Чи гріх не лікуватися?

Чи гріх не лікуватися?Запитання: Чи буде гріхом, якщо я не буду лікуватися?

На запитання відповідає отець Павло Куницький OP:

Священик каже, що спочатку треба відповісти на додаткові питання:

— Чи хвороба виникла внаслідок поганих звичок?

— Чи хвороба виникла внаслідок поганого лікування: з вини лікарів чи з вини самого пацієнта?

— Чи це генетична вроджена хвороба, яка з самого початку життя переслідує людину?

Ці питання змінюють погляд на хворобу, яку нам доводиться переживати. Будь-яка хвороба — це хрест.

Хворобу, яка виникла внаслідок поганих звичок, кожен має обов’язок лікувати. Не лікувати таку хворобу було би гріхом лінивства, недбалості та безвідповідальності за своє здоров’я перед ближніми. Якщо я втратив дар здоров’я, витрачаючи його на непотрібні речі, то мій християнський обов’язок — зробити все можливе, щоб це здоров’я здобути наново, щоб виправити цей мій гріх.

Коли хвороба прийшла, тому що я не дбав про своє здоров’я через роботу, через заняття, через те, що мені треба було заробити гроші, знову є обов’язок здоров’я повернути. Адже тут стоїть питання про відповідальність, про тих людей, які від мене залежать

Здоров’я — це Божий дар і кожен, хто його отримав, має його використовувати на славу Божу.

Буває хвороба, яка є тяжким хрестом через вроджені недоліки нашого тіла. І в цьому випадку теж кожен повинен дбати про те, щоб повноту здоров’я отримати. Часом це потребує тяжкого довготривалого лікування. У цьому випадку потрібно себе запитати: наскільки таке лікування дає результат? І чи маю я право просити від своєї родини, від знайомих грошей на те, щоб будь-якою ціною отримати видужання, коли ніхто з лікарів не дає мені жодної гарантії? Потрібно поставити собі питання: Чи цей хрест, який мені дав Господь, я не повинен нести аж до смерті? Чи не варто мені пожертвувати своїм власним добробутом, почуттям сили, можливостями задля того, щоб дати ці можливості іншим? У такому випадку лікування можна відкласти або залишити його на такому рівні, щоб я міг виконувати свої обов’язки.

Запитання до католицького священика надсилайте на info@propovidnyk.com.ua
CREDO