Мойсей ( 1 – 3 частини)

Мойсей ( 1 - 3 частини)

Мойсей, найтихіший серед людей. Йому вдалося стати другом Бога, побачити Його славу, перебувати на горі в Божій присутності протягом сорока днів і врешті решт вивести ізраїльський народ з єгипетської неволі.
Аудіокатехизи отця Ростислава Дворового на хвилях Радіо Марія дуже живі, оригінальні і сучасні, що здавалось би суперечило заявленій темі.

1 – Земля Єгипту – земля неволі.
2 – Мойсей: 80 років гри в піжмурки з Богом?
3 – Мойсей: ніколи не пізно.

Земля Єгипту – земля неволі

Читаючи книги Старого Заповіту ми сприймаємо їх часто як історію “давно минувших дней, преданье старины глубокой”, одначе Боже Слово постійно є сучасним. Новий Завіт і Старий Завіт також. Слово Боже постійно говорить про моє сьогоднішнє життя. Про те, в якій ситуації я знаходжуся сьогодні. Якщо ми подивимося на Єгипет, яким він був за часів Мойсея і як про нього писалося в книзі Вихід, ми побачимо найвищу цивілізацію у світі. В той час, коли роз’єднані племена мешкали на території пізнішого Ізраїля, коли Яків зі своїми синами пас худобу, Єгипет знаходився в часі свого розквіту. Велетні пірамід перевищували всі досягнення світу. Тогочасний Єгипет можна порівняти з сьогоднішнім Західним світом та Японією. Згадаймо, що в часі, коли всюди був голод, в Єгипті було по достатку збіжжя і навіть сини Якова прийшли в єгипетську землю за достатком і від голоду.
Тоді як пояснити, що Біблія називає цю землю – землею страждання. Самі коліна Ізраїля, нарікаючи в пустелі, говорили про казани з м’ясом, які вони полишили в країні фараонів. Але Бог, незважаючи на явне процвітання, називає Єгипет землею страждання. Чому? В цьому є парадоксальна глибина Божого мислення. В ті прадавні часи в країні Нілу знищували єврейських хлопчиків, надію і майбутнє Божого, вибраного народу. В сьогоднішньому секуляризованому світі новий фараон наказує не жити абортованим дітям та немічним у дозволі евтаназії. І в той момент, коли ми із захопленням дивимося на ситні казани Америки і Канади, сподіваючись нарешті виїхати з України в бажанні “людського життя”, ми можемо зустріти те, що в Божих очах називається землею страждання.

Мойсей: 80 років гри в піжмурки з Богом?
Мойсей перший раз чує Бога, коли йому виповнюється 80 років. Що робив Мойсей раніше? Чи не ведемо ми монологів з Богом все наше життя? Чому Бог вирішив об’явитися Мойсеєві? Чому це зробив, явившись у вигляді палаючого куща?

Мойсей: ніколи не пізно
Кожен з нас може побачити себе в обарзі Мойсея. Невже, неймовірно?.. Неможливо конкурувати у вірі з “другом Бога” Мойсеєм, хто як не він вивів Ізраїль з Єгипту, хто може це повторити? Але згадаймо, що в у віці сорока років Мойсей вбиває людину, тікає в пустелю і забутий усіма… старіє. Лише у віці вісімдесяти років Мойсей зустрічає Бога – до цього моменту ніде не знайдемо прикладів молитви богообраного звитяжця. Фактично те, що змінило його життя, трапилося, коли Мойсей, по наших мірках, мав би сидіти і чекати смерті…