Портрет Бога

Портрет Бога
Маленький хлопчик взяв великий аркуш паперу, фарби, пензлик і почав малювати. Він часто чув від своїх батьків про їхнього благодійника – вуйка Івана з Канади. Саме завдяки йому родина купила собі простору квартиру, гарну машину, розпочали свій бізнес. Хлопчик вирішив намалювати його портрет. Коли портрет був готовий, він приніс його мамі і сказав: ” Мамо, я намалював нашого вуйка, правда, гарно?”. Мама посміхнулася і відповіла: “Звичайно, гарно. Ми навіть повісимо цей портрет у вітальні, як вуйко Іван приїде – то йому буде приємно побачити свій портрет, намальований тобою”.
Минали роки, маленький хлопчик став дорослим чоловіком, і одного разу в двері постукали:
– Я ваш вуйко Іван з Канади – промовив незнайомець. Господар оглянувся, подивився на портрет, який висів у вітальні, і обурено відповів:
– Я знаю, як виглядає мій дядько, Ви на нього зовсім несхожі, забирайся геть, шахрай.

Часто у вітальні нашого серця висить портрет Бога.
Цей портрет хтось намалював ще в дитинстві, а хтось отримав в спадщину від батьків, дідусів, бабусь.
Часто на ньому зображено жорстокого диктатора, тирана, абсолютного можновладця, що дбає тільки, щоб йому люди служили, а деколи добродушного дідуся, для котрого важливіше задовольнити примхи внуків, ніж допомогти їм рости і дозрівати.
Де-хто намалював строгого суддю, який пильнує за нами і веде реєстр усіх наших гріхів, або хитрого поліцая, який сидить у засідці і вичікує, коли ми порушимо правила, щоб одразу виписати штраф.
Хтось зобразив продавця, в якого можна отримати певні добра за відповідну кількість молитов, або – жебрака, якому постійно щось від нас потрібно.
Буває портрет законодавця, для котрого вартує більше закон, як людина, або формаліста, котрому подобаються більше зовнішні урочистості й прикраси, як чистота серця.
А в когось висить на стіні чистий аркуш, бо господар не вірить в Бога.
Викиньте ці фальшиві портрети, вони не мають нічого спільного з Правдивим Богом.
Правдивий образ Бога описав у своєму посланні святий Іван Богослов всього лише трьома словами:

БОГ Є ЛЮБОВ (1 Івана 4. 16)

Мирон Шкробут