Стрес! Джерела і способи порятунку від стресу.

Стрес! Джерела і способи порятунку від стресу. Одна з основних проблем, від яких ми нині потерпаємо, — це стрес. Він починається з якогось зусилля, напруження або тимчасової втрати внутрішньої гармонії. Він руйнує наше відчуття рівноваги. Цей стрес безсумнівно є реальним. Нікому його не уникнути. Події чи ситуації, які спричиняють стрес, можуть бути як позитивними, на перший погляд, так і негативними. Будь-яка нова ситуація вимагає певної адаптації, і навіть це вже може спровокувати стрес. Ми, люди, звичайно виграємо від зростання, однак ми також прагнемо рівноваги і безпеки, ясности, стабільного і безпроблемного стану. Тому народження дитини у сім’ї може спровокувати такий же стрес, як і смерть. «Закохування» може бути таким же стресовим, як і «розкохування». Однак не залежно від того, що стало причиною стресу, він легко може зробити нас нещасними.
Ось чотири основні джерела, через які стрес входить у наше життя:
• наше оточення,
• наше тіло,
• наш розум
• наш дух.
Що стосується оточення, то завжди існуватиме потреба адаптуватися до нього. Нам доводиться терпіти холод і спеку, шум, натовп, життя з иншими, часові рамки, загрози особистій безпеці і самоповазі. Наше тіло також кидає багато викликів, наслідком яких є стрес: скороминуча молодість, повільний тягар старіння, хвороби, нещасні випадки, порушення сну чи дієти. Стрес можуть спровокувати розум і його різноманітні сприйняття. Наприклад, ми сприймаємо себе неадекватно чи думаємо, що нас не люблять. Ми думаємо про себе як про невдах чи нікчем. Наші помилки ми вважаємо катастрофічними. Реальність ми інтерпретуємо як загрозливу. У кожному випадку наслідком є стрес!
І, врешті-решт, значний дискомфорт для нас може створити пригнічений дух. Ми думаємо, що можемо обійтися без комфорту і безпеки, без віри та розуміння. Але за відсутності усього цього дуже скоро починаємо потерпати від болісної самотності та неспокою. Ми впадаємо у депресію. Щось у нас хоче знати, звідки ми прийшли, що ми тут робимо і куди йдемо. Дух фіксує стрес, коли ми не здатні знайти сенс життя. Ми не хочемо вважати себе звичайними смертними, що ковзають поверхнею безсенсового життя. Як і тіло, що може хворіти і спричиняти стрес, дух може зголодніти і завести нас у стресовий вакуум.
Тільки-но ми впадаємо у стрес, якою б не була його причина, у нашому тілі починають відбуватися біохімічні зміни. У нас з’являється реакція типу «бийся або втікай».
Наш розум фіксує якийсь відчай чи загрозу. Наші регулюючі фізичні центри розсилають цю інформацію по всьому тілу. Хімічні речовини, які переносять це послання, наказують тілові пришвидшити його органічні й гормональні процеси і готують нас до подолання чи уникнення загрози. Лише за останні двадцять років медична наука відкрила існування хімічних посланців, відомих як нейротрансмітери. У результаті зіниці очей розширюються, щоб ми краще бачили. Слух загострюється. Мускули на пружуються, щоб ми справилися з цією новою загрозою. Пришвидшуються серцевий і дихальний ритми. Кров відпливає від кінцівок і починає збиратися в тулубі й голові, тому руки і ноги стають холодними і пітніють. і! Якщо стрес триває, то такий фізичний стан стає хронічним. З психологічного погляду, при стресі ми все перебільшуємо. Те, що зазвичай нас мало турбує, стає мукою. Нам важко зосередитися. Хронічний стрес погіршує сон і засвоєння їжі. Ми намагаємося його здолати за допомогою надмірного сну й переїдання або через нерегулярний сон і харчування.
З часом хронічний чи повторювальний стрес виснажує тіло. Доведено, що стрес може завдати шкоди імунній системі. Тому ми хворіємо, а іноді стрес стає причиною смерти. Наприклад, хронічний стрес може спричинити у високий кров’яний тиск чи гіпертонію. Вважається, що 25 мільйонів американців мають гіпертонію, хоча половина з них про це навіть не здогадується. Стрес часто стає головною причиною респіраторних інфекцій, артритів, колітів, діяреї, астми, аритмії серця, багатьох сексуальних проблем, проблем кровопостачання і навіть раку. Лікарі Американської Академії психосоматичної медицини, Заснованої 1953 року, переконані, що від 75 до 90 відсотків усіх відомих хвороб частково є наслідком стресу. Три найпродаваніші за рецептами медичні препарати в Америці — це для розслаблення, від високого кров’яного тиску і від виразки. Провідні виробники підрахували, що від 50 до 75 мільярдів доларів щороку втрачається через симптоми, пов’язані зі стресом. Може здатися, що багато з нас є чимось подібні до нещасного випадку чи вибуху, який шукає, де б йому трапитись.

Павел Джон
“Твоє щастя залежить від тебе”
Львів: Свічадо, 2008.