Народжена бути гарною. Що ж таке краса?

Народжена бути гарною. Що ж таке краса?

Мода змінюється.
Те, що було писком моди в XIX-XX ст., зараз має кумедний і незграбний вигляд.
Змінюються стилі, довжина сукні, висота й товщина підборів.. .
Змінюється все.
Але в усі століття залишається незмінним одне:
жінка завжди прагне бути гарною.

Що ж таке краса?

Краса майже синонім Божої слави

Краса — один з найбільших проявів Бога. Людині, створеній за Його образом і подобою, властиве прагнення краси, властиво проявляти себе через прекрасне. Очевидно, через те людина й прикрашає своє житло, ділянку навколо будинку й себе саму. Тільки людина здатна бачити красу й насолоджуватися нею. Коли ми милуємося чудовими краєвидами, тендітним метеликом, яскравим оперенням птаха або такою граціозною твариною як кінь чи олень, ми захоплюємося красою Божого творіння, тому що в нас закладене відчуття краси. Бог виявляє Себе через красу Свого творива.

ЩО НАПИСАНО В СТАРОМУ ЗАВІТІ

Господь створив усе прекрасним, а шедевром Його творіння була жінка. «І Бог на Свій образ людину створив… як чоловіка та жінку… І побачив Бог усе, що вчинив. І ото, — вельми добре воно!» (Бут. 1:27, 31).

Бог не засуджує, а навпаки, високо цінує зовнішню красу: Сара була такою гарною, що Аврам боявся, що інші чоловіки вб’ють його, щоб заволодіти його дружиною (Бут. 12:11–12); Ревека була «вельми вродлива з обличчя» (Бут. 24:16); Авіґаїл була «доброго розуму та вродлива» (1 Сам. 25:3); Естер була «хорошої постави та вродливого вигляду» (Ест. 2:7) тощо.

Біблія неодноразово згадує про те, що жінки тих днів користувалися косметикою, щоб підкреслити свою красу, наприклад, Естер причепурювали дванадцять місяців, це був установлений порядок для жінок (Ест. 2:12). Для більшої краси єврейки використовували різні засоби: мазі, масла, парфуми, рум’яна, білила (Пісн. 4:14).

У жінок головною прикрасою були сережки із золота, срібла, слонової кістки, часто з коштовними каменями (Вих. 32:2; Чиc. 31:50). В Ізраїлі відомі з найдревніших часів намиста, кулони, ручні й ножні браслети, персні. Їх виготовляли зі срібла й золота, прикрашаючи відшліфованими дорогоцінними й напівкоштовними каменями. Зі слонової кістки робили гребені, брошки, вази, скриньки для зберігання косметики.

Коли Мойсей виводив ізраїльтян з Єгипту, то вони взяли з собою свій найкращий одяг і прикраси. Біля гори Синай, поки Мойсей розмовляв з Господом, ізраїльтяни, зібравши свої прикраси, розплавили їх і відлили золотого тельця. Однак, покаявшись у своїй невірності Господу, «…приходили ті чоловіки з жінками, кожен щедросердий, і приносили гачка, і носову сережку, і персня, і сережку, всякі золоті речі, та все, що людина приносила, як золоте приношення для Господа» (Вих. 35:22). Зібраним золотом і коштовностями ізраїльські майстри прикрасили скинію.

Усе вищезгадане доводить, що жінка за всіх часів прагнула оточувати себе гарними речами й бути модною. Але є два «але»:
– не потрібно сліпо підкорятися моді;
– прагнення «крокувати в ногу з часом» не слід робити всепоглинаючою метою.

ЩО НАПИСАНО В НОВОМУ ЗАВІТІ
Нетлінна краса

Ісус Христос проголошує важливий принцип переваги небесних цінностей над земними: «Чи ж не більше від їжі життя, а від одягу тіло?» (Мт. 6:25).

