Пивний алкоголізм

У пиві міститься етиловий спирт!
І саме етиловий спирт викликає залежність.
Пивний алкоголізм – це те ж, що й горілчаний, але підступно інакший.
Його відмінності тільки в гіршу сторону.

Спільне в тому, що у всіх випадках – горілка, пиво, вино або коньяк – людина п’є етиловий спирт. Відмінність в тому, що пивна пристрасть більш небезпечна і згубна своєю підступністю і «невинністю»!
А ще тим, що зараз ця пристрасть набула властивості пандемії!
Як це виглядатиме, якщо молода людина, чи той, хто «косить» під сучасного, прогулюватиметься містом без пляшки чи банки пивця?
Це ж ганьба! Як кажуть на сленгу – «за це можуть і побити».
Але продовжимо своє… «Хто має вуха – нехай слухає!»

Перша відмінність – психологічна.
Пиво стало для людини частиною побуту. Його сприймають як просто газовании, втамовуючий спрагу напій. Якщо для вина, горілки чи коньяку потрібно створювати привід і ситуацію, дотримуватися «ритуалу», то пиво можна випити «просто так». Цілком нормальним вважається випити пиво дорогою додому, вдома на дивані, разом з дорослим сином або дочкою, а вже на прогулянці, без нього – ніяк.

Друга відмінність – хімічна.
До складу пива входять дуже шкідливі речовини.
Це, насамперед, моноаміни – продукти розпаду хмелю, які й дають основний елемент пивного сп’яніння – стан приголомшеності і притупленості. До речі, серед його складових моноамінів є кадаверин, (так звана «трупна отрута»). Крім того, у пиві є багато подібних до жіночих статевих гормонів. Той, хто п’є багато пива, набуває жіночі риси – широкі стегна, більші груди, живіт. Десь змінюється і психіка (поглянь на завзятих пивош).
З погляду фармакології, дія пива така, що воно дійсно сприяє релаксації й заспокоєнню, переконливо схиляє до сонливості, якщо додатково не стимулювати себе іншими засобами. У 20-ті роки минулого століття його рекомендували як заспокійливий засіб. Таким чином, з пивом людина привчає себе не тільки до звичайної сп’яняючої дії алкоголю, але й до заспокійливого засобу. Проходить певний час, і без пива вже не можливо розслабитися, заспокоїтися й відпочивати. Згодом починають наростати дози пива, з’являються алкогольні ексцеси, починає погіршуватися пам’ять.
Перша за день «пивна доза» переноситься вже на більш ранній час, спочатку на ранній вечір, на пізній день, на полудень, і, нарешті, доходить до того, що перша випивка стається відразу після сну.
Формується пивний алкоголізм, пиво входить не тільки у звичку, але й у біохімію обміну речовин цієї людини.
Алкоголізація пивом створює людині враження її благополуччя – дуже неусвідомлене, помилкове для неї враження. У суспільній думці пиво – майже не алкоголь. Для пивної алкоголізації довгий час не характерні алкогольні ексцеси з бійками й витверезником. Потреба випити пива не викликає таку тривогу в людини, як потреба в горілці.

