Дякувати Богу за все!

Дякувати Богу за все!Надходить Новий рік та Різдво. Це такий магічний час в році, коли ми всі в очікуванні чудес :). Навіть найбільші прагматики все ж хочуть, щоб щось таки змінилося в Новому році, щоб з’явилося щось нове, більш приємне і хороше.

Більшість людей знають, що потрібно планувати Новий рік (і не лише рік, а й п’ять і десять, і місяці, і тижні, і дні по годинах). Лише тоді ми можемо досягнути того, чого хочемо. Лише тоді починаємо краще розуміти, чого ж все-таки хочемо? Лише тоді можемо відзначити, куди ми йшли і куди прийшли і що саме потрібно скорегувати в діях, щоб не відхилятися від цілей.

Але зараз я хочу закликати Вас, ще перед плануванням Нового року, провести Старий рік. Усвідомити, що ця частина Вашого життя завершується, щоб дати місце чомусь новому (звичайно, тим, хто до цього готовий). Відпускати старе потрібно з усвідомленням і вдячністю. Лише тоді ми можемо відчути, що стали на рік старші, досвідченіші, мудріші. А отже готові до наступних уроків, до наступних викликів і змін, до наступних усвідмлень, інсайтів та зростань.
Яким чином ми можемо попрощатись з минулим роком? Звичайно, потрібно пригадати все, що у ньому відбулося важливого саме для Вас. Найкраще це записати на два аркуші паперу. На перший записуємо все хороше і приємне, що трапилося з Вами протягом року, все, за що Ви хочете подякувати Богу (це можуть бути події, процеси, відчуття, усвідомлення, зміни чи просто подарунки 🙂 ). Списавши цей аркуш, Ви здивуєтесь, як багато хорошого трапилося цього року, як змінилося Ваше життя, як змінились і Ви за цей рік. Такий погляд назад дає можливість зрозуміти наскільки Ви виросли за рік, бо у рутині життя це важко відслідкувати (як у приказці “Чужі діти ростуть швидко!”)

На другому аркуші паперу пишемо все негативне і неприємне, що відбулося цього року. Ці неприємності і не дуже хочеться згадувати, але щоб залишити їх у минулому, все ж потрібно дещо зробити. Потрібно записати їх, але не просто записати як факт. А другим реченням дати відповідь “Для чого це було?”, “Що я зрозумів/ла з цього уроку?”, “Що це мені дало?”. Адже немає випадкових ситуацій, через кожну ситуацію промовляє Бог. І якщо ми не розуміємо Його тихого шепоту, тоді маємо наслідки своїх дій, через які вчимося. Наприклад, часто хвороби трапляються тоді, коли тілу вже дуже необхідний відпочинок, але ми не можемо собі дозволити просто так полежати і відпочити. Тоді відпочиваємо вимушено (і “законно” в очах інших). Це лише приклад. У кожній окремій ситуації Ви особисто питаєте себе “Для чого це мені було?”. І Ваша особиста відповідь прийде Вам, а з нею і усвідомлення, що з цим робити, щоб ситуація не повторювалася, щоб не ставати на ті самі граблі.

Лише так, усвідомлено, можемо залишити негативне в минулому році і сподіватися на краще в майбутньому. Подякуймо Богові за все добре і погане, що було в цьому році, подякуймо іншим, що дали можливість певного досвіду, подякуймо собі, що прийняли і прожили цей досвід. Тепер можемо впевнено рухатись вперед, у Новий рік, з готовністю вчитись, змінюватися, проживати кожну мить і тішитись життям!!! Бажаю всім гарного Нового року!