Словничок Отця Боско – повчальні вислови

Ангел-охоронець. Проси допомоги у твого ангела-охоронця. Він хоче допомогти тобі більше, ніж ти сам того бажаєш.

Багаті. Не лише багаті чинять нам добро і допомагають нам – ми також допомагаємо їм, даючи нагоду допомагати нам.

Багатство. Багатство – це колючки, якщо його збирати та зберігати.

Батьки. Першою чеснотою дітей є слухатися батьків. Хто не слухає батьків, стягає на себе гнів Божий.

Безтурботність. Нехай ніщо тебе не тривожить, Бог завжди з нами. Терпеливість і молитва.

Бог – це наш добрий батько, тож маймо довіру до Нього.

Вади. Не виправдовуйте свої вади: краще їх виправляйте.

Вдячність. Вдячність юнаків часто є передумовою щасливого життя. Щиро співчуваємо невдячним, тому що вони є нещасливими.

Виправлення. Щоб виправити когось і отримати з цього добрий результат, не виправляйте нікого в присутності інших. Нехай любов пом’якшує гіркоту виправлення.

Випробування. Це колючки, які ранять дочасно, але стануть квітами для вічності.

Виховання. Сама лише віра може розпочати та завершити велике діло правдивого виховання – сприяти добрій Сповіді і Причастю. Віра та розум – це дві пружини моєї виховної системи.

Вихователь. Старайся, щоб тебе любили, тоді всі легко будуть слухатися тебе. В кожному хлопцеві, навіть у найбільшому збиточникові, знаходиться місце, в якому може поселитись добро: отож, першим обов’язком вихователя є знайти це чутливе місце в серці та корисно використати його.

Відвага. Лихі мають відвагу тому, що добрі бояться. Будьте відважні, і побачите, що лихі опустять крила.

Відвідування церкви. Хочете отримати багато ласк від Господа – часто відвідуйте Його. Хочете мало ласк – рідко відвідуйте Його. Бажаєте, щоб диявол завжди нападав на вас, – рідко приймайте Христа в Євхаристії. Бажаєте, щоб диявол втікав від вас, – часто відвідуйте Христа в Євхаристії. Хочете перемогти диявола – ходіть слідами Ісуса Христа. Хочете, щоб диявол переміг вас, – не відвідуйте Христа. Дорогі мої, приймання Святих Тайн є необхідним засобом, щоб перемогти диявола. Отож, часто відвідуйте Христа в Євхаристії – і диявол не переможе вас.

Віра. У складних ситуаціях необхідно мати велику віру в Бога. Віра може зробити все.

Вороги. В людини є три вороги: несподівана смерть, час, що минає, та диявол, який спокушує.

Гнів. Найкращим захистом від гніву є відкласти помсту.

Гордість. Горда людина завжди є нечесною.

Гроші. Убогі нехай будуть вашими банками, а Пресвята Богородиця – запорукою вашого внеску. Вкладайте ваші гроші у банк Пресвятої Богородиці – і будете мати великі відсотки. За гроші можна купити все, але не можна уникнути смерті.

Делікатність. Твоя мова та поведінка нехай завжди буде тактовною. Делікатність у словах та в поведінці зробить інших твоїми приятелями.

Дисципліна. Лінивий та недисциплінований хлопець буде нещасливим юнаком.

Диявол. Диявол боїться радісних людей.

Діла. Якомога краще виконуйте те, що маєте робити. Сьогодні роби все так, щоби завтра не мав ти червоніти зі стиду.

Діла добрі. Тільки добрі діла є правдивим багатством, що готує нам місце в Небі. Крім молитви, котра завжди має супровод¬жувати нас, потрібно чинити також багато добрих діл. Без них надаремно розтратимо наше життя.

Діти. Бог завжди благословляє дітей, котрі слухаються батьків.

Добро. Щоб чинити добро, потрібною є відвага. Готовність терпіти, ніколи нікого не принижувати, завжди бути ласкавим. Чиніть добро усім, а зло – нікому. В кінці життя збираються плоди добрих діл.

Довіра до Бога. Бог спрямовує до добра того, хто любить Його. Довіряймо Богові та крокуймо вперед. З Богом будь-яка пташка, яка відчуває, що галузка гойдається, далі співає, бо знає, що має крила.

Досвід. Вчіться з усього того, що з вами стається.

Друзі. Всі обездолені та переслідувані є моїми найкращими приятелями.

Духовні вправи (реколекції). Духовні вправи – це ніщо інше, як ряд повчань та роздумів, щоб спонукати людину до приязні з Богом.

Життя. Наше життя є дуже коротким. Потрібно чинити якомога більше добра, перш ніж помремо. Цей світ – як театральна дія: дуже швидко минає.

Забави. Найкращою прогулянкою, найкращою забавою, котра б мені сподобалась, було б завести десять тисяч хлопців до Неба.

Заздрість. Не піддавайтеся заздрості: добро одного має бути добром усіх.

Звичка. Оминайте всяку лиху звичку – маємо звикнути чинити добро і тільки добро. Наше тіло є ненаситним: що більше йому даємо, то більше воно вимагає; що менше даємо, то менше вимагає.

