Як я маю чинити, щоб він не пив?

Як я маю чинити, щоб він не пив?

В процесі консультування доводиться пояснювати дружині чи матері узалежненого, чого не слід робити для свого алкоголіка, тобто як зламати стереотипи деструктивної поведінки в залежній родині і навчитись нових конструктивних моделей поводження з узалежненим.

Хочу запропонувати Вам деякі рекомендації, які я особисто напрацювала в процесі консультацій залежних родин або ж виявила під час ознайомлення з матеріялами робіт доктора медицини Богдана Т. Вороновича (Польща).

1. Пам’ятай, що алкоголізм є довготривалою хворобою. Якщо прагнеш допомогти узалежненому в одужанні, мусиш визнати цей факт і намагатись більше довідуватись про залежність від алкоголю.

2. Не соромся цієї хвороби ані перед родичами, ані перед друзями. Ти можеш знайти дорогу до здоров’я власної родини так само, як инші шукають одужання від безлічі важких захворювань.

3. Не вчиняй з алкоголіком так, немов це неслухняна дитина. Адже ти не робила б так, якщо він був би хворий, наприклад, на цукровий діябет.

4. Не інтелектуалізуй, не повчай, не давай настанов. Правда полягає в тому, що алкоголік все це чув вже не один раз і знає про це.

5. Не впускай у своє серце обіцянок, які не в змозі виконати алкоголік. Не вдавай, ніби віриш йому, це, зрештою, призведе до докорів сумління, що алкоголік вже вкотре зумів тебе перехитрувати.

6. Не вдавайся до маніпуляцій на зразок: «Якщо б ти мене кохав…». Вживання алкоголю для узалежненого не може бути контрольованим «силою волі». Такий шантаж лише додасть до сумління алкоголіка почуття провини і нічого не змінить. Це те саме, якщо сказати: «Коли б ти мене кохав, не захворів би на виразку шлунка».

7. Не вживай даремно погроз, яких не можеш виконати. Старайся обміркувати все до дрібниць, перш ніж щось промовляти вголос. Звичайно, бувають ситуації, коли необхідно робити терміново жорсткі кроки, чи для безпеки дітей, чи для власного захисту. Проте пусті балачки-погрози дозволять твоєму алкоголіку зробити висновок, що насправді серйозно ти нічого з них не виконаєш.

8. Не намагайся вивідувати, скільки алкоголю вживає узалежнений. Ти ніколи цього не знатимеш достеменно.

9. Не шукай схованок алкоголіка. Ти лише змусиш його щоразу віртуозніше вишукувати нові «нори».

10. Не ховай, не зберігай вдома і не вживай в присутності узалежненого алкоголю. Це провокує його ще настирливіше шукати нові дози спиртного, зрештою, призводить до того, що він напивається.

11. Не сперечайся і не дорікай тоді, коли алкоголік знаходиться в нетверезому стані.

12. Не випивай з алкоголіком в парі, міркуючи, що йому залишиться менше. Це до нічого доброго не приведе, він все одно буде напиватись. Ти теж можеш почати узалежнюватись від алкоголю, а момент, коли алкоголік вирішить попросити про допомогу, може не настати ще довший час.

13. Не заздри методу лікування, який вибрав узалежнений. Часто нам здається, що любови до дому та родини повинно бути достатньо, щоб алкоголік захотів перестати надмірно вживати спиртне. Не почувайся відкинутою, коли алкоголік звернеться до инших людей по допомогу, щоб перестати пити і утримуватись в тверезості. Ти ж не була б, зрештою, ревнивою до лікаря, коли б той надавав медичну допомогу хворому.

14. Не очікуй раптового одужання. Так як і в кожній хронічній хворобі, період лікування та реабілітації є тривалим. Можливі також рецидиви хвороби.

15. Не оберігай узалежненого від ситуацій, в яких він вживає алкоголь. Він повинен сам навчитись відмовлятись від чарки. Застерігаючи инших від того, щоб не пропонували алкоголіку спиртного, виявляєш власну недовіру до узалежненого.

16. Не роби за алкоголіка нічого того, що міг би виконати він сам. Не усувай проблем алкоголіка замість нього, дай шанс самому протистояти їм. Дозволь їх розв’язувати особисто або нести відповідальність за власну незрілу поведінку (відсутність на роботі, несплату боргів і инші наслідки вживання алкоголю). Тільки тоді алкоголік матиме шанс зауважити, до чого привела його пиятика і, можливо, захоче змінювати свої вчинки.

17. Даруй йому любов, підтримку та розуміння тоді, коли він буде намагатися покинути вживати алкоголь і утримувати тверезість.

Якщо хочеш досягти своєї цілі, ти повинна послідовно застосовувати засади «жорсткої любови». Не розраховуй на раптовий ефект. Сьогоднішня ситуація в твоєму домі є результатом подій, які нагромаджувались роками. Тепер, для настання змін, будуть потрібні місяці, а, можливо, навіть і роки. Тільки терпеливі люди, що послідовно виконують указані поради, мають шанс на успіх, який обов’язково прийде.

Оксана Гарасим,
сімейний психотерапевт,
психолог храму Різдва Пресвятої Богородиці

католицький часопис “Пізнай правду”