Дружба

ДружбаДружба
Найбільшої інтенсивності дружба досягає в юнацькі роки та в період ранньої зрілості, коли є виняткова важливість таких відносин. Дружба є дуже потрібною у формуванні характеру людини та подальшого її життя. Більшість молоді сприймає вплив своїх товаришів і цінить думку своїх друзів більше, ніж поради батьків чи вчителів. На жаль, більшість друзів (серед хлопців і дівчат), негативно впливають на своїх товаришів. Та деколи друзі мають хороший вплив. Зрозуміло, що коли інтереси ваших друзів позитивні, творчі, корисні, то вам це принесе користь. Якщо їх захоплення погані (безвідповідальність, хамство, хуліганство) – це обов’язково створить вам багато неприємностей.
Для того, щоб були добрі друзі, потрібно в першу чергу самому бути добрим другом. Тому не даремно кажуть: «скажи мені хто твій друг, і я скажу хто ти». Справді, якщо ми дорожимо чеснотами, то будемо обирати собі друзів, які ними дорожать. А коли ми не є вірні Богові, то самі будемо шукати таких друзів, які будуть нас у цьому підтримувати. Хоча у такому правилі дуже рідко, але бувають винятки.
Що робити, коли друзі втягують у погані і неприємні історії?
Група, до якої ви приєднуєтеся, буде мати набагато більший вплив на ваше майбутнє, ніж ви можете уявити. Була така історія: хлопець добре вчився, але переїхав у новий район міста. Там він потрапив у компанію, яка вважала поганим робити домашнє завдання. Він міг досягнути досить значних результатів без особливого старання, але боявся, що друзі почнуть глузувати з нього. Тому й задовольнявся не дуже хорошими оцінками. Потім із друзями почали робити злі вчинки, лише для того, щоб це робити. Вони курили, пили пиво, ходили дивитися фільми із сумнівним змістом. Пізніше позичали машини у власних батьків і дуже швидко їздили по дорогах. Життя виглядало «крутим»… Хоч хлопчина був досить розумним, але він немов прогуляв школу. Коли він її закінчив, то тільки хотів робити те, що робили інші друзі – знайти роботу, купити автомобіль і жити щасливо. Він знайшов роботу і купив машину. Йому було дуже весело декілька місяців. Потім робота перестала його цікавити. Коли йому виповнилось 23 роки, його однолітки вже закінчили університети, отримали роботу, яка гарантує їм добре життя. Він бачив це і розумів, що все було б набагато краще, якби він більш обережно обирав своїх друзів.
Найбільш цікавим із цієї історії є те, що коли брат нашого «героя», почав навчатися у середній школі, то жоден батько не дивився так за своїм сином, як він наглядав за власним братом, говорячи, що не дозволить братові зробити цю саму помилку, яку колись зробив він.
А тепер приклад, коли компанія вплинула в кращий бік: п’ятеро хлопців були близькими друзями весь час навчання в середній школі. Кожен в чомусь допомагав іншим, намагаючись реалізовувати свої таланти. Коли стали дорослими, всі закінчили вищі навчальні заклади, стали професіоналами і знайшли роботу, яка допоможе їм служити Богові і людям, наскільки вони зможуть. Один із них став священиком, інший – адвокатом. Двоє стали вченими, а п’ятий – промисловий дизайнер. Але якби хтось взяв кожного з цих чотирьох і помістив їх в різні групи, мабуть, їх життя не було б таким щасливим.

Ви не повинні робити все, що роблять ваші друзі.
Якщо ви хочете добре прожити життя, досягнути успіху у своєму житті, пам’ятайте про один принцип: беріть приклад із хлопців і дівчат, які допоможуть вам стати кращими, а не гіршими.
«Всі це роблять!» – Але ви не повинні! Ця точка зору дуже важлива.
Ви не повинні робити все, що роблять ваші друзі чи однолітки. Всі ми маємо власний розум і душу, тому не може бути вибачення лише тому, що «всі це роблять».
