Таблетка 5 дня

Препарат, який «не перериває вагітність», але може вбити дитину, якщо запліднення відбулось.
Вже декілька років «таблетка п’ятого дня» знаходиться на полицях аптек США. Услід за демократією американського ґатунку він протягом останніх двох років з’явився у деяких країнах нашого континенту (препарат затверджено Фармацевтичною комісією Європи – l’Autorità Farmacologica Europea – в Англії, Франції, Німеччині, а тепер з 2011 року і в Італії). Державні департаменти, що відповідають за здоров’я населення, також дали зелене світло на продаж цього препарату.

«Таблетка п’ятого дня, одна з останніх інновацій у галузі контрацепції, вже в Європі» – тепер такі заголовки рекламного характеру (на жаль, інакше їх і не охарактеризуєш) можна зустріти у європейських ЗМІ. Але інформаційний бум, спричинений офіційним продажем цих таблеток, має й позитивну сторону. Привертаючи увагу до таблетки та її дії, ЗМІ наштовхують на роздуми, з яких у делікатній формі постає страшне питання: чи цей препарат взагалі є контрацептивом, чи ми знову стаємо жертвами небезпечної гри слів?

Про таблетку
Активною речовиною «ellaOne» є ацетат уліпрістала – вид антипрогестину (протизаплідна речовина). Клінічні дослідження препарату чітко показали: якщо овуляція на момент прийняття таблетки ще не відбулась, уліпрістал здатен блокувати її – запобігти овуляції; це і є контрацептивний механізм дії. У тому ж разі, якщо овуляція вже відбулась, механізм дії препарату полягає в тому, що ембріон не може приєднатися до стінки матки – а це вже фармацевтичний аборт. Препарат, як бачимо, не є «чистим» методом контрацепції нового покоління. Ця таблетка є ще одним кроком до тотальної баналізації аборту, спробою приховати «легкі» вбивства від офіційної статистики.

Гра слів
У більшості країн, де затверджено препарат, таблетку можна придбати в аптеці без проблем. Ідеться про майже всі держави-члени ЄС, а також самі США. Виняток зараз становить лише Італія. «Винахідливість» Державного фармацевтичного комітету цієї країни полягає в тому, що для придбання препарату необхідно мати рецепт, який надається лише у тому разі, якщо жінка перед тим зробила звичайний (який можна придбати в аптеці) тест на вагітність. Він мусить бути негативним. Відразу постає питання: якщо потрібен тест, це означає, що «таблетка п’ятого дня» вочевидь має абортивні властивості? І медичні організації свідомі цього факту, але просто намагаються його приховати? Виходить, що так.
Представники церковних організацій та комітетів з біоетики з усіх сил намагаються привернути увагу до проблеми псевдо-контрацептиву та до абсурдності «обмеження» у вигляді тесту. Марія Луїза Ді П’єтро (член Національного комітету з біоетики, Італія): «Ми просто шоковані, адже тести на вагітність, наявні у продажі в аптеках, не є ефективними до 8-9 дня, себто до моменту імплантації (вживлення. – Авт.) ембріону в матку. А «таблетку п’ятого дня» вживають – і вона діє – до цього періоду (протягом перших п’яти днів з моменту незахищеного статевого акту. – Авт.), перешкоджаючи закріпленню в матці вже наявного ембріону».

Чому ж усе так? З якого це дива препарат з абортивними (хімічний аборт) властивостями віднесли до переліку протизаплідних засобів екстреної дії? Проблему, на превеликий жаль, створюють і підсилюють саме терміни та їх комбінація. Справа в тому, що, відповідно до визначення, яке подає Всесвітня організація охорони здоров’я, період вагітності – це не період від зачаття і до народження, а період з моменту імплантації ембріону в стінку матки і до народження. Таким чином, запобігання імплантації ембріону не є абортом, адже «офіційно» (виявляється, ВООЗ «керує» божественним порядком) жінка ще не є вагітною. Логіка породжена підміною термінів: не вважається вагітною – немає аборту. Проте фактів, на жаль чи на щастя, не приховаєш: зачато нову людину (ембріон), і вона вже активно розвивається. А виходить, власне, так, що ще не імплантований у стінку матки ембріон нібито й не існує взагалі. Яка жорстока і абсурдна гра слів…
Ембріон – стадія розвитку людини від моменту запліднення і до 10-13 тижня (після цього періоду використовується термін «плід»). Саме тому так звані «контрацептиви нового покоління», які перешкоджають розвиткові ембріону, – не що інше, як приховані від необачного ока і лінивого розуму методи аборту.

У нас про це мовчать
Згідно з інформацією, поданою на офіційному сайті «АТ Гедеон Ріхтер» ще 2009 року, це товариство отримало ексклюзивні права на дистрибуцію в країнах СНД (Україна, Білорусія, Росія, Вірменія та інші) препаратів «ella» та «ellaOne» виробництва HRA Pharma. Тобто ще два роки тому ця таблетка «подвійної дії» потрапила в Україну, але проблеми в цьому так і не побачили. Хоча чого взагалі можна очікувати від країни, в якій навіть саме законодавство більше скидається на наслідок хірургічного аборту…
Наводимо думку Джин Монаган, директора Відділення захисту гідності людини – філії Центру досліджень родини (США). Напередодні розгляду і затвердження препарату Ella ™ (у Європі – EllaOne) Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) вона звернулася до цього Управління з закликом. Діячка американського Pro-Life переконувала FDA, що необхідно відмовитися від застосування цього препарату. «Представлення препарату виробником страшенно облудне, оскільки хімічний склад уліпрісталу майже ідентичний міфепристону, більш відомому як RU-486 і знаному саме як абортивний. Хоча новий препарат і здатний гальмувати овуляцію, він так само може виступати і в ролі абортивного засобу. Жінки заслуговують на те, щоб знати правду про препарати, які їм продають. FDA має серйозно розглянути питання про несприятливі наслідки для здоров’я, що їх цей засіб може принести жінкам, зокрема інфекції та сильні кровотечі, як ми це бачили у випадку з RU-486».
Близькість уліпрісталу до препарату RU-486 підтвердила також американська Асоціація акушерів та гінекологів (AAPLOG).

Алла Коваленко

CREDO № 1 (125), 2012