На побачення у пошуки справжньої любові.

На побачення у пошуки справжньої любові.Для чого побачення?
З ким зустрічатися?
Як поводитися на побаченнях?
На ці і подібні запитання спробуємо допомогти знайти відповідь.

Любов спонукає людину до пошуку коханої особи, а побачення існують для того, щоб знайти собі цю людину, для щасливого життя у сім’ї. Час на побаченнях допомагає пізнати, чи справді хлопець і дівчина хочуть бути поруч одне з одним все життя. Це час, у якому пізнаються таланти і недоліки осіб, це час пристосування до відповідального життя у сім’ї, час зречення своїх планів на користь коханої особи, тому побачення є потрібною і досить відповідальною частиною життя людини.

З чого починати? Потрібно пам’ятати, що кожне добре діло потрібно починати з молитви, тому молитва за доброго чоловіка чи дружину є дуже важливою, молитва за Боже благословення на побачені теж матиме свою силу і допоможе провести час побачення із користю. Йдучи на побачення, запросіть Ісуса і поводьтеся так, щоб Його не засмучувати.

З ким зустрічатися? Сама особа має вирішити з ким це робити, можна їй допомогти, підказати, але вибір зробити має вона сама . Бажано, щоб особи, які зустрічаються були одної віри, одної національності, мали однакові погляди на моральні вимоги Бога, одного рівня освіти, невеликі розбіжності у віці, бо інакше у майбутньому буде багато непорозумінь. Але інколи Бог, паруючи людей, має свої особливості поєднання таких розбіжностей.
Важливо усвідомити з ким не варто зустрічатися – а саме із тією особою, з якою ви не плануєте спільного життя у подружжі. Якщо люди не мають наміру одружуватися, тоді не варто починати побачення. Це не означає що хлопець і дівчина які почали зустрічатися, мусять обов’язково одружитися. Але це означає, що хлопець і дівчина можуть погодитися зустрічатися лише тоді, коли метою побачень є пізнати, чи справді вони хочуть бути поруч одне з одним все життя. І якщо такої думки немає – тоді краще не зустрічатися. Не варто витрачати себе на інших людей, бо потім немає що дати найдорожчій людині, або навіть є загроза її не помітити.
Не варто зустрічатися якщо зустрічі є не з любові, а з користолюбства, егоїзму, пристрасті, гордині і т. п., бо лише на любові можна будувати міцні стосунки.
Коли можна перший раз піти на побачення? Не мають особливої надії на тривалі стосунки побачення, в яких особи ще не є самостійними. Фахівці рекомендують до 16 р. не ходити на побачення. До цього часу особа ще в багатьох речах є залежною від дорослих, і не має ще достатньої зрілості в багатьох гранях особистості (емоційна, соціальна, фізична і духовна і т.д. зрілості). Чим раніше особа починає ходити на побачення, тим більше у неї з’являється проблем, тим більша ймовірність, що через побачення вона може зранити серце коханої особи і своє серце. Також, до закінчення середньої школи, радиться ходити на групові побачення.

Великий вплив на наше життя сьогодні має світ. Він зі своїми стандартами через мас-медіа, тиск середовища, рекламу споживацького способу життя викривлює розуміння побачення. Сьогодні побачення люди можуть проводити для задоволення своїх емоцій та пристрастей, для самоствердження серед однолітків, для розваг, для пошуку захисту від проблем у родині, для того, щоб бути комусь потрібним(ою), для пошуку нових пригод, для набуття певного досвіду. Ще багато людей розуміють побачення як гру. Побачення – це відповідальна частина життя, бо шукається любов, тому там не має бути місця для таких речей.

Побачення справжнє, якщо ближнього трактується як особу, яку люблять, і є щире бажання її зробити щасливою вповні даруванням себе (до тієї межі, щоб не переступити границі гріха).

Побачення має збагачувати людину, але це буде лише тоді, коли будете з користю проводити час. Наперед плануйте чим ви будете займатися. Це може бути спільна відпочинкова прогулянка, можуть бути розмови на теми, які допоможуть пізнати світогляд вашого супутника. корисним є читати і обговорювати спільно літературу про побачення і шлюб. Можна обговорювати майбутні стосунки або фільм. У таких випадках можна добре зрозуміти світогляд і пріоритет вартостей особи з якою зустрічаєтеся.

Добре буде, якщо між побаченнями буде час, необхідний для «переварювання» всього, що було на побаченні, тобто час зрозуміти світогляд людини, з якою зустрічаєтеся.

