Анатомія та психологія сексуальних контактів

Анатомія та психологія сексуальних контактів

Передумови єднання подружжя
Еротичне єднання подружньої пари починається ще задовго до того моменту, коли вона приходять до спальні. Любовна гра, що випереджає процес тілесного злиття, зароджується ще вранці, коли подружжя прощається перед роботою, — і це не перебільшення. “В потискуванні рук, в поцілункові підчас прощання криється радість очікування майбутньої зустрічі”2. Саме тоді, коли Ви кажете своєму партнерові останні ніжні слова прощання, закладається прелюдія любовної гри.
Безперечно, Ви можете просто чмокнути одне одного в щоку, і стурбовані своїми проблемами, розбігтися кожен у своїй справі. Та все ж таки, якщо Ви прагнете подружньої гармонії, прагнете перебувати в стані солодкого очікування нової зустрічі з коханою людиною, то варто не поспішати з розтаванням. Можна на мить затримати руку Вашої половини, можна з ніжністю зазирнути їй в очі, можна додати трішки пристрасті в поцілунок, — а все це вносить у стосунки елемент недовершеності, очікування продовження, відчуття бажаності та жаданості. І тоді Ваш партнер не буде прагнути якомога довше засидітися на роботі або скоротати час з друзями чи подругами, а намагатиметься якомога швидше потрапити туди, де його потребують, туди, де при прощанні залишилось серце, тобто до Дому, до Дому, де на нього (неї) чекають.
Людина була покликана Творцем з’єднати дві природи: матеріальну і духовну. І кожна з них діє в нас у свій визначений Богом спосіб. Духовність не просто дифузує у матерію, а освячує і наповнює її іншим, більш величним змістом. Проте не можна відкидати законів матеріальної природи, бо весь людський світ є також її складовою. Саме матеріальна природа потурбувалася про те, щоб повне злиття закоханих було неможливим без любовної гри, яка, як зазначалося вище, починається далеко ще до безпосереднього фізичного контакту та проявляється у вигляді підвищеної уваги до коханої людини.
Кожна людина — унікальна. Лише той, хто по справжньому кохає, прагне пізнати свою “половину” та прагне дошукуватися її прихованих еротичних активаторів. Проте слід пам’ятати: оргазм не є передумовою доброго подружнього життя, зазвичай, він є наслідком та результатом щасливого подружжя.
Бог створив природу з її законами. Коли людина не дотримується цих законів, то наслідки протиправних дій завжди даються взнаки. Еротична та психологічна сфера подружнього життя окрім духовного компоненту мають і природну складову, що також діє за певними природними законами. Коли подружжя не розуміється на цих законах, або ще гірше — не хоче про них знати, тоді негативні наслідки порушення цих законів можуть добряче зіпсувати їй життя.
Для прикладу розглянемо закони процесу психофізіологічного протікання еротичного єднання чоловіка та жінки.

Фази акту пізнання
На малюнках презентовані фази протікання процесу єднання подружжя з позиції жінки (мал.1) та з позиції чоловіка (мал.2). Попри їхню схожість, чітко відслідковується достатньо велика розбіжність у цих процесах у осіб протилежної статі. І чоловік, і жінка переживають основні чотири етапи інтимної близькості: збудження, плато-фазу, оргастичну фазу, фазу зворотного процесу. Проте фази збудження та зворотного процесу значно коротші та стрімкіші у чоловіків, ніж у жінок.
Анатомія та психологія сексуальних контактів

Мал. 1
Мал.2

Чоловік швидко збуджується, але й легко відходить. Натомість, жінку важко запалити, але ж настільки важко і загасити. Якщо накласти обидві схеми протікання інтимного єднання одна на одну таким чином, щоб співпали оргастичні фази представників обох статей, то легко визначити, з точки зору природних фізіологічних передумов, оптимальний початок еротичного єднання закоханих. І цей початок припадає на момент, коли Ви зупинили себе на думці еротичного хвилювання, викликаного жестом, словом або просто присутністю Вашої коханої чи коханого.
Еротична любов починає безпосередньо проявляти себе ще далеко до моменту лягання подружжя у ліжко. Якщо Ви позбавите себе і Вашу “половину” любовної гри, то тим самим скоротите фазу збудження і не дасте змогу організмові (вашому або партнера) добре підготуватися до плато-фази, а це призведе до зжужмленості самого єднання та позбавить Вас повноти насолоди одне одним.

