Дияконат – перший ступінь таїнства Рукоположення

Дияконат – перший ступінь таїнства Рукоположення

Велике свято відбулось 29 листопада у кафедральному соборі святих Апостолів Петра і Павла, що у м. Кам’янці-Подільському – урочиста Служба Божа з уділенням свячень дияконату. Очолив Божественну Літургію Його Преосвященство Єпископ Леон Дубравський, ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії, разом із отцями-вихователями, професорами Вищої Духовної Семінарії та священиками, котрі прибули на цю урочистіть.

Дияконат, в Римсько-Католицькій Церкві – це перший ступінь таїнства Рукоположення, який отримується через накладання рук єпископа – не для священства, а для служіння. До обов’язків диякона належить: допомагати єпископам і священикам під час відправи Божествиних таїнств, насамперед Євхаристії, асистувати при заключенні таїнства подружжя і благословити його, проповідувати Євангеліє, головувати на похоронах, і віддаватися різним послугам милосердя.

Кандидатів до свячень дияконату представив перед владикою та засвідчив від імені Церкви, що вони є гідні цього сану о. Ректор Олександр Язловецький, а саме:

Межибовського Ярослава з парафії Матері Божої Неустанної Допомоги, с. Деребчин;

Грабовського Ростислава з парафії Христа Царя, м. Хмельницький;

Сідлецького Андрія з парафії Святого Станіслава єпископа і мученика, м. Городок;

Бичко Богдана з парафії св. Анни, м. Бар;

Матвійчука Мирослава з парафії Христа Царя, м. Хмельницький;

Овчарука Олексія з парафії св. Олексія, м. Жмеринка;

Вони ж, у свою чергу, виразили своє прагнення прийняття цього сану і присягнули целібат та послух. Саме через цю присягу вони показали, що прагнуть цілковито віддатися на службу Богу і людям.

Так, як колись Апостоли накладали руки на вибраних чоловіків, так само і зараз, єпископ, покладаючи руки на кандидатів та промовляючи слова консекраційної молитви, передав їм дар Святого Духа, який необхідний для виконування послуги дияконату.

Владика обрав їх на уряд диякона, а всі присутні вірні відповіли на цей вибір: „Богу хай буде подяка!”.

текст і фото: кл.Віталій Карпусь