15 речей, про які татусі дівчаток просто зобов’язані знати. Це точно змінить ваші стосунки з дочкою!


Будучи батьком чотирьох дочок, я тільки й чую вигуки оточуючих: «А що буде, коли вони стануть підлітками!», «Жах, та ти оточений жінками …», «За що тобі таке горе?» І цю нісенітницю я чую практично щодня … Але, чесно кажучи, я не ображаюся і щиро співчуваю людям, які так думають.

Раніше я навіть не міг собі уявити, яке це благословення – мати чотирьох дочок! У нас в будинку зазвичай панує тепла атмосфера і дуже часто ми говоримо один одному: «Сьогодні я тебе люблю ще більше, ніж любив вчора».

Я не можу сказати, що я супер-батько, але це 15 речей про батьківство, які мені відкрилися за останніх 11 років, важливо знати всім татусям, у яких є дочки:

1. Вона хоче, щоб її любили.
Найбільше, що б ти міг їй купити або чого б ти міг її навчити, вона потребує твоєї любові. Ніхто на Землі не може виконати так блискуче роль батька, як ти сам. Так, твоя дочка ще не раз буде розчаровувати тебе, буде робити помилки, може, навіть відвернеться від тебе, але не давай їй приводу хоч на секунду засумніватися в твоїй любові. Подивися їй прямо в очі і скажи, як сильно ти її любиш.

2. Ти маєш прямий вплив на те, кого вона вибере в ролі майбутнього обранця.
Страшно й подумати, але ти маєш безпосередній вплив на її особисте життя: ти уявляєш тип чоловіка, якого вона швидше за все вибере в майбутньому в якості чоловіка. У дитинстві моя третя дочка благала мене одружитися з нею, але я їй всіляко пояснював, що вже одружений на її прекрасної матері. Якщо ти будеш робити все правильно, це буде гарантією того, що твоя дівчинка в майбутньому знайде хорошого супутника життя.

3. Слухай те, що слухає вона.
Коли ми разом з дівчатками їдемо в машині, там найчастіше можна почути Тейлор Свіфт, One Direction, Кетті Перрі … Ні, я не в захваті від такої музики, коли я сам, але якщо я з ними, і така музика дійсно подобається їм, вона буде подобається і мені, і я буду щиро отримувати від цього задоволення.

4. Вона стежить за тим, як ти ставишся до її мами.
Якщо ти хочеш взяти для себе якусь із цих порад на замітку, то обов’язково зверни увагу на цей пункт. Запам’ятай, найкраще, що ти можеш зробити для своєї дочки – це любити її маму. Легко бути схибленим на дитині, але будувати відносини в шлюбі і поставити ваші з дружиною відносини на чільне всіх життєвих пріоритетів – підвладно не кожному! Часи, коли я втрачаю близький зв’язок зі своєю дружиною Брук дивним чином збігаються з періодами, коли у дітей з’являється величезна кількість проблем. Люби свою дружину, знайди час, щоб повести її на побачення, подорожуйте разом, покажи дітям, що вона є для тебе головним пріоритетом. По-перше, ти їм будеш показувати хороший приклад міцних і теплих взаємин, а, по-друге, вони будуть рости в любові і взаєморозумінні.

5. Не віддаляйся від неї, коли вона виросте.
Нашій старшенькій вже майже 11, ми поки ще не пережили страшний підлітковий період, але я вже до цього готовий. Батьки, які втратили емоційний зв’язок зі своїми дочками, потім шкодують, що ні були поруч з ними в цей особливо складний для дівчаток період. Запевняю, я не буду нав’язуватися своїй доньці, але буду знати, з ким вона зустрічається, буду навіть обізнаний про деякі її дівочі секрети, просто вона сама не захоче тримати це в таємниці від мене. Вона не помітить різниці в наших відносинах в період, коли їй було 5, і коли їй стукне 15. Мої дівчатка дорослішають, але залишаються для мене такими ж дорогими.

6. Привчи її займатися спортом.
У нашому будинку всі бережно ставляться до власного здоров’я і благополуччя. Мої дівчатка – НЕ слабаки. Вони вміють правильно віджиматися і навіть серйозно займаються спортом. Також вони не забувають розвивати себе інтелектуально, щоб бути такими ж розумними і красивими, як їх матуся, адже жіночність НЕ можна прищепити лише за допомогою банальних платтячок для принцес і казок про принців на білому коні.

