Чим небезпечне мовчання у подружжі

Чим небезпечне мовчання у подружжі

Можливість поділитися один з одним своїми емоціями, почуттями, а також тривогами, страхами і проблемами складає невід’ємну частину подружнього життя. Це істотно важливо. У стосунках з коханою людиною необхідно мати можливість показати, що ми з себе представляємо. Не треба боятися розкритися. У шлюбі можна бути самим собою, не будучи за це знехтуваним.
Зазвичай подружжя, яке не упевнене в собі, мало поважає самі себе і побоюється саме бути знехтуваними, завжди знаходять відмовки, виправдання, щоб не говорити, не ділитися своїми почуттями.
Вважаючи, що партнер розуміє нас без слів, ми створюємо собі ілюзію. У подружніх стосунках мовчання зазвичай сприймається погано. Якщо один з партнерів не говорить, постійно перебуває в мовчанні, то тим самим викликає у іншого відчуття провини. Це може навіть сприйматися як покарання.
Багато людей впадають у відчай з за того, що при їх спробі обговорити проблеми подружніх стосунків партнер обмежується односкладовими відповідями на питання. На жаль, якщо ми наполягаємо, намагаючись дізнатися, що думає, що відчуває партнер, ми усього лише даємо йому негативну владу: владу не відповідати. Він дістає можливість як би шантажувати свого подруга , який щосили намагається зав’язати розмову, спілкування, і в результаті це призводить до важкої фрустрації для останнього. Зрештою подружжя опиняється у високому ступені роз’єднаним, що руйнує їх стосунки.
Часто мовчання є маскою, що приховує нездатність визнати свою неправоту, свої слабкості, страх перед реальною дійсністю, безвідповідальність і так далі. У деяких шлюбах справа доходить до того, що один з подружжя боїться сказати іншому про свою любов, не бажаючи почути у відповідь гробове мовчання.
Проте слід у будь-якому випадку уникати порожніх слів, безглуздих фраз, сказаних просто для того, щоб що небудь сказати. Не будьте поверхневими. Я зустрічав подружжя, яке було упевнене в тому, що спілкуються між собою, хоча насправді говорили тільки про незначні або нейтральні речі, обговорювали зовнішні теми.
Якщо ми увесь час хочемо бути правими, то спілкування не відбувається.
Віддаючи накази, ми також не спілкуємося.
Спілкування має на увазі прийняття один одного, однакові права і обов’язки, рівність, розуміння, чесність, прагнення до істини.

Валеріо Альбісетті
“ТЕРАПІЯ ПОДРУЖНЬОЇ ЛЮБОВІ
Як прожити разом усе життя”

переклад: Мирон Шкробут