У сучасному світі побачення трактуються як спосіб отримання сексуального задоволення. Способи бувають різні – від дотику до руки і аж до статевого акту. Тим часом, сексуальне задоволення – це один із привілеїв, який зарезервований лише для шлюбу. Тому на початку побачень встановіть межі дозволеного, що на побаченнях будете робити, а якої межі не будете переступати. Ті, які йдуть на побачення, повинні поставити собі важливу мету – ніяких дій для збудження сексуального задоволення, поки шлюб не укладено (разом із статевим актом не дозволяється на дотики інтимних місць, та дотики до ерогенних зон, (уста, ноги і т. д.) які приводять до збудження пристрасті пожадливості). Не бійтеся ставити високі моральні вимоги у вашому побаченні. Коли опустите планку нижче рівня гідності, не знаю яким чином (бо все залежить від ступеню гріха), але буде боляче: докори сумління; почуття використаності як непотрібного предмету; почуття скривдженості; передчасна вагітність; зранене серце; венеричні захворювання; розчарування у житті та хлопцях (дівчатах). Важливо пояснити своїй коханій (коханому), що для вас побачення не є ні грою ні забавою, і ви маєте серйозний погляд на життя, що хочете жити в гармонії з Богом і хочете мати щасливе життя у сім’ї, тому дотримуєтеся такого принципу: «Моє серце і цілого (цілу) себе я подарую одн(ому)ій, єдин(ому)ій і неповторн(ому)ій, яка (який) буде моєю дружиною (чоловіком) і матір’ю (батьком) моїх дітей. А до того часу, поки це не є втілене в життя не дозволите собі цього, що є привілеєм лише для одружених».

Провести побачення у межах гідності інколи буває досить складно, бо часом буває тиск досить великим – високий рівень емоцій, які схиляють людину до якомога ближчих стосунків; бажання зберегти стосунки з особою жертвою особистих моральних норм; прагнення бути комусь потрібним; надмірна довіра до коханої особи; бажання бути «крутим(ою)»; бажання утвердитися в суспільстві і т. д. Але проводячи час на зустрічах згідно Божих норм, ви тим самим готуєте міцний фундамент для вашої майбутньої сім ї, бо виховуєте у собі та у коханої особи стійкий характер, який допоможе вистояти у час важких випробувань; стриманість, яка збільшує повагу між вами; викорінюється пожадливість, а на її місце приходить дарування себе іншому(ій), виховується вірність і довіра між особами; збільшується відповідальність і посвята для іншої особи; зростає бажання жити для сім ї, а не для власного задоволення.

Не варто вживати спиртного чи щось , що затримує сприйняття розумом навколишніх подій, щоб ви не втратили свідомості, а відтак не наробили помилок, за які потім можете шкодувати ціле життя.

Як бути на побаченні з поцілунками? Коли можна починати цілуватися? Це питання, яке турбує багатьох молодих людей. Слід зазначити, що є різні поцілунки. Апостол Павло говорить: «Вітайте один одного святим цілунком». Тому деякі поцілунки є моральними, але є інші поцілунки, в яких проявляється егоїзм і прагнення задовільнити пожадливість, тому такі поцілунки це гріх. Гріхом ніколи не можна насититися, бо після першого такого поцілунку, завжди хочеться піти все далі і далі, а крім цього, особу з якою зустрічаються трактують як предмет задоволення.

Якщо не маючи шлюбу ви хочете почати жити статевим життям, то будете мати більшість із проблем із цього переліку:

– 1) це може засліпити пізнання особи, можна не побачити такі вади, як пияцтво, злість, хамство. Лише через багато років можна опам’ятатися, але вже буде надто пізно. Тоді приходить розчарування.

– 2) тоді важче розірвати стосунки, якщо одне одному не підходять

– 3) посилюється підозра чи немає ще іншої 3 –ої особи.

– 4) нищиться сама любов, якій завжди притаманне дарування себе, не очікуючи нічого в замін, бо стосунки перетворюються у пожадливість і використання особи, як предмету задоволення.

– 5) не виховуються: характер осіб; стриманість; відповідальність за іншу особу; бажання посвяти заради іншого; відчуття потреби іншого.

– 6) можливість захворіти на венеричні захворювання: існує 140 вірусів таких захворювань, причому така хвороба, як СНІД не виліковується. Не варто покладатися на презерватив, оскільки він є цілком непридатний, щоб захистити від деяких хворіб, тому той, хто його вживає, є жертвою обману і реклами.

– 7) збільшується ймовірність зради і розлучення у подружжі.

– 8) зменшується повага між особами до і після одруження.

Наступні рекомендації для більшої обачності дівчат, бо багато є випадків, коли дівчата на побаченнях стають жертвою гвалтування. Існують кілька речей, які можуть звести зґвалтування на побаченні до нуля:

– 1) не пити спиртного (і т. п.) це зменшить можливість зґвалтування на 90%!

– 2) не залишайтесь наодинці там, де вас ніхто не почує (щоб була десь поруч людина, яка вас може підтримати)

– 3) встановити межі моральних норм, яких на побаченні будете дотримуватися. Майте сміливість сказати: «Далі не буде», якщо ви не чуєтеся в спромозі своєму хлопцеві сказати: «Зупинись! Далі не буде!», то ви ще не дозріли до побачень. На побаченнях ви маєте бути абсолютно вільні, тобто ваша воля має бути повністю непримушена, якщо цього нема, тоді нема любові і нема справжнього побачення.

