Як правильно закінчувати свій день?

Як правильно закінчувати свій день?

Вечір – час для себе. Від того, проведете ви його лежачи на дивані або займетеся чимось корисним, залежить особистісний та професійний розвиток.
У статті ви знайдете 13 вечірніх ритуалів, які підвищать вашу продуктивність.
Ми часто пишемо про те, як починати день:
– Яким має бути ранок для ефективного дня?
– Як зробити свій ранок дійсно добрим?
– Як перемогти сонну апатію вранці?
– Як створювати ранкові ритуали?
Однак по-справжньому успішні люди продуктивні весь день. Навіть увечері, коли хочеться піддатися втоми і просто дивитися в екран або монітор.
Але вечір – це заділ на наступну добу. Від того, чим ми займаємося в вечірній час, залежить якість сну. А від нього, в свою чергу, працездатність.
Вечір сильно недооцінений з точки зору трансформації життя і впровадження позитивних звичок. Пропонуємо вам провести дві-три години перед сном з користю. Ось кілька вечірніх ритуалів, які подарують вам енергію, продуктивність і гарний настрій в новому дні.

1.Прогулянка пішки
Петро Ілліч Чайковський любив гуляти. За спогадами сучасників, він ходив дві години на день, чого б це йому не коштувало. Перебування на свіжому повітрі сприяло творчості.
Рушайте перед сном на коротку прогулянку. Вона допоможе буквально переступити через турботи і тривоги дня. Ви зможете насолодитися спокоєм і обдумати ідеї, які хвилюють вас. Крім того, ходьба корисна для здоров’я.

2.Аналіз дня
Бенджамін Франклін вважав час найціннішим ресурсом і педантично ставився до його розподілу. Щодня в кінці дня він задавався питанням «Що хорошого я зробив сьогодні?» І аналізував минулий день. Це дозволяло йому зрозуміти, яких успіхів він досяг, а що ще належить зробити.
Спробуйте і ви. П’ять-десять хвилин аналізу прожитого дня допоможуть відслідковувати прогрес і своєчасно коригувати плани.

3.Читання
Багато великих людей читали перед сном. Читання надихає, допомагає генерувати нові ідеї. А якщо вам знайоме безсоння, то книга допоможе заспокоїтися і заснути.
Що читати, залежить від вашого смаку. Однак не рекомендуються гостросюжетні жанри і драматичні твори.
Також не варто читати при слабкому освітленні. Якщо використовуєте електронні читалки, зменшіть яскравість екрану до мінімуму і тримайте гаджет на відстані мінімум 35 сантиметрів.

4.Медитація
Ранкова медитація допомагає включитися в робочий режим. Ще краще медитувати два рази в день.
Прийміть зручну позу. Нехай думки течуть природно: не намагайтеся сконцентруватися на чомусь або ігнорувати щось. Все, що наповнювало вас протягом дня, має залишитися в минулому.
Вечірня медитація допоможе «обнулити» розум і увійти в прийдешній день відкритим до нового досвіду.

5.Комендантська година
Світло пов’язане з виробленням мелатоніну і кортизолу. Темніє – підвищується рівень мелатоніну. Це дозволяє нам як слід відпочити. Розвиднілося, і підвищується рівень кортизолу – організм готовий до звершень. Ну, так задумано було Господом. Але в XXI столітті люди перед сном дивляться в екрани ноутбуків, планшетів і смартфонів. Це шкідливо, бо порушує створену Богом гармонію нашого організму.

6.Як телефони псують нам сон?
Це одна з причин, по якій слід влаштовувати перед сном «комендантську годину». Ніяких гаджетів! Інша причина полягає в тому, що цифровий шум також знижує якість сну.
Надсилайте девайси на ніч в режим польоту. Тоді ваш спокій і ваш сон не потривожить ні повідомлення про коментарі до фото, ні чергова email-розсилка, ні SMS з суперпропозицією від банку (чому вони надсилають їх вночі?).

7. Установки (афірмації)
Перед сном розум не менше чутливий до інформації, ніж вранці. Тому вечір – відмінний час для особистісних установок.
Використовуйте позитивні афірмації:
-щоб стимулювати впевненість в собі;
-налаштувати себе на успіх;
-абстрагуватися від думки інших;
-зосередитися на своїх цілях;
-мотивувати себе на наполегливу праця і так далі.
Важливо правильно скласти афірмацию, а також вимовляти її вголос (краще перед дзеркалом). Такий щовечірній аутотренінг може зруйнувати накопичені роками внутрішні стереотипи.

8. Щоденник
Ведення особистого щоденника – це не примха графомана. Психологи стверджують, що, висловлюючи почуття і думки на папері або в електронному вигляді, ми робимо життя більш усвідомленим. Часом запис в щоденнику дозволяє розкрити і вирішити проблеми, що таїлися глибоко в підсвідомості.
Вечір – ідеальний час для «розмови» з щоденником. Про що писати? Про події року, дня, що минає, про те, що вас засмутило або порадувало сьогодні, про людей, з якими ви спілкувалися, про себе, яким ви були.

9.Планування
Складання плану на день напередодні ввечері:
– економить час (не потрібно викроювати його вранці);
– мобілізує (прокинувшись, ви вже знаєте, що потрібно робити).
Методики планування індивідуальні. Якщо ви ще не виробили свою, то пошукайте більш докладні статті про тайм-менеджмент.
Але загальне правило таке: запишіть всі завдання, а потім розсортуйте їх по важливості і терміновості.

10.Пріоритети
Цей ритуал випливає з попереднього. Коли список справ складено, потрібно розставити пріоритети. Виберіть три найбільш важливих завдання. Вони повинні бути спрямовані на досягнення вашої мети і сприяти прогресу.
Після цього розбийте ці три завдання на більш дрібні підзадачі. Пронумеруйте їх: № 1 – зробити до 11 годин, № 2 – виконати відразу після № 1, № 3 – зайнятися під час обіду і так далі.
У будь-якому випадку ви отримаєте детальний план дій на наступний день, а це, в свою чергу, мотивує. Адже, коли все по поличках, простіше працювати, чи не так?

11.Подяка
Цей ритуал рекомендується виконувати, перебуваючи вже в ліжку. Закрийте очі і подумайте, кому або чому і за що ви вдячні у дні, що минає. Скажіть спасибі колезі, який заїхав за вами по дорозі на роботу; або офіціантці, яка швидко обслужила вас; або дружині, яка просто була поруч і підтримувала; або самому собі …

12. Не бійтеся говорити «спасибі»
З точки зору позитивної психології, вдячність – це позитивна емоція, яка не тільки зміцнює міжособистісні відносини, але і відмінно мотивує. Засинаючи з думками про хороше, ви налаштовуєте себе на продовження ланцюжка добра завтра.

13. Молитва.
Якщо Бог буде на першому місці, все інше буде на своїх місцях.

Побороти дурні звички можна тільки сьогодні, а не завтра. – Конфуцій

порадня о.Тихона Кульбаки