Буває і так, що страх «не виділятися» сковує людину. Але так стається, що всі друзі не думають про те, чого ні вам, ні їм не варто робити. І ваша власна поведінка, стає для інших єдиною нагодою опам’ятатися і зупинитися на дорозі зла. Це вартує зробити, якщо ви справжній друг чи подруга. Бо справжній друг бажає щастя (перш за все вічного) для свого друга і не буде боятися зупинити свого друга перед злом.
Одного разу, кількох подруг збиралися піти на фільм із неморальним сюжетом, та одна дівчина рішуче сказала, що не піде на цей фільм, бо не хоче підводити батьків та переступати Божу Заповідь. Після довгої суперечки подруги вирішили відвідати театр. Пізніше інші дівчата дякували за таку рішучу поведінку особи, яка спротивилася відвідуванню фільму. Вони казали, що самі теж не хотіли йти на фільм, але боялися заперечувати.
Деякі люди не виступають відкрито проти пропозиції, але це не означає, що вони схвалюють її. Вони можуть побоюватися щось сказати, вони хочуть, щоби хтось сказав за них. Вам не потрібно бути оратором, але якщо ви стоїте на добрій позиції і твердо в ній впевнені, то інші будуть лише поважати вашу думку. Вони можуть не сприймати її, але в душі будуть знати, що ви праві.
Коли важко опертися в компанії…
Бувають випадки, коли опертися друзям не є легко. Бо часто у компаніях говориться про дотримування певних «правил» компанії, які часто негативно впливають на осіб групи. У такому випадку важливо пам’ятати, що справжній друг має бажати тільки добра і має поважати думку друга, не стане заставляти чинити те, що друг вважає неправильним (грішним). А якщо це не так, то варто запитати себе, чи він може бути справжнім другом? Кожний злий вчинок (або іншими словами гріх) несе із собою якесь зло – для того, кому чинять, і для того, хто чинить (провина перед Богом, покарання від батьків, сусідів, поліції і т. д.). Якщо ж друг бажає таких проблем, то наскільки він може бути другом? І коли ми друзям створюємо такі спокуси, то ми не є справжніми друзями, а просто є егоїстами які шукають вигоди. Коли є спокуса із страху перед компанією відстояти християнські принципи, то слід пам’ятати Христові слова: «Хто визнає Мене перед людьми, того і Я визнаю перед Отцем Моїм небесним, а хто зречеться Мене перед людьми, того і Я відречуся перед Отцем Моїм Небесним». Через вашу вірність у зберіганні Заповідей Божих, прославляється Бог, навіть коли ви фізично переможені.

Про приятельство і дружбу
Важливо запам’ятати, що справжній друг не може бажати зла людині, а має бажати тільки щастя і найбільше вічного. І тому, коли друг пропонує щось, що суперечить вічному щастю, то це вже не є справжньою дружбою. Бо як може бажати нещастя справжній друг? Добре собі запам’ятати принцип: «Мій друг є моїм другом до тих пір, поки моя дружба з ним не суперечить моїй дружбі з Богом». Бог є справжнім щастя людини і джерелом справжньої любові, і коли друг спонукає це джерело нехтувати, чи відкинути, тоді питання – що принесе така дружба? Бо навіть у моменти коли вам здається, що ви з друзями почуваєтеся вільними, що ви щасливі, що це найкраща мить вашого життя. Та коли це все ціною переступлення Божих Заповідей, ціною приниження гідності, щастя, достатку інших людей, то за це все, обов’язково вам доведеться заплатити дуже високою ціною… такою, що ви точно за такі вчинки будете шкодувати…
Тому важливо вміти розрізняти справжню дружбу від приятельства. На перший погляд це одне і те ж, навіть часто приятельство плутають із дружбою. Але між ними є суттєва різниця. Приятельство – це приємне проведення часу із певними людьми. Натомість дружба, набагато глибші стосунки: це – взаємопроникнення інтересів, її основою є вірність, безкорисливість і щирість (підтримка, любов, зберігання дружніх таємниць, доброзичливість, довіра, чесність). У приятельстві може бути тільки спільне приємне проведення часу, а вірності, довіри, щирості, підтримки може не бути. Тому приятелі залишаються тільки тоді, коли їм із тими людьми приємно, а коли з їхнього боку буде потрібна якась жертва – зречення часу, приємності, власної користі та інших труднощів, то вони покидають приятельство, бо появилися незручності. Якщо глибше подивитися на стосунки багатьох молодих людей, то там переважає приятельство, а не дружба, бо у них переважає пошук вигоди, а нема посвяти заради друга.
