Історія образу Ісуса Милосердного (ч.2)

З вересня 2005 року первісний образ Ісуса Милосердного вшановується у Сантуарії Божого Милосердя у Вільнюсі, де у щоденній молитовній адорації Святого Зображення Спасителя сестри-черниці на численні прочани довіряють долю світу і свої власні в руки Милосердного Спасителя.
Молитовне служіння у Санктуарії митрополит доручив Згромадженню Сестер Ісуса Милосердного.

Історія образу Ісуса Милосердного (ч.2)
Адорація Сестер Ісуса Милосердного у Санктуарії Божого Милосердя, Вільнюс, вул.Домінікону, 12

Згромадження Сестер Ісуса Милосердного засноване блаженним о.Міхалом Сопочком як відповідь на прагнення Господа Ісуса. Це міжнародна споглядально-чинна спільнота, яка поширює культ Ісуса Милосердного. Упродовж кількадесятьох років сестри вірно виконують своє завдання, проголошуючи світові послання Божого Милосердя. Молитвою та жертовним служінням ближнім вони невпинно випрошують Боже Милосердя для світу, зокрема – благодать милосердя для помираючих і благословення Боже для священиків та богопосвячених.

«Прагну, аби таке згромадження було» (Щоденник, 437).

«У ньому невпинно випрошуватимуть для себе і цілого світу милосердя Боже, а кожний учинок милосердя випливатиме з любові до Бога, якою (сестри) будуть переповнені. Цю велику рису Божу вони намагатимуться опанувати самі і жити нею, і старатися, щоб інші її пізнали і довірилися доброті Божій» (Щоденник, 664).

Історія образу Ісуса Милосердного (ч.2)
Довічні обіти Сестер Ісуса Милосердного. Вільнюс, 2012

2004 року центральним осередком Згромадження у Вільнюсі митрополит Вільнюський призначив дім, у якому колись був намальований образ Ісуса Милосердного. Цей дім, завдяки щедрості жертводавців, допасовано до потреб черниць. Нині це місце, куди прибувають численні паломники.

Історія образу Ісуса Милосердного (ч.2)
Дім Згромадження Сестер Ісуса Милосердного. Вільнюс, вул.Расу, 4а

З ініціативи Фонду Апостолів Ісуса Милосердного (Лодзь, Польща), який був доброчинцем і організатором проведеної 2004 року реставрації образу, в березні 2004 року в храмі Святого Духа у Вільнюсі відбулася професійна фотосесія образу. Відтоді фотокопії слайдів, виконаних спеціальною камерою, можна побачити в інтернеті та використовувати для євангелізації.

«Через цей образ Я вділятиму численні благодаті, а тому нехай має доступ до нього всіляка душа» (Щоденник, 570).

Історія образу Ісуса Милосердного (ч.2)
Фотодокументація реставраційних робіт. Усунення пізніх шарів фарби

Усунення перемальовок здійснювали фахівці просто в каплиці храму Святого Духа. Стверджено, що, попри грунтовну консервацію, матерія образу зазнала таких важких ушкоджень, що виставляти його варто у відповідних умовах. Консервацію образу здійснила п.Едита Ганковська-Червінська із Влоцлавка, консерватор творів мистецтва, випускниця факультету образотворчого мистецтва Університету Міколая Коперніка в Торуні, Польща.

За матеріалами: Orędzie Bożego Miłosierdzia , www.credo-ua.org