Пивний алкоголізм розвивається повільніше, більш вкрадливо, ніж горілчаний. Але коли розвивається, то це вже дуже важкий і складний алкоголізм.
Я спостерігав, що завжди він переростає в потребу додавання горілки (чули про це: «піво без водкі – дєньґі на вєтєр»).
Боротися з потягом до пива складніше, ніж з потягом до горілки. Цей потяг буває дуже настирливим, і важко відпускає. Дуже довго хочеться ще раз відчути цю виразну седативно-релаксуючу дію, цей спокій, вдихнути цей аромат, відчути цей смак. У результаті – пивний алкоголізм є важким для лікування варіантом алкоголізму.
У мужчин при надмірному споживанні пива пригнічується вироблення основного статевого гормону – метилтестостерону. Саме тому «пивні люди» набувають з часом округлі жіночі форми, в них навіть ростуть груди, знижується чи пропадає статева спроможність. Звичайно, на це потрібен якийсь час, але якщо розпочати від підлітка, то результати не забаряться.
Про пивний живіт все зрозуміло. Треба ж кудись вміщати цю кількість рідини, яку щодня споживає пивний алкоголік (Це мінімум 2-3 пляшки за раз). А «просунуті пивні люди» споживають до 3-5 літрів у день. У кожному разі, величезна кількість рідини, з якою організм повинен впоратися, негативно позначається на серці. Воно збільшується в розмірах, стає млявим, втрачає свою добру функцію. Лікарі називають це синдромом «пивного серця». Про печінку вже мовчимо, для неї більші дози будь-якого алкоголю – шлях до цирозу (цироз печінки – дуже впевнений, прямий, невідворотній шлях через лікарні на кладовище).
Окремо. скажемо про мозок. При пивній алкоголізації клітини мозку страждають набагато сильніше, ніж при горілчаній. Між іншим, серед букету речовин, які впливають на клітини мозку, у пиві в мікродозах міститься, як вже згадано, кадаверин – аналог трупної отрути. У підлітковому і юнацькому віці, поки організм росте, всі ці зміни відбуваються на порядок швидше, ніж у дорослих. Тому доречно зараз пояснити, що згадана пивна релаксація має в собі саме компонент інтоксикації.
Пивна алкоголізація торкнулася зараз усіх шарів населення, людей різного віку. А в першу чергу вона вдарила по наших дітях і підлітках. Останні 5 років можна охарактеризувати як «пивний бум» серед молоді.
Пиво – дуже дохідний бізнес! Пригадаймо насиченість телевізійних реклам -лише пиво! Десь навіть зникла реклама жіночих прокладок, яка донедавна так настирливо переривала усі телепередачі. Пивний бізнес зараз, переважно тримають наші політичні обранці (і це надійна ознака доброго надприбуткового бізнесу).
Сьогодні пиво п’ють усі, від малого до великого. І діти від 5-6 років, які вперше спробували пивця за святковим столом, і 16-літні хлопці й дівчата, і люди середнього віку, і старші – навіщо відставати від рекламованого «принадного життя в приємності і вдоволенні»?
Довго маю перед очима таку типову побачену правду. У неділю, досить зранку, приїхавши з району, містом йшла екскурсія шкільних дітей. Попереду -вчитель-провідник з пляшкою пива в руці на грудях.
Чому на сьогодні створився, поміж іншими, такий непереборний культ пива?
Дія реклами – це зовсім не жарти! Нам індукують медіа – ось такий стереотип сучасної, вільної, щасливої людини! «А щоб мене нормально сприймали – мушу бути таким самим!»
Інтелект та особиста автентичність зараз в більшості товариських групувань не цінується! Істинні цінності людини, як особистості, – зникають, бо не плекаються ні в сім’ях, ні в школі, навіть в початкових класах (бо, трапляється, вчитель теж «недовчений» і відтак узалежнений).

Мова статистики:
За результатами масового дослідження підлітків, перше їхнє знайомство з алкоголем відбувається в 9-10 років. Саме в цьому віці половина хлопців і третина дівчат пробують на смак пиво. За статистичним даними, з 5 тис. школярів (12-17 років) 80% вживають пиво. Багато хто, зі сучасних 16-17 літніх підлітків випивають більше 3-х літрів пива в день. Якщо півлітрова пляшка пива рівноцінна 60 грамам горілки, то виходить, що такий підліток споживає близько 400 грамів горілки щодня. Це неминуче веде до загальної алкоголізації молодого населення, яке представляє собою майбутнє країни.

P.S.
Я не є категорично злонаставлений до пива, і тому, власне, хочу внести певну ясність до розумного його споживання, якщо воно вже комусь таке приязне.
А ще, я так сумніваюсь щодо інформації на пивній етикетці: «Без додавання спирту» і певний – про додавання спирту в пиво, де про цей додаток просто не Інформують…

отець доктор Леонід Костко

|І| У статті використано матеріали: сайту shkolazhizni.ru, газета «Екклесиаст», публікації Крюкова А., Гакова А.