«Слава на висотах Богові, а на землі мир людям Його уподобання» (Лк 2,14).

«Слава на висотах Богові, а на землі мир людям Його уподобання» (Лк 2,14).

Перше Різдвяне послання Urbi et Orbi Папи Франциска

Опівдні, 25 грудня 2013 р., Римський Архиєрей Франциск виголосив з лоджії Ватиканської базиліки різдвяне послання:

*****
«Слава на висотах Богові,
а на землі мир людям Його уподобання» (Лк 2,14).

Дорогі брати й сестри в Римі та в усьому світі, доброго вам дня і благодатного Різдва!

Користаюсь словами пісні ангелів, що з’явилися вифлеємським пастирям у ніч народження Ісуса. Це спів, що єднає небо і землю, підносячи до неба хвалу і прославу, і вітаючи землю людей побажанням миру.

Запрошую всіх приєднатися до цього співу: ця пісня призначена для кожного чоловіка й кожної жінки, що чуває серед ночі, сподівається кращого світу, піклується ближніми, смиренно стараючись сповнювати свій обов’язок.
Слава Богові!
Саме до цього, перш усього, нас закликає Різдво: віддати хвалу Богові, тому що Він – добрий, вірний, милосердний. У цей день бажаю всім розпізнати справжнє обличчя Бога, Отця, Який дарував нам Ісуса. Бажаю всім відчути, що Бог близько, перебувати в Його присутності, Його любити, Йому поклонятися.

А кожен з нас може прославляти Бога, насамперед, своїм життям, життям, відданим любові до Нього і до ближніх.

Мир людям.
Справжній мир, як знаємо, – це не рівновага між протилежними силами. Це не гарний «фасад», за яким приховуються протиріччя й поділи. Мир – це труд, це плід праці, його здобуваємо день за днем, виходячи з Божого дару, з Його благодаті, яку Він дав нам у Христі Ісусі.

Споглядаючи на Дитя у вертепі, Дитя миру, згадаймо про дітей, які є найуразливішими жертвами війн, але подумаймо також і про похилих віком, про жінок, які зазнають знущань, про хворих… Війни руйнують та ранять дуже багато життів!

Надто багато їх знищив останніми часами конфлікт у Сирії, розпалюючи ненависть та помсту. Не переставаймо молитися до Господа, щоб Він пощадив улюблений сирійський народ від нових страждань, щоб учасники конфлікту поклали край будь-якому насильству та запевнили доступ для гуманітарної допомоги. Ми бачили, наскільки могутньою є молитва! І я радий, що до цієї нашої молитви за мир у Сирії сьогодні приєднуються також віруючі різних релігійних визнань. Ніколи не втрачаймо відваги молитви! Сміливості сказати: Господи, даруй Свій мир Сирії та всьому світу! Також і невіруючих закликаю прагнути миру, з отим прагненням, яке розширяє серця: єднаймося всі, чи в молитві, чи у прагненні. Але всі разом за мир.

О Дитя, Даруй мир Центральноафриканській Республіці, часто забутій людьми. Але Ти, о Господи, не забуваєш нікого! І прагнеш принести мир також і цій землі, розтерзаній спіраллю насильства й нужди, де багато людей не мають даху над головою, води і поживи, того найнеобхіднішого для життя. Посприяй згоді у Південному Судані, де теперішня напруга вже спричинила надто багато жертв та загрожує мирному співіснуванню цієї молодої держави.

О Князю миру, повсюди наверни серця, сповнені насильства, щоб вони склали зброю і розпочали шлях діалогу. Поглянь на Нігерію, розтерзану безперервними терактами, які не щадять невинних і беззахисних. Благослови Землю, яку Ти обрав для того, щоб прийти у світ, і допровадь до щасливого завершення мирні переговори між ізраїльтянами та палестинцями. Зціли рани улюбленого Іраку, який ще й досі страждає від частих терористичних актів.

О Пане життя, захисти переслідуваних за Твоє ім’я. Обдаруй надією та утішенням біженців та скитальців, особливо, в регіоні Африканського Рогу та на сході Демократичної Республіки Конго. Вчини, щоб мігранти, які шукають гідного життя, отримували прийняття і допомогу. Нехай ніколи більше не буде таких трагедій, як ті з численними жертвами біля Лампедузи, свідками яких ми були протягом цього року!

О Вифлеємська Дитино, заторкни серця тих, які вмішані у торгівлю людьми, щоб вони усвідомили тягар цього злочину проти людства. Зверни Свій погляд на численних дітей, яких викрадають, ранять та вбивають під час збройних конфліктів, і на тих, яких перетворюють на солдатів, викрадаючи у них дитинство.

О Господи неба і землі, поглянь на нашу планету, яку жадібність та захланність людей так часто нерозсудливо експлуатують. Підтримай і захисти жертви природних катаклізмів, передусім, дорогий філіппінський народ, що нещодавно серйозно постраждав від тайфуну.

Дорогі брати й сестри, у цьому світі, серед цього людства сьогодні народився Спаситель, Він же – Христос Господь. Зупинімось перед Вифлеємським Дитям. Дозвольмо, щоб наше серце зворушилося, не біймося цього. Не біймося зворушення серця! Ми потребуємо того, щоб наше серце зворушувалося. Дозвольмо, щоб його розігріла Божа ніжність, ми потребуємо, щоб Він нас приголубив. Божі пестощі не ранять, Божі пестощі приносять мир та силу. Ми потребуємо цих пестощів. Бог – великий у Своїй любові, Йому – хвала і прослава навіки! Бог – це мир: просімо, щоб Він допомагав нам щодня будувати його у нашому житті, в наших родинах, у наших містах і народах, в усьому світі. Піддаймося зворушенню Божою добротою.

*****

Уділивши урочисте благословення «Місту Римові та всьому світові», Папа привітав прочан, які прибули з різних кінців світу, і тих, які єдналися з площею Святого Петра за допомогою засобів комунікації, побажавши всім радості і миру.

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану