Чоловіки і жінки різні… Відмінності з огляду на провідний тип діяльності

Чоловіки і жінки різні... Відмінності з огляду на провідний тип діяльностіЦя стаття є продовженням попередньої статті про відмінності між чоловіками та жінками з огляду на історичну пам”ять (див. тут). Тож продовжимо тему чоловіка мисливця, зрозуміємо, чому жінки так багато говорять… А також побачимо, хто більш логічний, а хто – більш креативний. І ще багато цікавого.

Коли чоловік йшов на полювання, він, зазвичай, був один (щоб не ділити здобич), тому й спілкуватися особливо не не мав з ким. Навіть, коли здобич була великою, і на неї полювали цілим племенем (напр. на мамонта), то й тоді чоловіки мало розмовляли, підкрадаючись тихо. Тобто шансів розвинути комунікативні здібності у чоловіка були невеликі.

Натомість у жінок – навпаки. Поговорити з іншими жінками чи дітьми це можливість вирішити певні проблеми, адже пряму агресію жінки проявляти не могли. Якщо дві жіночки посваряться, а потім ще й поб”ються, і одна з них вб”є чи покалічить іншу, то хто ж буде доглядати дітей тої іншої жіночки?.. Навіщо брати на себе лишні турботи (бо материнський інстинкт не дасть залишити чужих дітей помирати)? Тому жінки вчилися миритися, вчилися знаходити компроміси і домовлятися. Звичайно, зробити неприємність іншій жінці теж хотілося, але вчились робити так, щоб при цьому всі залишалися живі і здорові. Оь там і зароджуються “жіночі ігри”, інтриги, натяки і підколки. Але також там жінки вчаться слухати, розуміти без слів, відчувати настрій, розуміти глибше, аніж зміст послання. Ці всі навички є у нас і сьогодні. Жіноча інтуіція та вміння розуміти ситуацію емоційно глибше дісталися нам в спадок 🙂

А чоловіки могли і використовували агресію. В них все просто: побилися, вияснили, хто сильніший і далі разом працюють, якщо є спільна справа. Але при тому чоловіки завжди змагаються, хто сильніший, розумніший і в кого краще виходить щось творити. До речі, так і виникли ремесла, коли чоловіки зрозуміли, що потрібно спеціалізуватись на тому, що в кого краще виходить. Тому провідний тип діяльності у чоловіків – конкуренція, а у жінок – співробітництво.

Активним началом є чоловік, він є фізично сильніший, тому він дбає про безпеку, захищає (чи воює), творить. В природі самець будує гніздо і завойовує самку. А самка вже дбає про гніздо та про потомство. І це природньо, бо самець є сильнішим і виконує більш важку та небезпечну роботу. Чоловік є тим, хто щось робить. Без Цілі і завдання (які чоловік ставить перед собою САМ) чоловік не розвивається, а деградує, тобто елементарно не є щасливим. Завданням чоловіка є творити і ворядковувати, а завдянням жінки є дбати, зсередини піклуватися про реальність, яку створив для неї чоловік.

Монофункціональність версус багатофункціональність.
Повернемося ще раз до головного мозку чоловіка та жінки. Здавна вважали, що чоловіки більш логічні (тобто краще працює ліва пікуля мозку), а жінки більш творчі (тобто краще працює права пікуля мозку), про жіночу логіку багато жартів… Насправді ж виявили – все навпаки. Виявилося, що жінки більш логічні та організовані, а чоловіки більш творчі. Жінкам, так чесно кажучи, важко придумати щось зовсім нове. Скоріше, їх спеціалізацією буде вдосконалення існуючого. Жінка завжди думає про те, що де і як можна покращити. Чоловіка такі речі не турбують: працює – нехай працює, а вже як кінцево поламається, тоді й будемо щось придумувати. Зате чоловікові подобається придумувати щось своє і зовсім інакше. Адже більшість винаходів чоловіків це те, що до тих пір не існувало і більшість думали, що це неможливо. Тобто креативність і творчість в повній силі.