Бажання подобатися всім є притаманним кожній людині. Можливо, це одне із найсильніших бажань, яке може бути використане на добро чи на зло. На добро: коли із-за нього ми здатні пожертвувати власними егоїстичними інтересами. На зло: коли ми нічого не будемо робити для того, щоб не було за що на нас гніватися. Це стається, наприклад, коли дівчина дозволяє хлопцеві нескромні жарти і дотики, бо боїться, коли вона зупинить його, то в наступний раз він не прийде на побачення.
Популярність і дружбу
Існує два шляхи, щоб досягти симпатії з боку оточуючих. По-перше, коли нас люблять за наші вчинки чи здібності (це популярність), по-друге, нас можуть любити через наш характер та особистість. Останній вид симпатії є глибшим і більш постійним від першого, і називається дружбою. Ви можете бути популярним і мати багато друзів – людей, на яких ви можете розраховувати, коли стається нещастя. Але ви можете бути популярним, не маючи друзів, або мати прекрасних друзів і не бути популярним.
Пояснення цього таке: якщо, скажімо, хлопчина, якого назвемо Петро, мав чудові спортивні дані, у школі він був членом всіх спортивних команд, які можна собі уявити. Він прекрасно грав і в футбол, і в баскетбол, і в волейбол, володів неабиякою популярністю у своєму класі. Куди б він не йшов, його супроводжувало іще троє чи четверо однокласників, але Петро не був дійсно близьким нікому з них. В нього не було друзів, яким він міг би довірити власні проблеми. Під час футбольного матчу він звихнув собі ногу. Лікар порадив хлопцеві залишити спорт на один, а можливо, і на два роки. Оскільки Петро перестав бути спортивною зіркою, то для інших не було жодної причини крутитись навколо нього. В нього не було жодного справжнього друга.
І тому, коли Петро підбив ногу, то дістав не лише фізичний біль. Деякі люди проводять своє життя, навіть не розуміючи, що є різниця між популярністю і дружбою, і що коли перша є приємною, то друга є більш справжньою і постійною.
Деякі думки, щоб допомогти вам завойовувати друзів:
Поводься з іншими так, як хочеш щоб поводилися з тобою. Життя подібне до кидання бумерангу, як кинеш, так до тебе повернеться. Тому як ви поводитеся із друзями, так і вони будуть поводитися із вами. Це «золоте правило стосується не лише дружби, але і всіх інших стосунків з людьми.
Вірність. Допомога другові в біді є ознакою нашої дружби, а сміливість і допомога у небезпечних для здоров’я чи життя ситуаціях, є підтвердженням справжньої дружби.
Існує така історія чи оповідання про дружбу: у час війни двоє друзів опинилися у складному військовому маневрі. В результаті – одного тяжко поранили і він залишився на лінії ворожих обстрілів. Коли це зауважив його друг то вирішив будь якою ціною піти за другом. Командир всіляко відмовляв, бо був великий ризик життя для цього воїна, та все – таки погодився. Через якийсь час цей воїн приносить на своїх плечах друга, який помер. Солдати насміхалися і казали: «Навіщо було ризикувати життям, щоб принести мертвого воїна?» а друг відповів: «коли я прийшов до нього він ще був живий і сказав: «Я знав, що ти по мене прийдеш». Отож варто мати таких друзів.
Отож, навіть у найнебезпечніших ситуаціях не можна залишати своїх друзів (за винятком добровільного наражання друзів на небезпеку смерті, каліцтва, гріха, а щоб залишитися з ними, сама людина мусила б згрішити).
Якщо ви хочете мати друга, спробуйте стати ним для когось. Дайте іншій людині відчути дружбу і ви отримаєте її назад. В цьому й полягає увесь секрет. Скажімо, якщо між трьома подружками однієї не буде, то інших дві можуть обмовляти її «з ніг до голови», шукаючи недоліки у вбранні, вчинках чи думках останньої. Але рано чи пізно дві подруги зрозуміють, що їх так само можуть обговорювати за їх спиною, і в такому випадку основа дружби – вірність – не існувала б. Отож, ми повинні ставитися до своїх відсутніх друзів так, як хотіли б, щоб ставилися до нас у час нашої відсутності.