– 4) Дівчатам не варто сідати в авто (ін. транспортний засіб) до людей, які мало знайомі, яким мало довіряєте. Багато дівчат втратили свою невинність через таку необачність.

– 5) Не варто грати роль, фліртувати, дозволяти заборонене з думкою, що я все таки зможу зупинитися, бо як свідчить опитування дівчат підлітків, які вступили у інтимний зв’язок до 15р у США 60% із них були зґвалтовані, через те, що дозволили собі фліртувати, спонукати до гріха, стали причиною надмірних фінансових витрат хлопців і т.д.

Як одягатися, макіяж? Звичайно дівчата хочуть вразити своїм одягом, зачіскою, макіяжем. Така поведінка свідчить про велике прагнення сподобатися, прагнення визнання іншими, бажання, щоб інші захоплювалися нею, а це у свою чергу свідчить що любов ще лише на стадії захоплення особою, якій ще далеко до справжньої любові, яка прагне добра не для себе, а для коханого. А крім цього, такі дії засліплюють хлопців, бо вони не можуть пізнати особу, що стає причиною незрілих стосунків, призводить до необ’єктивної думки про особу, сприйняття особи лише на тілесному рівні. Можливо сьогодні так багато подружніх розлучень тому, що молодята звертають увагу на зовнішні речі і на спалах емоцій, а це все без любові, як будівля без фундаменту.

Не робити надмірних, понад свої сили (фінансові) подарунків, в яких будете викладатися більше своїх можливостей. Ви не зможете любити добре ближнього, поки не будете любити самих себе, а витрати понад ваші можливості свідчать, що ви знецінюєте себе. З іншого боку не дозволяйте своїй коханій (коханому) витрачатися понад його (її) фінансові можливості, це лише ускладнює можливість взаємного пізнання,бо не дозволяє вашому коханому перебороти ваду марнотратства і залежність від думки інших людей.

Закінчуйте побачення спільною молитвою.

Будинок витримає великі землетруси, коли буде побудований на доброму фундаменті, так і побачення, якщо побудовані на твердій основі – Христі, переживуть будь-які випробування і перейдуть у щасливе сімейне життя.

Багатьом молодим людям хочеться сказати: «Та що ви можете знати про це! Тепер зовсім інші часи! Ми не хочемо залишитися самотніми із такими вимогами, бо зараз зовсім інше розуміння, інша культура, тому потрібно бути таким як усі, і взагалі, чи можна жити у такій постійній напрузі – у всьому виконувати Божі заповіді?»

Чи потрібно чинити так як написано? Чи потрібно вірити цим словам?

Це кожен має вирішити сам, і ніхто не може когось примусити чинити так, як написано, ми навіть не ставимо собі це за мету, але сумною є статистика розлучень подружніх пар в Україні (понад 60% за 2015р.), яка свідчить що люди добре не усвідомлюють для чого побачення і шлюб. Та Бог діє не примусом , інакше людство давно було б перетворене на безвольних маріонеток, але Він дав людині розум і волю, щоб вона могла побачити і вибрати добро. Метою цієї праці є допомогти людині знайти цю стежину у житті, яка веде до щастя і любові. Навіть якщо це допоможе одній людині зберегти любов, допоможе зуміти перебороти себе у пожадливості і зрости у безкорисливому даруванні, не очікуючи нічого взамін, тоді праця виконала своє завдання. І не дивлячись на час, культуру, думку оточуючого середовища, те що скеровує людину до любові завжди буде мати свою вартість! І сьогодні є багато молодих хлопців і дівчат які кажуть, що не хочуть трактувати життя і побачення як гру, а шукають порядної вірної людини, щоб можна було з нею розвивати серйозні стосунки.

Хтось може вважати життя, згідно Божих заповідей напругою, але насправді побожне життя немає незручностей, воно лише так виглядає на перший погляд; тому Христос каже «ярмо моє любе і тягар мій легкий» , а людина ніколи не буде шкодувати про це (хіба живе нещиро), ніколи не буде бракувати внутрішнього миру, ніколи не бракуватиме любові.

Якщо людина є відкритою на Бога і на ближнього, то незважаючи на те, що моральні вимоги можуть обмежити коло прихильників, залишаться ті, які справді можуть принести правдиве щастя і радість особі. Також Бог знайде способи, щоб ощасливити таке праведне життя людини.

Хтось може проігнорувати написане і жити так, як хочеться – любити пожадливою любов’ю, бо так хтось відчуває більшу свободу, більше щастя. Не будемо його судити, але будемо за нього молитися. Проте варто задуматись, чи можна очікувати на справжню любов, якщо не робиться кроків до її основи – дарування і посвяти? Чи може бути справжня свобода, якщо людина залежна від своєї пожадливості і нестриманості? Чи може бути справжнє щастя, не даруючи любові іншим? У статті подано все, щоб все таки не втратити цієї царської чесноти – любові.

Якщо ваші побачення мають не такі стандарти, яких прагне Господь, не зволікайте із наверненням, щоб не втратити справжньої любові та щоб мати щасливе життя у подружжі.

Бр. Любомир Кушнір ЧСВВ