Апостол Павло так звертається до жінок: «Так само й жінки, — у скромнім убранні, з соромливістю та невинністю, — нехай прикрашають себе не плетінням волосся, не коштовними шатами, але добрими вчинками, як то личить жінкам, що присвячуються на побожність» (1 Тим. 2:9–10). Слово «прикрашати» походить від грецького «космео», що означає «упорядковувати». У цьому тексті Павло не забороняє жінкам прикрашати себе, а радить їм приводити свій зовнішній вигляд у порядок.

Кожна християнка повинна мати такі духовні якості, які зроблять її здатною самостійно приймати правильні рішення щодо її одягу й прикрас, а не світ повинен їй указувати, що вона повинна одягати. Отже,
– перший принцип: порядок у зовнішньому вигляді;
– другий принцип: зовнішній вигляд жінки визначають якості її серця.

Духовні якості

Апостол конкретно називає ці якості: соромливість і цнотливість.

Соромливість (грецькою aidous) — це почуття сорому або честі, скромність, благоговіння, повага до інших. Це риса серця, що робить його здатним розуміти й уникати того, що ганебно. Це унікальна риса, притаманна християнському характеру благочестивої жінки, яка своїм одягом не прагне привернути увагу до свого тіла, але прикрашає себе з почуттям поваги до інших. Її вбрання не говорить про сексуальну розбещеність і чуттєвість, що нерідко диктують деякі тенденції в сучасній моді.

Одне із значень грецького слова sofrosuneis, яке перекладено як цнотливість, — «здоровий глузд». Воно вказує на здатність християнки тверезо мислити, на її самодисципліну, вміння контролювати себе щодо одягу та прикрас.

Істинна краса

Павло закликає жінок-християнок концентруватися на своїй внутрішній красі, яка є найкращою прикрасою для тих, хто шукає благочестя. Джерелом і засобом досягнення цієї краси є, насамперед, їхні добрі справи.

Одного разу я познайомилася з жінкою, зовні схожою, м’яко кажучи, на казкового персонажа, яким лякають маленьких дітей. Гачкуватий ніс, випнута щелепа, окуляри з величезними скельцями, рідке безбарвне волосся і такі ж безбарвні очі. Це знайомство відбулося в одній із лікарень, де лежали мами із застудженими крихітками. Жінки в палаті цуралися її, я ж вирішила поспілкуватися з нею. Жінка виявилася розумною, милою й чарівною. Через півгодини я перестала помічати її вади. Незабаром вона, підбадьорена моєю увагою, стала відвертішою й розповіла, що дітей у неї не може бути, а дочка — прийомна, що незабаром вона всиновить і братиків дівчинки, оскільки батьки в них алкоголіки, жорстоко поводяться з дітьми, забувають годувати тощо. Вона підняла кофтинку своєї однорічної крихітки й показала мені шрами від опіків на животику дитини. «Це її п’яний тато так гасив сигарети», — пояснила жінка. На її очах забриніли сльози, і тепер вони не здавалися мені безбарвними — вони були прекрасні! А на ранок сусідка по палаті повідомила мені, що добре знає сім’ю моєї нової знайомої, що в неї дуже хороший чоловік, що живуть вони дружно, що вона гарна господиня, що симпатичний костюмчик дитини вона в’язала сама. Я не знаю, що тепер робить ця жінка, ми більше не зустрічалися. Але вона завжди була для мене прикладом справжньої краси. Тієї краси, що не в’яне!

Дорогі жінки, краса — це не риси вашого обличчя й не форми вашої фігури. Краса — це те, ким ви є насправді, це те, як ви мислите, як відчуваєте, як реагуєте на те чи інше.

«Не робіть спокуси…» (1 Кор. 10:32) за допомогою одягу

Апостол Павло не подає список рекомендованих і заборонених стилів одягу й прикрас. Замість цього він концентрує увагу своїх читачів на належному стані серця християнки, що безперечно здатне зробити її гарною, сформувати її правильне ставлення до вбрання. Віруюча людина, яка зростає в благочесті й праведності, зможе вибрати з різних модних тенденцій такий одяг, що підкреслить її красу та індивідуальність, але не стане «спотиканням слабим» (1 Кор. 8:9).