7. Бережи спогади.
Одного разу близький приятель мені сказав, що моя основна робота як батька – бути в сім’ї зберігачем спогадів. Це тобі не жарт, у мене на це залишається всього 50-60 років, а це не так вже й багато, тому я намагаюся за відведений мені час зберегти якомога більше спогадів, пов’язаних з моїми дівчатками. Ми не тільки святкуємо разом великі свята, ми також беремо до уваги всякі дрібниці з повсякденного життя і намагаємося зробити з кожної з них свого роду свято. Ніч кіно в п’ятничні вечори, великі суботні сніданки, прогулянки після церкви – чому б і ні? Це не обов’язково має коштувати дорого або бути ретельно продуманим, але це повинно виходити від усього серця. Подай своїй доньці ідею, щоб вона завела собі журнал найкращих спогадів.

8. Покажи, що не все крутиться навколо неї.
Відбувається щось неймовірне, коли ми усвідомлюємо, що світ не крутиться навколо нас коханих. Ми з дружиною ще донесли це до своїх дівчаток, але ми вже намагаємося їм показати, що життя набуває сенсу і стає прекраснішим тільки від того, що ти вмієш більше дарувати й віддавати, ніж брати; допомагати іншим, помилятися і вчитися на власних помилках.

9. Переживай події з її життя разом з нею.
Щоб забезпечити сім’ю і дітей, багато з нас бажають побудувати успішну кар’єру, але ми іноді забуваємо, заради кого ми це робимо. Ти не завжди зможеш з цим впоратися, але старайся проживати кожну подію разом з дочкою, навіть якщо вона не приводить тебе в захват. Я ненавиджу, коли батьки приходять на виступ власних дочок і від нудьги починають дивитися футбол на телефоні. Запевняю, я не менше люблю футбол, ніж ці хлопці, але коли моя дочка буде танцювати в школі, всю свою увагу в цей вечір я подарую їй і буду найгучніше у залі аплодувати цій неймовірній дівчинці.

10. Бути близько – не означає бути присутнім.
Так, зізнаюся, іноді я про це забуваю. Той простий факт, що ти знаходишся біля неї, ще не означає, що ти насправді знаходишся поруч з нею. Вимкни свій телефон відразу ж, коли повернувся з роботи додому. Або в крайньому випадку залиш його в іншій кімнаті. Адже дочки немає діла до твоєї пошти або твого Twitter, їй важливо, щоб ти більше часу проводив з нею і був поруч у потрібний момент.

11. Допомагай їй робити зачіски та манікюр.
Моя дружина робить це 99 раз в день. Але я не проти зробити хвостики дівчаткам 100-й раз. Уяви, я навіть можу нафарбувати їм нігті. Іноді вони не проти нафарбувати нігті мені, особливо, коли я сплю. Покажи дочки, що справжній чоловік повинен бути справжнім джентльменом.

12. Ходи з нею на побачення.
Я не можу сказати, що роблю це регулярно, але раз на кілька місяців зводити свою маленьку на побачення – це краще, ніж нічого. Ти повинен показати їй приклад, як справжній чоловік поводиться з жінкою. Можеш мене назвати старомодним, але коли в юності я ходив з дівчатами на побачення, я відкривав перед ними двері, платив за них в кафе, дивився їм прямо в очі і змушував їх відчувати себе на всі 100%. Ні, для цього тобі не знадобляться повні кишені грошей … Прогулянка по парку, катання на велосипеді, похід в крамницю морозива – все це буде коштувати лише копійки, але зате принесе колосальне задоволення твоїй доньці, бо головне – увага!

13. Її душа повинна бути ще більш привабливою, ніж її зовнішність.
Вона повинна мати якийсь стержень всередині себе, так би мовити, внутрішню опору. Покажи їй, що бути красивою – це ще не все, потрібно працювати не тільки над своєю зовнішність, але і збагачувати свій внутрішній світ.

14. Не прогав.
Виконуй роль батька з гідністю, живи нею, цінуй кожну мить, не впусти цей шанс, який дається не так часто в житті.

15. Ти пробачиш мене?
Коли мої дії не відповідають моїм намірам і словами, або я помічаю, що якимось чином образив її почуття, я прошу у неї вибачення. Ні, це не просте вибачення-відмазка, воно дуже щире, усвідомлене і справжнє. Потрібно вміти визнавати власну помилку. Безсумнівно, вона тебе пробачить і зрозуміє, що просити пробачення – зовсім не слабкість.

Батьки, пам’ятайте, ваша роль в сім’ї неоціненна. Любіть своїх дочок і розкажіть про ці цінні відкриттях своїм приятелям, які все ще думають, що виховувати дочку – це справжнє покарання.

джерело: Justin Ricklefs