7 ПОТРЕБ ДИТИНИ.

7 ПОТРЕБ ДИТИНИ.

Для того, щоб правильно виховувати дитину, нам потрібно знати дещо про її потреби. Дуже часто якась незадоволена потреба може негативно позначитися на поведінці дитини і перешкодити їй повноцінно розвиватися як особистості. Отже, сім потреб дитини такі:

1. Потреба в увазі
Дитині потрібно дати відчути, що вона важлива, щоб у неї розвинулася правильна самооцінка. Якщо дитину не помічають, то він починає погано себе вести, як би кажучи при цьому: “Зверніть на мене увагу!”
Щоб дати дитині відчути себе важливою, дайте їй можливість допомогти вам. Ніколи не іронізуйте і не насміхайтеся над дитиною, яка потерпіла невдачу, але підбадьорюйте її почати з початку. Зацікавлено слухайте, коли дитина каже вам про свої справи.

2. Потреба в надійності
Почуття надійності і довіри необхідно, щоб у дитини розвинулася достатня впевненість в собі. Якщо ця потреба в надійності не буде задоволена, дитина стає невпевненою і боязкою. Пізніше така дитина може підпасти під поганий вплив.
Щоб допомогти дитині відчути довіру і надійність, будьте з нею доброзичливі і спокійні, частіше посміхайтеся. Покажіть дитині, що ви любите її і приймаєте її навіть тоді, коли вона поводить себе погано або невдало. Маленька дитина особливо відчуває надійність, коли у неї є стійке уявлення про те, що можна робити, а чого не можна.

3. Потреба у визнанні
Визнання – це повага почуттів дитини як особистості і любов до неї такої, якою вона є. Таким чином, дитина відчуває, що Бог її також визнає і любить. Коли дитина відчуває визнання, вона вчиться цінувати себе і інших.
Щоб дитина відчула себе потрібною, допоможіть їй відчути задоволення від зробленої справи. Дайте дитині таке завдання, з яким вона може впоратися. Пам’ятайте, що вона дитина і не вимагайте від неї вчинків дорослого. Цінуйте і поважайте дитину, так він навчиться поважати вас і інших.

4. Потреба в любові
Потреба любити і бути коханим – дві основні потреби людини. Коли дитина відчуває себе коханою, вона відповідає на любов взаємністю і вчиться любити. Любов – це ключ, яким можна відкрити серце дитини. Через люблячого батька дитина розуміє любов Божу.
Щоб висловити дитині свою любов, пестіть її, приділяйте більше часу для спілкування з нею, говоріть їй ласкаві слова, даруйте іноді подарунки просто так, без приводу, виявляйте дитині допомогу, коли вона її потребує.

5. Потреба в подяці
У кожної дитини є щось своє, гідне похвали. Чим більше дитину хвалять, тим більше вона намагається догодити. Протилежні заходи надають негативну дію.
Дякуйте дитині за хороші справи. Якщо вона зазнала невдачі, подякуйте за спробу; це допоможе їй спробувати знову. Давайте дитині можливість проявити ініціативу. Будьте особливо вдячні за запропоновану допомогу.

6. Потреба в покаранні
Дитина, якій не поставлені чіткі межі поведінки, відчуває себе невпевнено, і їй здається, що вона всім байдужа, нікому не потрібна. Створення кордонів поведінки – це прояв любові, який створює відчуття надійності.
Складіть ясні і прості правила поведінки. Нехай правил буде, по можливості, менше, але ви повинні чітко стежити за їх виконанням. Не вдавайтеся до погроз, якщо потрібно, покарайте або вибачте. Пам’ятайте, що такі позитивні дії, як підбадьорення або подяка допомагають дитині більше, ніж негативні: глузування, бурчання, іронія або загроза.

7. Потреба в Бозі

У дитини, також як і у кожної людини, є внутрішня жага Бога. Занадто часто ми недооцінюємо дитячі духовні потреби. Біблія говорить: «всі згрішили і позбавлені слави Божої» (Римлян 3:23). Це означає, що дитина так само грішна, як і дорослий, і потребує порятунку через Ісуса Христа. Відповідальність за духовне виховання дітей лежить, перш за все, на батьках: «І будуть ці слова, що Я сьогодні наказую, на серці твоїм. І пильно навчиш цього синів своїх»(Повторення Закону 6: 6,7). Але відповісти на потребу дитини в Бога ми не зможемо, якщо не врахуємо інші шість.
Діти можуть зрозуміти Божу любов, милість, прощення, схвалення і істину з Слова Божого настільки, наскільки вони відчувають себе коханими, схваленими і прощеними.

‎о.Тихон Сергій Кульбака‎