, хто всі ці почуття викликає – викликає до себе інтерес, сексуальний потяг, почуття…
Теперішній хлопець часто поводиться в точності, як тато.
Зараз хлопець ігнорує, демонструє незацікавленість? А що було в дитинстві: «Папа не дзвонить – у нього є інші справи»; «Тато сердиться – це тому, що я погано себе веду»; «Я не заслужила доброго ставлення і подарунків».
Хлопець жадібний? А що часто повторював тато? «Я вас всіх утримую, працюю з ранку до ночі, не можу навіть нормальну вечерю ввечері отримати, зате ви знову непотрібного лайна понакупилі…»
Хлопець не хоче брати на себе відповідальність? Одружитися, піклуватися, захищати? А як поводився тато, коли дівчинка приходила до нього зі своїми проблемами? А він зазвичай говорив: «Не мороч мені голову – йди сама розбирайся». І т.д.
Впливає, звичайно, і ставлення тата до мами. Дитина все бачить, спостерігає, несвідомо сприймає відносини батьків як зразок, і це формує його власні відносини з протилежною статтю.
Дівчата зі «збитим прицілом» часто вибирають так званих брутальних або навіть агресивних молодиків, у яких вони не те що не на першому, але навіть і не на третьому місці. «А я люблю воєнних, красивих, здоровенних», – саме про це. Ще ці дівчата дуже винахідливі і самі знаходять виправдання зневажливому ставленню до себе. Причому в собі ж їх і знаходять. Дуже зручно. Вона дзвонить своєму і торохтить в трубку: «Я знаю, це все тому, що я тоді неправильно себе повела і не те сказала …» Для неї це з дитинства звично – вважати себе винуватою.
У той же час хороших хлопців, налаштованих на сім’ю, які поважають жінок, які вміють доглядати і любити, такі дівчата просто не помічають. Зате після чергового фіаско у відносинах або шлюбі починають заспівувати стару пісню про «всі мужики козли» і бурхливо обговорювати цю справу з подругами.
Звичайно, якщо партнер перегне палицю, то невротик може і зіскочити з нездорових відносин, але вже скоро буде шукати собі нового ката. При розставанні він поводиться, як наркоман, якому перестали підвозити нові дози. Йому треба на когось ображатися, треба відчувати емоції – приниження, тривогу, жалість до себе знову і знову! А коли під рукою більше немає «поганого» партнера, розміщувати образу доводиться в собі, що руйнує психіку і викликає депресію. Втім, у невротиків, які грають в садо-мазо, буває, що кат і жертва міняються місцями. Як у фільмі «Гіркий місяць».
Зауважте, потреба в стосунках у невротика набагато вище, ніж у здорової людини. Все знову-таки тому, що у маленької дитини немає нікого, крім батьків, і все її життя і всі її емоції залежать тільки від цих двох людей. І якщо відносини в родині були погані, то життя йшло шкереберть. Так воно і тягнеться… У здорового не буває так, що якщо відносини закінчуються, все життя прямо повністю втрачає сенс. Знаходяться і інші справи. Відносини займають своє місце в його ієрархії цінностей, але не обов’язково перше.
Як не застрягти в невротичних відносинах. Інструкція.
Найголовніше правило – не з’ясовувати стосунки з партнером. Розбиратися не з ним, а з собою. Приблизно так:
(Якщо відчуваєш, що залипла на чергового мудака) Якщо виникає знайоме подвійне відчуття, що і тягне, і хочеться, а в той же час щось напружує, засмучує в його відношенні, поведінці, залишає неприємний осад, а якісь вчинки предмета вашого бажання і зовсім кривдять – ЦЕ ВОНО!
Крок перший – поки не пізно – зіскакувати! Це єдиний правильний вихід.
Крок другий: усвідомити, що це не любов – це пастка, невротичні емоції. Що тягне не до хлопця (дівчини), а до тих емоцій, які можеш отримати завдяки тому, як партнер тебе проігнорує, образить, принизить.
Крок третій – перемогти ломку. Навіть вийшовши з відносин і усвідомивши, що все робиш правильно, обов’язково відчуєш бажання зателефонувати, написати, перевірити, як він там … Якщо бажання дуже пекуче, можна, звичайно, спробувати. Але можна і не дзвонити кілька днів, тижнів, місяців. Після чого обов’язково стане легше. І це буде крок до психічного здоров’я і нових здорових відносин.
Крок четвертий – навіть не намагатися ображатися на батьків. Зупинитися на тому висновку, що вони дали дітям все, що могли. І у них були свої неврози і свої причини вести себе так, а не інакше.
Крок п’ятий – усвідомивши проблему, лікувати голову системно. Звернутися до психолога. Знайти в собі ресурси, почати працювати над собою, змінюватися, щоб отримувати, нарешті, радість і задоволення від життя в цілому і від відносин зокрема.
P.S. Зрозумів, що якось оминув увагою чоловіків, які стали жертвами своїх матерів. А ім’я їм – легіон. Так ось, невротиками стають чоловіки, у яких була авторитарна і / або агресивна мати. Або вона взагалі не звертала уваги на сина, ігнорувала його існування, або займалася їм по необхідності, була емоційно-холодною. Хлопчик в дитинстві страждав, йому не вистачало материнського тепла, уваги, він міг боятися мами, перебувати під її тиском. Як варіант – взагалі не сприймав її як мати, тому що наявність матері було швидше формальністю: вона про нього не дбала, вічно десь бігала, він рідко її бачив і кликав на ім’я. «Наташа приїхала», «Наташа знайшла нового коханця»…
Коли такий хлопчик виростає, предмет його жадання – холодна, стервозна, місцями жорстока, яка нічого не дає йому, жінка. Він мучиться ревнощами, постійно з’ясовує з нею стосунки, відчуває себе неповноцінним. А коли в сім’ї народжуються діти, то ревнує її і до дітей.
Люблячу, турботливу він елементарно не жадає. А якщо одружився на хорошій дівчинці помилково або по зальоту – то незабаром уже шукає собі стервозну коханку.
Трагедія цих людей в тому, що вони ніколи не отримують від відносин і любові – ні задоволення, ні щастя. Любов для них – це суцільна жалість до себе.

#порадня