Коли та як читати дитині книги

Коли та як читати дитині книгиЗвичку читати варто формувати ще тоді, коли дитина перебуває у віці немовляти, так ви привчите до спільного читання не тільки свого малюка, а й себе, і завдяки цьому будете систематично впливати на розвиток його мозку й особистості в цілому.

Важливо пам’ятати, що чим молодше дитина, тим коротше в неї період концентрації уваги. Тому, вашу захоплюючу мандрівку світом читання треба починати з кількох хвилин на день, потроху збільшуючи тривалість читання до тих пір, доки ваша дитина сама не визнає, що час, присвячений читанню, – це дійсно велике задоволення.

Ритм, темп, наголос, мелодика

Пам’ятайте, що те, як ви читаєте, так само важливо, як і те, що ви читаєте. А для найменших дітей, які ще не розуміють значення всіх слів, найголовніше як раз і складається в тому, як ви читаєте. Вони звертають особливу увагу на тон, гучність і модуляції вашого голосу, ритм, мелодику мови та акценти фраз, що ви читаєте.

У тому, як це важливо, можна легко переконатися, читаючи дитині книгу без ілюстрацій. У такому випадку варто сісти навпроти дитини, щоб вона могла спостерігати вашу експресивність під час читання, тобто різноманітну міміку й рухи тіла (пантоміміку), що відображають емоції, які народжуються у вас під час читання тексту. При цьому зовсім не треба бути актором, щоб задовольнити читацькі потреби вашого малюка. Часто ми все ж читаємо дитині, сидячи поруч з нею, так вона має можливість відчути вашу близькість, може прихилитись, обійняти вас, добре чує ваш голос і в той же час може прослідкувати поглядом за тим, що ви їй читаєте. Маленьким дітям важливо указувати пальцем на актуальні картинки в тексті.

Паузи

Під час читання не забувайте також про використання маленьких або великих пауз, щоб дати дитині шанс «взаємодіяти» з текстом. Мова йде про те, щоб дозволити дитині емоційно відреагувати на те, що і як ми читаємо, а також надати час на додаткові процеси, які будуть спонукати дитину думати й дозволять більш осмислено відчути сенс тексту. Перерва в читанні може буди відправною точкою для короткого обговорення малюнків, що ілюструють даний художній твір.

Такі навмисні читацькі паузи сприяють розвитку пізнавальних здібностей дитини та її мовних навичок, у рівній мірі як рецептивних (навичок упізнання й розуміння лексичних одиниць), так й експресивних (виразних навичок слововживання в усній і письмовій мові). Вони також можуть слугувати в я кості «критерію» стану пам’яті дитини. Чим частіше ви будете читати дитині один і той самий текст (короткий, у формі віршів чи прози), тим більше шансів на те, що малюк його добре запам’ятає. Так, наприклад, 2-річну дитину вже можна сміливо попросити закінчити фрази, які їй читають, одним словом.

Читання дошкільнятам (3–5-ти років) і дітям молодшого шкільного віку

Якщо ви почали читати дитині, коли вона була ще немовлям, ваш малюк до цього віку вже повинен любити книги й тягнутись до них доволі часто. За умови, звісно, що ви регулярно забезпечуєте його цією цікавою літературою. Якщо ж ви тільки-но захотіли почати пригоду з читанням, а вашій дитині вже більше трьох років, перед вами серйозне завдання. Вам треба буде привчити її до щоденного ритуалу спільного отримання задоволення від книги й регулярного читання. Крім дотиків та обійм, як і у випадку із зовсім маленькими дітьми, варто пам’ятати про роль пауз, які можна використовувати таким чином:

для обговорення з дитиною прочитаної історії;
для придумування слів, що римуються з вибраним словом;
для того, щоб дитина придумувала власний варіант продовження історії – час для активізації її уяви.
Діти в цьому віці обожнюють смішні, нетривіальні розповіді з оригінальною ідеєю не тільки ілюстрацій, а і змістовної частини, що дозволяють їм багато фантазувати. Ми вже згадували про книги без картинок, також варто пам’ятати про книги без тексту, зміст яких треба придумати самому за запропонованими картинками. Такі книги тренують творче мислення, уяву, спостережливість і, звісно ж, мовлення. Скільки складних речень можна побудувати, слідуючи дуже докладним ілюстраціям! Особливої уваги заслуговує серія книг Ротраут Сюзанни Бенер з багатими на дрібні деталі ілюстраціями («Зимова книга», «Літня книга», «Осіння книга», «Нічна книга»), а також книги серії «Перші книги малюка. Учимо нові слова».

До того ж читання має особливе терапевтичне значення, добре допомагає дітям з різноманітними порушеннями мовлення. Чим більше ми будемо читати дитині, тим багатшим словниковим запасом вона буде володіти, тим більш довгі та красиві речення зможе вміло формулювати. Читаючи дитині, ми відкриваємо перед нею безкінечний світ слів, тому що кожна хвилина щоденного читання стає для неї наступним кроком до все кращого і кращого мовленнєвого розвитку. Варто також читати дитині перед сном, щоб заспокоїтися самому й заспокоїти її. Спільне читання стане чудовим чарівним переходом у світ дитячих снів.

Дитинна має право вибирати

Не забувайте також и про те, що дитина потребує прийняття самостійних рішень, у тому числі і про читання. Хороша ідея – узяти її із собою у книжковий магазин або в бібліотеку, щоб вона сама вибрала книгу для читання – ту книгу, що пробудить у неї живий інтерес.

І пам’ятайте: читання – це чудово!

http://childdevelop.com.ua