За результатами досліджень Британської академії наук – інтелектуальний потенціал жінок є вищим, ніж у чоловіків. Чоловіки відразу ж питаються: Добре, а де ж тоді жінки-першовідкривачі та науковці. Чи пригадуєте хоч один портрет жінки серед визначних науковців, яких ми вивчали у школі (портрети, зазвичай висіли в класах чиу коридорі). Пригадуємо… Один… Від сили два – Марія Склодовська-Кюрі (дружина П”єра К”юрі) та Софія Ковалевська (яка віддала свою дитину на виховання своїй сестрі). І все…

А що ж тоді з потенціалом? Куди жінки використовують його? Тут потрібно зрозуміти, яким є головне завдання природи (як і будь якої системи). Рівновага і відтворення (бо без відтворення не буде збережена рівновага, а відтак і сама система). Тому це найважливіше завдання було доручено жінкам. Тим, хто має більший інтелектуальний потенціал, “наступній версії, доробленій та вдосконаленій”.

Розкажу ще про одне дослідження, яке було проведено в лабораторії Келлера на початку ХХ ст. Експеримент полягав у тому, що в акваріумі-лабіринті в рибок-сомиків виробили умовний рефлекс. В лабіринті з одного боку була їжа і всі рибки знали, куди плисти до їжі. Потім умови змінили, їжу переставили в інше місце, а рибок поділили за статтю. Як Ви думаєте, скільки разів сомикам-самцям потрібно було поплисти туди, де раніше була їжа, щоб пересвідчитись, що її там немає?.. Шість разів… І лише на сьомий раз самці плили десь інде в пошуках їжі.

А сомикам-самичкам скільки разів потрібно було для того, щоб змінити установк? Лише один. На другий раз самички плили в іншому напрямку, шукаючи їжу. Про що це свідчить? Знову ж бачимо підтвердження двох важливих речей:

чоловіки є більше орієнтовані на Ціль, вони вперто її досягають, незважаючи на обставини. Прикладом можуть стати усі першовідкривачі, які знали, чого хочуть досягнути і не зважали на думку інших. Чи жінка змогла б як Христофор Колумб плисти на кораблі 40 днів невідомо куди без жодного підтвердження, бо попереду Індія. Та вона б уже 100 разів повернулася додому, бо там діти і загалом “краще синиця в руках, аніж лелека в небі”. А відомий приклад Генрі Форда, який по вечорах у холодному гаражі кілька років складав свого автомобіля, хоч всі навколо знали, що це неможливо.

жінки виконують головне завдання природи – народжують та ростять дітей, а також дбають про взаємостосунки в сім”ї. Для того, щоб виростити дітей у світі, що постійно змінюється, потрібна гнучкість, адаптивність до зовнішніх умов, що змінюються. Адже, коли трапляється якась загроза для дітей, чи, навіть, просто у дитини виникає певна потреба, то жінка повинна зреагувати миттєво, переключитися і змінити свою поведінку.

Якщо я зараз пишу статтю і це є моїм завданням на найближчі пару годин (адже я теж маю Ціль – моя книга), але в цю секунду заплаче моя донька (немає значення мала чи велика), то я зміню свій план і зверну увагу на дитину. Приділю їй час, заспокою, задовільню її потребу, а тоді вже повернуся до написання цієї статті. І, звичайно, я розумію, що досягнення Цілі не буде швидким, адже я виконую багато функцій (часом одночасно :). Насправді вважаю, що найважливішою моєю функцією як Жінки є дбати про чоловіка та дітей і забезпечувати комфорт (в першу чергу психологічний, але й про їжу та чистоту в домі неможливо забути 🙂

А чоловік здатний від всього відключитись і забути про все на світі, працюючи на свою Ціль. Про цю його оособливість я ще напишу пізніше. Але важливим є те, що чоловіку важко тримати в голові одночасно кілька завдань. Особливо, коли дружина просить “по дорозі зайти ще кудись і зробити ще щось”, найчастіше це нервує чоловіка. Він також не любить, щоб його відволікати. Дружині слід зрозуміти, що чоловік здатен якісно робити лише одну справу одночасно (яку він сам вирішить). Як з цим жити і як ефективно просити в наступних статтях.