1. Фаза збудження
Фаза збудження — це фаза взаємних пестощів, поцілунків та дотиків. Фаза посилення еротичних бажань. У багатьох закоханих у цей момент палають щоки, кінчики вух тощо.
Саме ця фаза спонукає подружжя до прояву ніжності та пестощів. У жінки ерогенні зони розподілені по всьому тілу, найбільшого скупчення чутливі рецептори досягають на кінчиках вух, шиї, грудей, грудного відділу хребта, клітора тощо. Натомість, у чоловіків майже всі ерогенні подразники розташовані у зоні геніталій. Але і чоловіки, і жінки потребують ласки, погладжувань, цілунків тощо.
Якщо для жінки пестощі та цілунки є, в першу чергу, психофізіологічною потребою, то для чоловіка — психологічною. Бо саме жінка дає змогу відчути чоловікові його бажаність, неповторність, очікуваність. Дотик жіночих рук та губ посилює, на психологічному рівні, еротичні хвилювання у чоловіка. Потреба в ласках у представників сильної половини людства виявляється ще й у прагненні споглядати жінку і активно торкатися її.
Проте тривале оголення жінки на даному етапі збудження може послабити бажання та ерекцію чоловіка. Тому для гармонії та повноти протікання процесу підготовки до еротичного єднання, бажаним є не повне оголення принад закоханих. Лише при наближенні готовності жінки до продовження безпосереднього сексуального контакту, оголення обох партнерів призводить до посилення еротичних хвилювань, бажаності та нетерплячого прагнення пригубити п’янке вино кохання.
Безперечно, жінку хвилюють відчуття, викликані ласками чоловіка. Заплющуючи очі (чого більшість чоловіків ніколи не робить), жінка відокремлюється від зовнішніх подразників та зосереджується на відчуттях, надаючи перевагу темряві. При цьому вона насолоджується ласками більше за чоловіка. Останній зовні зорієнтований на свою половину і переживає процес єднання екстратенсивно. Приймаючи ласки від коханого, жінка відчуває процеси, що відбуваються в її власному тілі, тобто в її сприйманні домінують проприоцептивні відчуття. Вона бере участь у спілкуванні з коханим усім тілом і всім своїм єством.
Відомо, що психологічний стан жінки значно більшою мірою впливає на її еротичний потяг, ніж це спостерігається у чоловіка. Сексуальність жінки залежить від соціальних та психічних впливів, тому вона значно легше порушується.

2. Плато-фаза
Коли збудження чоловіка набуває стійкості та стабільності, а дружина готова прийняти його в себе — еротичне єднання переходить до другого етапу: плато-фази. Ця фаза має одну суттєву психологічну особливість, а саме: вона є достатньо контрольованою, і подружжя спроможне керувати процесом її протікання.
Перша половина цієї фази протікає у насолоді закоханими одне одним. Після чого вони спроможні призупинитися, щоб усвідомлено пережити злиття зі “своєю половиною”. Саме в цій фазі подружжя здатне повною мірою насолодитися одне одним, відчути красу і неповторність кохання, насолоду від дару партнера, а також насолодитися відчуттям власного дарування себе близькій людині.
Позашлюбні контакти ґрунтуються на прагненні партнерів наситити свою хтивість, отримати власне задоволення, що уподібнює статевий акт до акту взаємної мастурбації. Неспроможність “дарувати себе партнерові” призводить до нездатності повною мірою відчути зворотній процес. Безперечно, людина може думати лише про своє наповнення, але при цьому вона позбавляє себе глибокого психологічного, морального та еротичного задоволення, отриманого в результаті переживання близькості коханої людини.

3. Оргастична фаза
При нормальному протіканні еротичного єднання ця фаза виступає кульмінацією. Протягом декількох секунд відбувається інтенсивна розрядка нервової, м’язової та кровоносної систем. Відчуття любострасності настільки сильно впливає на нервову систему, що часто всі події, які хвилювали людину до цього моменту, перестають існувати. При наближенні оргастичної фази у подружжя з’являється бажання якомога міцніше притиснутися одне до одного. Саме в цей момент з’являється відчуття “єдиного тіла”.

4. Фаза зворотного розвитку
Ця фаза приносить стан розслаблення, активізуючи психологічний фактор. Почуття задоволення залежить не тільки від “нормальності” фізіологічного протікання процесу, а й від глибини, щирості, духовного єднання подружжя. Відсутність почуття бажаності призводить до думки, що тобою просто скористалися як річчю, а це, в свою чергу, зводить нанівець повністю нормальний, закінчений еротичний контакт. Подружжя, що має велику довіру одне до одного, любов та ніжність навіть при відсутності спільного оргазму здатне відчути тривалу насолоду і потому. Не зважаючи на той факт, що за своєю природою коїтус спрямований на оргастичне переживання обох партнерів, останнє не виступає єдиним фактором любовного єднання. Але справжнє єднання чоловіка і жінки в оргастичному екстазі приносить відчуття безмежного щастя, задоволення та вдячності коханому та зберігає свій “присмак” повноти єдності ще деякий час, посилюючи ефект наступних єднань.
Подібно до того як можна зіпсувати страву невмілим подаванням до столу, так і Ваше єднання може бути зведене нанівець Вашими лінощами, небажанням, невіглаством щодо способів подовження тихої насолоди.
Радниця китайського імператора Чжан Лі Суан Мю вчила: “У нашому Всесвіті все живе створене гармонією інь (жіночий початок) та янь (чоловічий початок). Коли янь має гармонію з інь, то всі його проблеми будуть вирішені, а якщо інь має гармонію з янь, всі перепони на її шляху зникнуть. Одна інь та один янь повинні постійно допомагати одне одному, і тоді чоловік відчує твердість і силу, а жінка буде готова прийняти її в себе. Тоді двоє пробудуть у спілкуванні, і їх виділення будуть живити одне одного.”3

2 Шнабль 3. Мужчина и женщина: интимные отношения //Под ред. док.мед. наук A.M.Свядоща. – Кишинев: Штиница, 1983. С.133.
3 Чжан Чжунлань Дао любви. – Екатеринбург: Бюро научно-технической информации агропрома, 1992. С. 125.

Людмила Гридковець