Здатність зрозуміти і підтримати своїх друзів є ще одним необхідним компонентом справжньої дружби. Коли у ваших друзів виникають проблеми з батьками чи іншими людьми, ви повинні стати для них (друзів) опорою, щоб вони могли довіритися вам. Ви не завжди повинні погоджуватися з їх точкою зору, але завжди маєте уважно їх вислухати. Ви не повинні насміхатися над їхніми почуттями і звичайно, що не маєте жодного права розповідати іншим те, у чому вам звірявся друг.
Дружба складається з великої кількості незначних факторів, в основі яких лежать хороші манери. Всі вони, так само, підпорядковуються золотому правилу: «Поводься з іншими так, як хочеш щоб поводилися з тобою». Назвемо найголовніші:
Вірність даній обіцянці. Якщо хочете мати друзів, будьте вірними своїм обіцянкам. Якщо обіцяли прийти – прийдіть вчасно. Обіцяли зробити – зробіть…
Чесність. У дружбі важливо бути чесними, не говорити брехні.
Не повторювати таких вчинків, які в інших вам не подобаються. Запам’ятовуйте вчинки інших людей, які вам не імпонують (вчинки). Ніколи не повторюйте їх. Одночасно запам’ятовуйте всі прекрасні вчинки і не бійтеся поводити себе так з іншими. Таким чином, роблячи іншим те, що ви бажали би для себе, ви зможете завоювати багато справжніх друзів.
Завжди намагайтесь бути приємними і порядними. Ви, напевно, чули старе прислів’я: «Смійтеся – і з вами буде сміятися цілий світ, плачте – і ви будете плакати на самоті”. Так, ви іноді маєте проблеми, які спричиняють вам поганий настрій. Кожна людина має такі проблеми. Але це є суто вашими турботами і ви не повинні перекладати частину вантажу на плечі інших людей.
Намагайтеся розвивати почуття гумору. Жартуючи у товаристві ви можете розвеселити людей, якщо бачите, що присутні позитивно сприймають ваші жарти.
Намагайтеся залишатися самими собою. Не грати роль і не вихвалятися своїми талантами чи багатствами. Вам неприємно було, напевно, колись зустріти зануду, який неодмінно хотів, щоб всі його вважали чимось особливим, а не звичайною людиною. Він вважав себе чи найбагатшим, чи найгарнішим в цілому світі, і хотів, щоб про це всі знали, тому ловив момент, щоб про це розповісти. Залишайтеся самими собою. Навіть якщо ви маєте риси, які піднімають вас у чомусь вище середнього рівня, все одно будьте більш скромними (особливо це стосується дівчат, тому що хлопцям не подобається їх розумова зверхність).
Набудьте хороших манер. Чи вас коли-небудь ставив у складне становище товариш, який був занадто голосним, коли необхідно було тихо сидіти; нечемним, коли потрібно було вести себе чемно; брудним, коли він мав бути чистим? Більшість людей не можуть витримувати таких осіб і завжди хочуть їх уникнути. Ви не повинні зазубрювати всі правила етикету, але повинні знати, як поводити себе в тій чи іншій ситуації. А якщо ви не знаєте цього, то намагайтеся залишитися настільки непомітним, наскільки цe можливо.
Дружба – це не просто гарно проведений час із хорошими людьми, хоч вона і приносить моменти радості та приємності. Але найперше – це посвята свого часу, зусиль, талантів, щоб друг був щасливий. Добрий друг завжди старається допомогти, підтримати, розрадити, навіть коли йому самому важко. Справжній друг не буде спокійно дивитися, коли його друг може попасти у небезпеку. Він докладатиме зусиль, щоб вберегти друга від цієї небезпеки. Це особливо стосується гріха. Добрий друг розуміє, що справжнє щастя можливе лише з Богом, тому він допомагає долати спокуси, тобто поборювати гріх.
