Як роздумувати над таємницями святої Вервиці? (1-5)

Як роздумувати над тайнами святого Розарію? Чому ця молитва настільки нудна і нестерпна для початківців? Як можна молитися із задоволенням? Що означає молитва? Що можна зробити, щоби молитва стала щоденною практикою? Про це, а також про першу таємницю радісної частини – Благовіщення,

Друга катехиза присвячена другій таємниці радісної частини: відвідання Марією святої Єлизавети. Що в цьому таємничого: одна жінка прийшла до іншої? Чому Свята Церква визначила цей візит Марії до своєї родички знаком таємниці? Чому смиренна Діва Марія дозволяє собі сказати слова: «Величатимуть мене всі роди»? В чому тут смиренність?

3.Різдво Христове – таємниця розарію і взагалі одна з найглибших тайн Божої дії перетворюється виключно на веселе свято з колядками та щедрівками, традиційною кутею та новорічною ялинкою. В багатьох країнах Західної Європи пропонується навіть не вживати цю назву – Різдво, а говорити лише про зимовий відпочинок під радісні дзвіночки доброго Санти. А де Різдво, де народження Божого Сина? Що для християнина означає поява на світ Христа? Про що ми роздумуємо, молячись розарій? Отець Олексій Самсонов пропонує зупинитись і розважити у катехизі над «прописною істиною» нашої віри. І це він робить цікаво, глибоко, нестандартно.

4.Стрітення. В чому таємниця цієї події? Що означає принести первородного? Хто були свідками цієї події? Навіщо Ісуса було потрібно обрізати, адже Він вже від самого материнського лона був посвячений Отцеві?

5.У нас жодним чином не виникає сумнівів у питанні, ба навіть питання не виникає чи були Марія та Йосип поганими чи добрими батьками, коли загубили Ісуса в храмі. Чому? Варто було би поставити таке питання… Адже вони цілий день йшли дорогою до Назарету і не помітили, що з ними немає сина? Хлопцеві 12 років, Він залишається три дні без догляду, без відому батьків у великому та незнайомому місті. Як це сприймати? Який урок сучасні батьки можуть винести з поведінки Марії та Йосипа. Яка таємниця (та й ще радісна) ховається в описі «підліткових проблем» нашого Господа?