Видихни. Перезавантажуйся. Живи.

Видихни. Перезавантажуйся. Живи. Більшість відносин зводяться до задоволення якихось потреб, але чи є з ким поговорити про хорошу книгу та фільм, полюбуватись нічним небом та зірками, побути в тишині просто поруч? На це в більшості випадків- часу та сили не вистачає.
Необідно дозволити собі дати собі час видихнути та почути себе. Особливо зараз, особливо тепер, коли «валяться» плани, рушиться система уявлень про світ, і завантаження емоціями перевищило уже всі можливі норми.
Дуже важливо просто зараз розпочати «перезавантаження». Згадати свої мрії та по мірі своїх можливостей та часу в певний момент , просто зараз, приступити до їх реалізації. Життя на завершилось, воно стало дещо іншим. Так, ситуація в якій ми живемо дуже складна. Але стійка людина не дозволяє іншим «нафаршировувати себе», вона сама визначає свою начинку, несе відповідальність за своїми думками, відчуттями та вчинками. Так, емоції треба пережити. Так, ми не можемо забути та не помічати того, що відбувається поруч.
Але найбільш важливим бачу зберегти себе та тих, хто поруч. Вірити.
Віктор Франкл багато писав про те що духовне життя та віра, допомогли йому вижити у концтаборі. А також нагадував про важливість естетичного критерію виживання- про необхідність в самих важких ситуаціях догляду за собою, та про велику роль краси у житті. «Зуби необхідно чистити , якщо хочеш жити»…
І завдання багатьох людей – набиратись сили і допомагати іншим, тим, хто слабший, пам’ятаючи про те, що слабші, як правило агресивні, конфліктні, озлоблені .Спокійна підтримка може допомогти кожному відновити та зберегти душевний спокій. Маленькі кроки у правильному напрямку дуже важливі.
Нагадуйте собі про невеликі позитивні зміни, помічайте їх. Досить просто володіти відкритим серцем. А ще можна вводити у своє життя інформаційну дієту, спілкуватись з хорошими людьми, готувати щось смачне, мовчати, молитись, гуляти, обійматись, готувати їсти, робити добрі справи (їх можна перелічувати сотнями, особисто для мене цінним є: читати, дбати про свої квіточки у горщиках, плавати, підгодовувати тварин, писати, створювати, мити посуд, складати одяг у шафі ,віддавати, гуляти у парку, триматись за руки, підтримувати, сміятись, дбати, бути з батьками та сім’єю, споглядати красу кожної пори року. Розпочинає роботу новий жіночий проект та продовжує працювати проект для дівчат-підлітків, проект для вагітних та для тих, хто в роздумах народжувати чи ні . І ця робота, кохання, те що є, те що я ціную та помічаю, кожен день, кожну годину наповнює моє життя додатковим змістом).

І звісно ніхто не має права нам заборонити жити. Треба жити, заради себе, близьких, дітей, майбутнього, нового дня, Бога, і заради тих, кого вже не має поруч.
“Не говори Богу, що у тебе є проблеми, краще скажи проблемам- що у тебе є Бог”.

Марія Хомів