Дитяча психосоматика: конверсії. Чому хворіють наші діти?

П’ятирічну дівчинку привезли в лікарню з паралічем обох ніг. Перелякані батьки розповіли лікарю, що кілька днів тому їх дочка без жодної видимої причини стала погано ходити, потім ноги почали підкошуватися і незабаром зовсім відмовили. Коли її піднімали на руки, ноги мляво бовталися. Коли пробували поставити на підлогу, ноги одразу підгиналися; коли садили на ліжко, дівчинка завалювалася на бік або на спину.

Негайно були проведені всі обстеження. Вони показали, що у дівчинки немає ніяких травм і функціональних порушень в ногах. При неврологічному обстеженні також не було виявлено уражень нервової системи. Виникла підозра на поліомієліт. Але поки чекали результатів аналізів, досвідчений лікар, добре знайомий з проявами дитячої психосоматики, направив батьків з дівчинкою на консультацію до дитячого психолога.

В ході бесіди з’ясувалося, що дівчинці недавно купили ковзани і хотіли записати її в школу фігурного катання. Мама попередньо кілька разів водила її на каток і намагалася навчити кататися. Але дівчинці це заняття зовсім не сподобалося. Ковзани були незручні, нічого не виходило, дівчинка падала, діти навколо сміялися над нею. На наступний тиждень було заплановано відвідування школи фігурного катання. Мама радісно переконувала дочку, що та обов’язково стане чемпіонкою. Але дівчинка тільки все більше сумувала. І ось за пару днів до цього походу в неї і трапився такий несподіваний параліч.

Для психолога стало очевидним, що дівчинка зненавиділа катання на ковзанах і дуже боялася йти на заняття. Але батьки і чути нічого не хотіли про її страхи. Вона не могла протистояти їх волі. І тоді її реакція вихлюпнулася ось таким незбагненним чином. Параліч не був симуляцією, дівчинка дійсно не могла триматися на ногах. Але і ніяких органічних уражень при цьому не було. Отже, параліч стався саме як наслідок важкого психологічного переживання.

В цьому і полягає сутність конверсійної реакції. Конверсією в психосоматиці називають перетворення витісненого глибоко в підсвідомість душевного конфлікту в соматичну симптоматику.

Дмитрієва Н.Ю.
#порадня