«Союз, а не злиття». 7 порад священика, як зберегти щастя в родині

«Союз, а не злиття». 7 порад священика, як зберегти щастя в родині

«Сім’я – це не форма культури, а спосіб життя людини. Тому я переконаний, що щлюб не зникне. Він був, є і буде. Так нам на землі жити затишніше, радісніше, бажаніше», – ректор Інституту християнської психології отець Андрей Лоргус про те, що допомагає зберегти щастя в сімейному житті..

***

Бути самим собою, мати сміливість відкритися іншій людині, відкинути шаблони і нав’язані суспільством стереотипи, дивитися на близьку людину поглядом любові і поважати її, не впадаючи в залежність – ці моменти, на думку священнослужителя, допоможуть прожити довге і щасливе життя в браку.

1. Уникайте шаблонів і кліше

Робота над любов’ю – це, в першу чергу, робота з своїми стереотипами і помилковими очікуваннями. Важливо вчасно з ними попрощатися. Дуже часто люди вступають у відносини, маючи в голові ідеальні картинки. Треба спуститися з небес на землю, відмовитися від очікувань, що інший стане таким, яким вам хочеться.
Помічаючи в собі стереотипи, видаляйте їх з своєї свідомості. Уникайте шаблонів, узагальнень, коли «так говорять», «так прийнято». Система цінностей підлягає повній ревізії дорослою особою, звідки б ці «цінності» не походили. Кожний з нас з вами повинен апробовувати свою систему, пристосувати її під себе, бути в ній переконаним. Уникайте стереотипів, в сімейному житті потрібен реалізм.

2. Зберігайте близькість у відносинах

Одне з непростих завдань – зберегти близькість в сім’ї, коли подружжя прожило 10-15 років разом. Іноді буває, що вони втрачали її непомітно день за вдень і через роки нічого не залишилося. Це катастрофа.

Мистецтво сімейних відносин – це щоденне підтвердження значущості буття іншої людини. Це щоденна праця, напруга. Важливо помічати, поважати і підтверджувати, що партнер важливий вам. Це може робитися не тільки словами, але і справами. Людині треба дати зрозуміти: «Так, я бачу, я розумію, що ти відчуваєш, я помічаю, як ти реагуєш, я відчуваю, що ти поряд».

3. Треба дивитися на партнера «очима любові»

Ми повинні дивитися один на одного очима любові. Що таке погляд любові? Це погляд, яким ми бачимо і сильні, і слабкі сторони партнера, але це не заважає нам любити. Цей погляд не сліпий, а зрячий. Але є ще один погляд – уміння бачити попереду те, якою може стати людина. У шлюбі розвивається саме ця здатність.

4. Прагнути до союзу, а не до злиття

Чоловік і жінка – дві різні істоти, ніби з різних планет. Якби ми були однакові, то ми б не вступали в союз. Звідси питання: а чи можуть бути несумісними дві різні істоти? Відповідь – так. Тільки несумісними не в злитті, а в союзі. Це різні речі. Наприклад, якщо один з партнерів не хоче зливатися, входити в залежність, він може сприйматися іншим як несумісним: «Ах, ти не хочеш бути зі мною одним дихати, не хочеш робити, як я? Ми з тобою несумісні». Таке може бути. Але це залежність. Якщо ж чоловік і жінка хочуть одружитися, то вони виходять з того, що вони різні, але у них є загальна справа, загальні думки, загальна мета, але при цьому у них є і своє – індивідуальне.

Треба пам’ятати, що шлюб – це союз, а не злиття.

5. Не втрачати пошани після народження дитини

Народження дитини – непростий період в житті сім’ї. Зв’язок матері і дитини дуже сильний, оскільки він тілесний, психо-фізіологічний. Подвиг жінки полягає в тому, щоб цей психофізіологічний зв’язок одухотворити.

В той момент, коли мати переживає всю гамму психо-фізіологічних зв’язків з дитиною, їй здається, що батько знаходиться осторонь. У цей момент дуже важлива пошана. Матері варто поважати чоловіка, поважати його батьківство. Це умови, щоб не втратити стосунків у подружжі.

6. Разом долати кризи любові

Кризи в сімейному житті долаються удвох за умови збереження взаємної пошани. Один не може виправити стосунки, оскільки стосунки – це завжди історія двох людей.

Потрібно з’ясувати, що привело до цього, чому подружжя більше не відчуває близькості, чому нехтують тим, що є. Здавалося б, хочеш любові? Ну ось, будь ласка, – перед тобою близька людина. Але немає, щось відбувається з очима серця, що людина перестає бачити іншу.

7. Не проходити мимо любові

Найстрашніший злочин, який ми здійснюємо в житті, – це ми проходимо мимо своїй любові. Ми її гасимо в серці, нею нехтуємо, ми говоримо собі «мені ніколи, у мене кар’єра» або «нічого, потім ще полюблю» або «у мене дитина, мені не до того». Я знаю, ми часто скоюємо злочини проти любові. Ми їй нехтуємо, ми вибираємо інші цінності – статус, відчуття лояльності, кар’єру і так далі. Це страшно. Злочини проти любові – одні з найтяжчих в житті. За них потім не розплатишся.

джерело
переклад Мирон Шкробут