Казкотерапія: що це?

Казкотерапія: що це?


Казкотерапія
Казкотерапія: що це?
Які казки можна читати дітям? Чи варто вибирати і «фільтрувати» казки, які можна читати?
Що робити з чортівнею у казках?
В якому віці, які казки можна читати?
Що означає поділ на авторські та народні казки?
Куди віднести міфологію? Що краще: українські народні казки чи казки народів світу?
Чому діти, яким читали народні казки, є більш життєрадісними і легше сприймають світ, ідуть на контакт, краще соціалізуються?
Про це дізнаєтесь в передачі «Важко бути дитиною» з пані Юлією Бойко на Радіо Марія.

Казка – їх ми читаємо своїм дітям з самого малечка. Сьогодні психологи пропонують новий напрямок терапії – казкотерапію? Що передбачає ця методика? Казка формує найперші і базові уявлення дитини про добро і зло. Дає дітям міцний фундамент моральності, адже в казці завжди перемагає добро, а зло ніколи не замальовується привабливо. Все це ми відносимо до народних казок, які є медом народної багатовікової мудрості. В даному контексті не варто сприймати слово «мед» виключно як епітет. Тут мається на увазі довгий процес, коли з сотні квітів ми отримуємо краплину бджолярської праці, так із тисячі спостережень та переказів маємо одну казку, багату народною мудрістю. Авторська казка «уводить» дитину у світосприйняття автора, дитина в такому випадку іде не за принципами і цінностями, в першу чергу, а за особою автора. Важливо зазначити також, що народні казки більш прозоро вибудовані. В них можемо побачити чітку структуру, де є герой, антигерой, завжди боротьба і перемога над злом. Народні казки в певному сенсі цього слова є схематичними. Ця схематичність дає дитині дуже міцні підвалини розуміння світу, а також народні казки більше провокують дитину до власних фантазій і розвитку мислення, – власне через свою схематичність. Авторські казки не просто вказують дитині шлях, по якому треба іти, але і пропонують авторську форму уявлення. В народних казках дитина сама малює світ барвами, а світ авторської казки вже є розмальований.
Які казки треба давати дітям? Чому книжки з казками мають бути без картинок? Що робити з казками, в яких зло зображено занадто жахливо і лякає дитину? Чому діти, яким читали народні казки, є більш життєрадісними і легше сприймають світ, ідуть на контакт, краще соціалізуються? Про це дізнаєтесь в передачі «Важко бути дитиною» з пані Юлією Бойко.