Здоров’я. Щоб зберегти добре здоров’я та довго жити потрібно: мати чисте сумління, тобто жити в ласці Божій, не об’їдатися, працювати, оминати лихих товаришів.

Зло. Найбільшим злом є гріх.

Знання. Пам’ятайте, що знання без сумління нищить душу.

Катехизація. Для мене вчити хлопців катехизму, перебувати та розмовляти з ними є насолодою. За допомогою розваг я лише заохочую хлопців йти на катехизацію.

Книжки. Бійтеся поганих книжок, як пошесті. Непристойні книжки – це пошесть, що заражає багатьох хлопців.

Крадіжка. Чужі речі мають бути для нас, як вогонь.

Критика. Я однаково приймаю як похвали, так і догани: якщо мене хвалять, то кажуть, яким би я мав бути; а якщо ганять, то кажуть, яким я є. Щодо інших, то я або говорю добре, або мовчу.

Ласка Божа. Ласка Божа – це найбільший дар Божий для нас.

Лицемірство. Називати себе християнином, але не жити по-християнськи – це огидне лицемірство.

Лінивий. Хто є лінивий протягом життя, той буде плакати в час смерті.

Лінивство. Для лінивих немає місця в Небі.

Любов. Я б усе віддав, щоб здобути серця хлопців, щоб подарувати їх Богові.

Любов до Бога. Не всі можуть постити чи ходити в далекі прощі на славу Божу, не всі можуть давати великі милостині, але всі можуть любити Бога – достатньо лише хотіти цього.

Любов до людей. Любов завжди перемагає. Де є любов, там є щастя. Бог сотворив нас для інших.

Любов до вихованців. Не вистачає просто любити хлопців: потрібно, щоб вони знали, що їх люблять.

Любов до себе. Щоб ваше слово було вагомим та мало необхідні наслідки, потрібно завжди нехтувати власним «я».

Марія Помічниця Християн. Щоб Марія Помічниця Христи¬ян любила нас, потрібно любити її Сина. Навчу вас, як любити Його: часто приступайте до Сповіді та Святого Причастя; а не маючи змоги приймати Христа у Святих Тайнах, приймайте Його духовно – через велике бажання; уважно беріть участь у Службі Божій; зустрічайтеся з Ним у Пресвятій Євхаристії; чиніть добро в Його честь, бо Богові дуже приємне, коли ви виявляєте своє милосердя. Пресвята Богородиця любить молодь, тому любить також тих, хто опікується нею.

Мир. Хто не є в мирі з Богом, той не є в мирі з самим собою, ані з іншими людьми.

Молитва. Якщо молитися, то з двох зерен виросте чотири колоски. Хто молиться, той побачить Бога.

Мужність. Відважно виявляй свою віру та свої переконання. Ніщо на світі не має лякати нас.

Музика. Музику, спів хлопців потрібно слухати серцем, а не вухом.

Нагода. Ніколи не можемо пропустити нагоди, яку дає нам Бог, щоб чинити добро.

Нагорода. Наша нагорода буде в Небі; тільки про це маємо думати і для цього працювати. Світ часто вводить нас в оману. Тільки Бог добре винагороджує.

Надлишок. Боже Провидіння не буде допомагати нам, коли будемо витрачати гроші на зайві та непотрібні речі.

Нарікання. Нарікання охолоджує серце. Нарікання – це одна з найбільших пошестей у суспільному житті.

Насолоди. Радості цього світу минають, як блискавки.

Небо. Будете відпочивати в Небі. Не підемо до Неба завдяки розкішному життю. Небо заплатить за все. Рай – це місце відпочинку для священика.

Невинність. Невинність – це лелія між терням, яку зриває Бог на своєму квітнику, щоб прикласти її до Свого серця як свою прикрасу.

Непостійність. Я часто бачив, що непостійні люди, що не дотримувалися своїх постанов без об’єктивних на те причин, за що б не бралися, не мали в цьому успіхів.

Неробство. Неробство є найбільшим ворогом, з яким потрібно боротися.

Обжерливість. Непоміркованість у їжі вкорочує життя. Хто вміє панувати над своєю обжерливістю, той є правдивою людиною. Обжерливість є матір’ю численних вад.

Оптимізм. Сіймо та наслідуймо рільника, який терпеливо чекає на час жнив. Щоб зірвати троянду, потрібно вважати на колючки; адже троянди не буває без колючок.

Очі. Очі – це вікна, через які диявол вводить гріх у наше серце.

Ощадливість. Ощадливість задля великої любові. Економити у всьому, але хворим давати все, що потрібно. Завжди повторюйте, що той день, в який в домі немає муляра, механіка, електротехніка та будь-якого майстра, – це золотий день.

Папа. У питаннях щодо віри я погоджуюсь із Римським Папою та з Римським Папою хочу залишитись добрим католиком аж до смерті. Бажання Папи для мене – наказ.

Пекло. Найгіршою вадою сучасної педагогіки є виключення з програми церковної науки, – перш за все, про смерть та пекло.