Чоловіки люблять очами

Головний персонаж однієї з біблійних книг, Йов, робить разюче визнання: «Умову я склав був з очима своїми, то як буду дивитись на дівчину?» (Йов. 31:1). Чому Йов був змушений піти на такий крок? Сам Бог сказав, що «немає такого, як він, на землі: муж він невинний та праведний, що Бога боїться, а від злого втікає» (Йов. 1:8). Але, виявляється, і така непорочна, справедлива, богобоязлива людина, що віддаляється від зла, не могла уникнути цієї внутрішньої боротьби!

У Біблії достатньо прикладів, коли, споглянувши на жіночі принади, не встояли такі чоловіки, як Самсон, Соломон, Давид та інші. «Калейдоскоп» чуттєвих образів обертається в чоловічій голові зі скаженою швидкістю. І це все мимоволі! Духовні чоловіки дисциплінують себе, вони суворі до себе. Тому дуже важливо нам, жінкам, зрозуміти, що краще одягатися так, щоб не збуджувати в чужих чоловіках гріховних бажань!

Американська письменниця Шонті Фельдан у книзі «Строго конфіденційно: жінкам про чоловіків» пише: «Абсолютно неосвічені в цьому питанні жінки й дівчата ускладнюють становище чоловіків. Оскільки більшість жінок, на відміну від чоловіків, люблять аж ніяк не очима, вони не усвідомлюють факту свого впливу на оточуючих їх чоловіків, у що чоловіки, до речі, відмовляються вірити.

Батько одного сімейства запитав мене, навіщо його розсудлива донька, студентка коледжу, крутиться перед хлопцем, який їй подобається, в облягаючому топіку. «Невже моя дочка не розуміє, що робить?» — сказав цей чоловік. «Так, — відповіла я, — не розуміє. Вона знає, що гарна, але навіть не підозрює, що відбувається в голові в цього хлопця. Їй здається, що він думає: «Ой, яка вона чарівна!» І це все, що приходить їй на розум». «Чарівна?! — перепитав уражений батько. — Він же уявляє її роздягненою!»

Ось про це ми часто й не здогадуємося. Багато жінок просто шукають чоловічої любові й уваги, не розуміючи при цьому, що «увага», якої вони в результаті домагаються, зовсім не те, чого вони прагнули, і що вона не має нічого спільного з любов’ю. Запевняю вас, мами, що ваша юна дочка, якби ви їй пояснили, не буде в захваті від думки, що, надягаючи облягаючий одяг, вона підштовхує своїх однокласників до того, щоб вони уявляли собі її в оголеному вигляді.

На жаль, можу гарантувати, що навіть багато дорослих жінок не уявляють, які думки й образи народжуються в головах вірних одружених чоловіків, коли ті бачать їх у подібних «карколомних» убраннях. Кожній жінці приємно, коли на неї звертають увагу. Але чоловіки не хочуть, щоб ви змушували їх звертати на вас увагу. Ви забиваєте голови вірних чоловіків усякою дурницею й провокуєте їх на негідне ставлення до їхніх дружин. Ми з вами зобов’язані розуміти, як багато залежить від нас, і намагатися зробити все, щоб уберегти чоловіків від спокус».

Секрети жіночої краси

– Щоб губи були гарними — вимовляй тільки добрі слова.
– Щоб очі були прекрасними — дивися на людей з любов’ю.
– Щоб фігура була ідеальною — ділися своєю їжею з голодними.
– Щоб руки були ніжними й витонченими — однією рукою допомагай собі, а другою — людям.
– Для гарної постави — ходи з повною впевненістю, що поруч із тобою йде Сам Господь.
– Справжня краса жінки в сердечній турботі про інших і прояві добрих почуттів. А з віком така жінка стає ще гарнішою!!!

Матеріал підготувала Алла Алексєєва

Джерела:
Чемякина О. Дело Его — слава и красота // Екклесиаст. — 2008. — №11.
Фельдан Ш. Строго конфиденциально: женщинам о мужчинах. — С.-Пб.: Шандал, 2008. — 224 с.