Виховання до надії.

Виховання до надії.

Катехеза Папи Франциска,
під час генеральної аудієнції ,
середа 20 вересня 2017

Дорогі брати і сестри, добрий день!
Тема сьогоднішньої катехези – «Виховання до надії». Тому я звертатимусь безпосередньо, на «ти», уявляючи собі – як вихователь, як батько – розмову з молодою особою чи будь-якою людиною, готовою навчатися.
Там, де Бог тебе поставив, живи надією! Завжди живи надією.
Ніколи не здавайся: пам’ятай, що перший ворог, якого потрібно перемогти, перебуває не зовні, а всередині тебе. Тому не дозволяй собі гірких і темних думок. Необхідно справді вірити, що цей світ – перше чудо Господа і що Бог обдарував наші руки благодаттю нових чудес. Віра і надія йдуть разом. Вір в існування найвищих і найпрекрасніших істин. Вір у Бога Творця, у Святого Духа, Який звертає все до добра, в обійми Христа, Який чекає на кожну людину в кінці її життя; вір, що він чекає на тебе. Світ рухається вперед завдяки залученості людей, які мають відкриті обійми, вірять, будують мости й вірять, навіть коли чують навколо слова знущання…
Ніколи не думай, що твоя боротьба зовсім марна. Не чекай на катастрофу в фіналі існування: в нас б’ється зародок абсолюту. Бог не розчаровує: якщо Він вклав надію в наші серця, то не хоче обмежувати її постійними розчаруваннями. Усе народжується, щоб цвісти у вічній весні. Господь і нас створив, щоб ми розквітли. Пригадую історію, в якій дуб попросив мигдальне дерево: «Скажи мені про Бога», – і мигдаль розцвів.
Де б ти не був, будуй! Якщо впав, устань! Ніколи не залишайся долу, підведися! Дозволь, щоб тобі допомогли встати. Якщо сидиш, вирушай у дорогу! Якщо нудьга паралізує тебе, прожени її добрими справами! Якщо почуваєшся порожнім і пригнобленим, попроси Святого Духа знову наповнити твою пустку.
Твори мир і не слухай голосу тих, хто поширює ненависть і розбрат. Люди, навіть якщо відрізняються одні від інших, були створені, щоб жити разом. У конфліктах будь терплячий: колись ти побачиш, що кожен має в собі фрагмент істини.
Люби людей. Люби кожного. Поважай шлях кожного, чи простий він, а чи складний, бо ж кожен має власну історію. Усі діти народжуються як обітниця життя, яке знову виявляється сильніше за смерть. Кожна народжена любов – це сила зміни, яка викликає щастя.
Ісус дав нам світло, яке світить у темряві: захищай і бережи його. Це виняткове світло – найбільший скарб, довірений тобі.
А перш за все – мрій. Мрій про світ, якого ще не можна побачити, але він обов’язково настане. Надія вірить, що творіння прямує до свого остаточного сповнення, коли Бог буде усім у всьому. Особи з живою уявою подарували людству наукові й технічні відкриття. Вони подорожували океанами та знаходили землі, куди ніхто раніше не ступав. Люди, які підтримували надію, – це ті самі, які перемогли рабство та створили кращі умови для життя на цій землі.
Будь відповідальний за світ і за людське життя. Кожна несправедливість щодо бідного – це відкрита рана, яка послаблює твою гідність. Життя не закінчиться, коли ти помреш: у цьому світі будуть інші покоління, які прийдуть після нашого та багатьох наступних.
Проси Бога про дар відваги. Пам’ятай, що Ісус переміг для нас страх. Наш найпідступніший ворог не може нічого зробити проти віри. І коли тебе лякають труднощі, пам’ятай, що ти живеш не тільки для себе. У хрещенні твоє життя вже було занурене в таїнство Трійці, і ти належиш Ісусові. Тож, коли одного дня відчуєш страх або подумаєш, що зло занадто велике, щоб його перемогти, просто подумай, що Ісус живе в тобі. І саме Він через тебе у Своїй покорі хоче підкорити всіх ворогів людини: гріх, ненависть, насильство – усіх неприятелів.
Завжди май відвагу істини, але пам’ятай: ти не кращий за інших. Пам’ятай про це: ти не кращий за інших. Якби ти навіть був останнім з людей, хто повірив у істину, не ухиляйся від спільноти. Навіть якби ти жив у пустельницькій тиші, неси в серці страждання всіх істот. Ти християнин; і в молитві все довіряй Богові.
Розвивай ідеали. Живи тим, що перевершує людину. І навіть якщо колись за ці ідеали тобі доведеться гірко заплатити, ніколи не припиняй носити їх у серці. Вірність здобуває все.
Якщо ти помиляєшся, підведися: нема нічого більш людського, ніж робити помилки. Не дозволь цим помилкам стати в’язницею для тебе. Не дай їм тебе обдурити. Син Божий прийшов не для здорових, а для хворих, тому прийшов і для тебе. І якщо ти ще помилишся в майбутньому, не бійся, вставай! Бог – твій Друг.
Якщо ти знеохочений, то твердо вір в усіх людей, які ще працюють для добра: у їхньому смиренні є насіння нового світу. Відвідуй людей, які зберегли серце, подібне до дитячого. Вчися з захопленням, плекай подив.
Люби, віруй, мрій. І, з Божою благодаттю, ніколи не втрачай надії.

Франциск, Папа
Ватикан, зала Павла VI
20 вересня 2017 р.