7 навичок батьків, чиї діти вміють вирішувати свої проблеми

7 навичок батьків, чиї діти вміють вирішувати свої проблемиМій підхід у вихованні дітей змінився завдяки одному одкровення. Одного разу мій чоловік згадав своє дитинство: «Кожен раз, коли ми запитували у батька значення будь-якого слова, він брав словник і пропонував дізнатися його разом».
Пам’ятайте Біблійну притчу? «Дай людині рибу, і він буде ситий один день, навчи його ловити рибу, і він буде ситий завжди».
Виховуйте дітей так, щоб вони могли впоратися зі своєю проблемою без сторонньої допомоги.

1. Батьки самостійних дітей стоять позаду них, щоб вирішувати проблему разом, а не замість дитини.

2. Батьки самостійних дітей задають питання не рідше ніж пропонують готові відповіді.
Ставлячи питання по суті проблеми, ви привчаєте дитину шукати рішення, замість того, щоб турбуватися і чекати допомоги ззовні. Наступні питання ми використовуємо в нашій родині:
– Як ти думаєш, що зараз не так, як хотілося б?
– Що ми можемо зробити, щоб змінити ситуацію?
– Чи можемо ми вдосконалити твою ідею?
– Як ти думаєш, чому ця людина вчинила так?
– Це було проявом любові? Може, бути це було безглуздям?
– Що ти відчував після прийнятого рішення?
– Що ти можеш змінити в схожій ситуації в майбутньому?
Відповіді, які людина самостійно знаходить в глибині своїх почуттів, завжди мудріше, ніж шаблонні стандарти, нав’язані іншими людьми.

3. Батьки самостійних дітей перетворюють критичні зауваження на розвагу.
Замість того, щоб читати нотації і забороняти що-небудь, набагато ефективніше поміркувати з дитиною на тему добра і зла, читаючи разом книгу або розігруючи ситуацію за допомогою улюблених іграшок. Часто це виглядає так, ніби ви пропонуєте дитині розробити морально-етичну стратегію, відокремивши конфліктну ситуацію від особистості дитини за допомогою вигаданого сюжету.

4. Батьки самостійних дітей дозволяють їм вчитися на своїх помилках, не дивлячись на те, що це неприємно.
Колись в дитинстві мені довелося багато витерпіти від вчительки англійської мови. Батьки зі співчуттям вислуховували мої образи, кожен раз умовляючи продовжувати навчання. До кінця року я не тільки знала англійську так, як не змогла б вивчити в іншому місці, але придбала ще більш важливі знання в області міжособистісних відносин.
Кілька років тому у нас з чоловіком була спокуса забрати дитину з футбольної секції через неприємного тренера. Але ми вирішили продовжувати тренування, вирішивши молитися за цю людину. Ми розуміли, що наша дитина зустріне ще безліч важких людей на своєму шляху і їй потрібно вміти спілкуватися з ними. Ми хотіли, щоб дитина розвивала в собі інтуїцію, терпимість і розважливість, поки у нас є можливість пройти ці випробування разом з ним.

5. Батьки самостійних дітей не унебезпечують їх від покарання, яке природним чином крокує за нерозумними діями. Кожен повинен вчитися виправляти результати своїх помилок.

6. Батьки самостійних дітей терпляче сприймають їх невдачі.
Для того, щоб дитина навчилася знаходити свої власні, нестандартні рішення, важливо захистити її від оціночних суджень. Хіба можна створити щось нове, ні разу не помилившись? Дитина повинна розуміти, що помилятися – це нормально. Батькам для цього потрібно переорієнтувати свою увагу з помилок і недоліків на можливості пошуку нових, більш ефективних рішень.

7. Батьки самостійних дітей поступово усуваються від участі в проблемі, дозволяючи дитині брати на себе все більшу відповідальність.
Діти здатні не тільки знайти відповідний маршрут, вибрати собі меню або гардероб, вони можуть виявитися хорошими порадниками у вирішенні наших дорослих проблем. Коли ми будь що довіряємо їм, вони вчаться довіряти самим собі. Почуття відповідальності, вміння співпрацювати і лідерські якості формуються в дитинстві. Незважаючи на те, що нам самим їх часом не вистачає, ми можемо допомогти в цьому у розвитку своєї дитини.
Мама самостійної дитини
#порадня