Європарламент: Аборт не є правом людини

«У доповіді говориться, що в 20-ти країнах-членах ЄС дозволений аборт за вимогою. Із решти семи країн, в трьох існують дуже ліберальні обмеження щодо абортів, ще в трьох країнах аборти можуть робити при більш обмежених обставинах, – коментує аналітик абортів Нора Салліван. – Доповідь, внесена в європейський парламент в даний час, не містить жодних обмежень щодо гестаційного віку (вік ембріона і плоду з моменту запліднення; відповідає терміну вагітності – ред.), залишаючи відкритою можливість абортувати дитину за день до її народження, як права людини. Подвійну тривогу викликають порушення совісті лікарів, які пропонують подібне».

«Цей намір стверджує, що питання прав людини принципово ігнорує права трьох ключових людей, залучених в цей трагічний акт. Він ігнорує право дитини на життя, найосновніше право. Він ігнорує реальні потреби жінок, приховуючи їх за залізною завісою абортивної риторики. І він ігнорує сумління лікаря, якого змушують перервати людське життя, навчаючи його кілька років, як зберігати життя, – сказала Салліван».

Проти проекту резолюції проголосували 334 парламентарія, 327 голосів підтримали резолюцію Естрели.

Джон Смітон з британської групи противників абортів SPUC привітав результати голосування:

«У своїй доповіді про сексуальне і репродукційне здоров’я європарламентар з Португалії Едіт Естрела перевищила свої повноваження і спробувала нав’язати аборт членам Європейського Союзу. Сьогоднішнє відхилення положень доповіді Естрели доводить, що мирна і молитовна діяльність пролайферів може чинити реальний позитивний вплив на політичній арені. Я хотів би подякувати прихильникам SPUC, які молилися вдома і наших колег у Європі за порятунок життів сьогодні».

Екс-президент Литви Роландас Паксас не схвалює резолюцію європарламентарія з Португалії Едіт Естрели про сексуальне і репродукційне здоров’я. «Я категорично не схвалюю документ, установки якого викликають загрозу гуманному вихованню дітей, який суперечить праву Євросоюзу та не узгоджується з правом кожної людини на життя. Таким чином прагнуть зміцнити в міжнародному праві загальне визнання неіснуючого «права на аборт» і обмежити загальновизнану свободу совісті. Я закличу членів Європарламенту відхилити скандальну резолюцію Е.Естрели», – цитує слова Паксаса його прес-служба 10 грудня.

За словами Паксаса, після того, як в Європарламенті буде прийнята ця резолюція, країни Євросоюзу почнуть закликати до того, щоб статеве виховання стало обов’язковим для всіх дітей і підлітків у школі та за її межами, враховуючи потреби статі і різновікових груп. За його словами, статеве просвітництво дітей – це дуже важливий фактор формування особистості, але сім’я тут є головним соціальним інститутом, і її право виховувати дітей має бути загальновизнаним, а сам цей процес не можна відділяти від свобідної волі і відповідальності батьків.

У доповіді стверджується, що в даний час, в країнах, де аборти дозволені, вони часто виявляються недоступними через лікарів, які «зловживають совістю або надмірно жорстко тлумачать існуючі обмеження».

Запропонований проект резолюції спрямований на те, щоб «регулювати і контролювати використання совісті, щоб гарантувати репродуктивне здоров’я як право особистості, в той час як доступ до законних послуг має забезпечуватися на місцях». У доповіді йдеться про те, що «в Словаччині, Угорщині, Румунії, Польщі, Ірландії та Італії майже 70 % всіх гінекологів та 40 % всіх анестезіологів відмовляються робити аборт».

Анна Заборська, член Європейського парламенту від Словаччини і колишній голова Комітету з прав жінок і рівності статей, заявила, що в документі не може бути використаний термін «право на аборт».

«Жодна особа, лікарня або установа не можуть бути примушені, притягнуті до відповідальності або дискримінації в будь-якій формі через відмову від виконання, розміщення, сприяння або представлення послуг або дій, які можуть призвести до смерті людського ембріона». – Сказала пані Заборська.