Піст. Всі можуть постити, зберігаючи чистим своє серце та розум.

Побожність до Пресвятої Богородиці. Ніжно, щиро та постійно любіть Пресвяту Богородицю. Якби ви знали, яка важлива ця любов, то не віддали б її за все золото світу.

Побожні практики. Побожні практики – це нитки, за допомогою яких до нас та до інших притягуються Божі ласки.

Святість. Щоб бути святим та довго жити, потрібно: 1) чисте сумління, тобто йти спати, не переживаючи за вічність; 2) скромно харчуватися; 3) вести активний спосіб життя; 4) підтримувати добре товариство, тобто втікати від морально зіпсутих людей.

Серце. Наше серце нехай не прив’язується до речей цього світу, нехай не забруднюється ними, а завжди підноситься до Неба.

Система запобіжна. Моя виховна система? – Простісінька: дати хлопцям волю робити те, що їм подобається. Проблема полягає в тому, щоб відкрити в них зерно добрих нахилів і їх розвивати. А для того, щоб кожен радо робив тільки те, що може робити, я опираюсь на це правило; і всі мої учні працюють не лише з пильністю, а й з любов’ю.

Скандал чи згіршення. Той, хто словами, розмовами, вчинками чинить скандал чи дає згіршення, не є приятелем: він – душогуб.

Слава Божа. «Все для Бога! Все – на Його славу». Думай, чи все те, що робиш, спрямоване на Славу Божу.

Смерть. Щовечора запитуй себе: якби я помер цієї ночі, якою була б моя доля? В хвилину смерті збираються плоди того, що ми посіяли протягом життя. Треба працювати так, якби ми не мали вмирати, а жити так, якби ми мали невдовзі померти.

Сон. Від двох речей я б хотів бути незалежним – від сну та їжі.

Смуток. Забава має розвіяти всякий смуток у душі. Будь-яким способом проганяйте його, бо він шкодить душі.

Сповідь. Сповідайтеся часто, навіть якби не вчинили тяжкого гріха; цей акт покори дуже милий Богові.

Становище матеріальне. Якщо хочемо, щоб покращилося наше матеріальне становище, передусім стараймося дбати про Божі справи.

Студенти. Особливо потрібно навчати студентів чесноти покори. Гордий студент – це безумний невіглас.

Сумління. Хто має чисте сумління, той має все. Щороку та щомісяця потрібно робити іспит сумління.

Сумніви. Навіть сам початок сумніву дуже шкодить юнакам.

Таїнства. За допомогою двох крил летимо до Неба – Сповіді та Причастя.

Терпеливість. Без терпеливості не можемо стати святими.

Терпіння. Бог хоче, щоб ми дійшли до Нього через терпіння.

Тіло. Тіло має допомагати душі чинити добро, воно має служити душі. Душа має панувати над тілом.

Товариші погані. Оминайте поганих та лихих товаришів так, як найотруйніших гадюк. Лихими товаришами є ті:

– котрі говорять про нечесні речі або переступають шосту Божу заповідь;

– котрі зневажають віру;

– котрі відвертають вас від відвідування богослужінь або від виконання ваших обов’язків.

Убогі. Убогі та покинуті всіма не мають іншого притулку, окрім у вашому щедрому серці. Давайте багато убогим, якщо хочете стати багатими.

Убогість. Щоб жити убогістю, потрібно мати убогість в серці. Моєю турботою завжди було те, щоб не посідати нічого.

Умертвлення. Хто не хоче страждати з Ісусом Христом на землі, не зможе бути щасливим з Ним у Небі.

Фантазія. Лінюхом є той, хто думає про непотрібні речі.

Хлопці. Найбільшим щастям для хлопця є знати, що його люблять.

Хрест. Маємо нести наш хрест так, як Ісус Христос. Нашим хрестом є страждання, які приходять до нас щодня. Не вистачає лише брати хрест в руки та цілувати його; потріб¬но нести справжній хрест.

Церква. Будь-яка праця, навіть найважча, не є великою річчю, коли виконуємо її для Церкви та для Папи.

Час. Одна година праці зранку, увечері стає скарбом. Навіть одна хвилина є цінним та безмежним скарбом – вона є безцінною так, як і Бог.

Честолюбність. Людські похвали можуть вчинити вас амбіт¬ними та гордими.

Чистота. Це не тільки найкраща чеснота, але найделікатніша з усіх чеснот. Уважайте на перший порух спокус. Як зберегти чистоту? Святий Пилип Нері зазвичай подавав п’ять засобів боротьби з ними: оминати лихі товариства, оминати неробство, не вживати делікатних та вишуканих страв, часто молитися, сповідатися та причащатися.

Щастя. Багатство не робить людину щасливою. Марно шукати щастя на землі. Тільки покора та любов вчинять тебе щасливим на цій землі та у вічності.

Щедрість. Неможливо перевищити Бога у щедрості.

о. Іван Боско

(з книги Енцо Б’янко – Карло де Амброджо, «Отець Боско – приятель молоді»)

Джерело: http://www.sdbua.net/