Дружба зростає із часом, коли друзі намагаються одне одного підтримувати, допомагати, зрікаючись вигоди, власних планів, часу, заради друга. Така жертва поступово з кожним днем збагачує дружбу.
Існує таке прислівя: “Коли по стежині дружби довго не ходити, то вона заростає терням”. У житті це виглядає так, коли з другом мало спілкуєшся, мало спільних інтересів, мало спільно проведеного часу, то дружба занепадає.

Чи можна заробити на друзях?
Люди можуть стати перед таким питанням. Тому потрібно ще раз пригадати, що сама дружба базується на безкорисливості і якщо її немає, то дружба згасає. Зараз дізнаєтеся чому…
Користолюбством підривається одна із підвалин дружби – довіра, без якої глибокої дружби як такої нема. Будуть лише поверхневі приятельські відносини, бо після нашого користолюбства, навіть коли друг не дізнається, що на ньому ми підзаробили, то все-таки наше відчуття тягаря цієї провини перед нашою дружбою не дозволить відкритися нашому серцю до глибокої дружби. А такий спосіб життя спонукатиме нас до думки, що наші друзі теж так поступають, це спонукатиме до закриття з іншої сторони. Вихід із цієї ситуації лише один – дружба має основуватися на взаємному довір’ї і безкорисливості, і якщо їх втратили, то компенсуйте своєю приязню, безкорисливою допомогою, підтримкою у важкі для вашого друга часи, а якщо чуєте за собою провину у користолюбстві, то постарайтеся це відшкодувати. Не бійтеся, ваша дружба дасть вам ще більше задоволення. Дружба дорожча від грошей.

Сучасні виклики перед справжньою дружбою
У Наш час настали інші виклики перед дружбою. Все більше часу поглинають: інтернет, віртуальні ігри телебачення та соцмережі. Не дивлячись на масовість і величину цього впливу, людина не може замінити справжньої дружби цими замінниками. Тому що в соцмережах віртуальна, тобто ігрова реальність, де можна проявляючи вчинки, не нести за них відповідальність і не проявляти реальної посвяти. І тому тут дуже рідко може бути справжня дружба. Самі новітні винаходи забираючи багато часу і прив’язуючи до себе витісняють дружні стосунки між людьми. У дружбі мають бути спілкування, ділення, підтримка, вірність, а у сучасної молоді нема на це часу, через надмірні витрати у віртуальних середовищах (інтернет – ігри, соцмережі та ін.)
Коли з нами не хочуть дружити.
Інколи є така проблема… Потрібно приглянутися до свого життя, чи ми самі є добрими друзями, чи чекаємо, коли нас «зауважать» і захочуть з нами дружити? Коли чекати, коли хтось першим захоче з нами дружити, то можна і не дочекатися справжньої дружби. Натомість потрібно робити іншим добро, скільки в наших силах, підтримувати інших у часи скрути, відтак з’являться справжні друзі. Бо вчинене з любов’ю добро іншим не залишиться забутим, воно обов’язково принесе свої плоди – дружбу.
Найбільший друг є завжди біля нас поруч!
Нас захоплює вірність, відданість і любов таких людей, які вчинили геройські вчинки для своїх друзів. Ми самі хотіли б мати таких друзів. Але ми всі маємо такого друга. Він не те, що ризикував життям заради нас, а навіть за нас віддав своє життя. Це – Ісус Христос, Він є цим вірним другом, який задля нашого спасіння багато витерпів і помер страшною смертю на хресті. Він ніколи не зраджував і не зрадить, він лише бажає нам щастя і добра. Він завжди підтримує своїх друзів. Тільки у злуці з ним можемо бути щасливі. Дружба вимагає взаємності у вірності і любові. Чи вірні ми своєму другові – Христові? Якщо виконуємо завіт нашої дружби – Божі заповіді, то вірні. А коли нехтуємо ними, то ніколи не зможемо бути щасливими, бо він є джерелом любові, а відтак – джерелом щастя.
І коли вам здається, що вас уже залишили усі друзі, Христос вас все – одно не покинув.

«Немає більшої любові, хто життя віддає за своїх друзів», цими словами хочемо побажати вам таких друзів і бути такими друзями, ну і звичайно мати другом такого вірного друга – Ісуса.