Розвінчано міф про презервативи

Розвінчано міф про презервативи

19 липня 2001 року колишній американський конгресмен Том Кобурн зробив доповідь, яка начисто спростовує міф про безпечний секс. Виявляється, презервативи не боронять від більшості захворювань, що передаються статевим шляхом.

(Джерело: Кореспондент.net, Липень 27, 2001, 18:00)

Групою експертів було виявлено, що презервативи не забезпечують повного захисту від жодного з восьми захворювань, що передаються статевим шляхом, – ВІЛ, гонорея, хламідіоз, сифіліс, м’який шанкер, трихомоноз, генітальний герпес і людський папілома-вірус – які були предметом дослідження вчених. Було встановлено, що при правильному й регулярному використанні презерватива ризик зараження вірусом ВІЛ знижується на 85%.
Експертна група також дійшла висновку, що презервативи “можуть знизити ризик зараження гонореєю”, але тільки для чоловіків. Що стосується людського папілома-вірусу (ЛПВ), то вчені роблять висновок, що не існує жодних епідеміологічних свідчень того, що використання презервативів знижує ризик зараження цим захворюванням. За оцінками, 20 млн. американців зараз страждає на генітальний ЛПВ, роблячи його найпоширенішим захворюванням, що передається статевим шляхом, пише Російське бюро новин. ЛПВ є причиною майже всіх випадків раку шийки матки, а також з ним пов’язують виникнення раку простати, анусу й ротової порожнини. Хоча не в усіх заражених ЛПВ розвивається рак, щороку реєструється 15 тис. випадків раку шийки матки, і 5 тис. жінок умирає від цього захворювання. У сотень тисяч інших жінок виявляються передракові стани, що потребують оперативного втручання, за оцінками деяких дослідників, приблизно в 4 рази більш розповсюджені, ніж рак шийки матки.
Щодо п’яти інших ЗПСШ, експертна група зазначила, що не існує жодного свідчення, яке можна було б розцінювати як “достатній доказ” надійності презервативів.
Перше засідання експертної групи пройшло рік тому на вимогу Тома Кобурна, у той час конгресмена і практикуючого терапевта, що протягом довгого часу критикував Центри контролю над захворюваннями й організацію “Планування родини” за те, що вони дезінформували громадськість щодо ефективності презервативів.
“Цей звіт нарешті викриває міф про “безпечний” секс і його брехливі постулати”, – сказав Кобурн. – Десятиліттями уряд країни витрачав мільйони доларів на пропаганду необґрунтованих заяв про те, що статева розбещеність може бути безпечною. Тепер усі ми напевно знаємо, що це неправда. Чи довідається хто-небудь про справжню ціну загубленим людським життям і витратам на медичну допомогу, що сталося в результаті дезінформації, розповсюджуваної Центрами контролю над захворюваннями, організацією “Планування родини” й іншими лобі “безпечного” сексу?”
За словами Кобурна, майже половина вагітних жінок, що є його пацієнтками, заражені ЛПВ. Більшість його пацієнток, як і майже більшість американців, навіть ніколи не чули про ЛПВ.
Закон, автором якого є Том Кобурн, вимагає від усіх федеральних відомств, включаючи Центри контролю над захворюваннями, і всі організації, що одержують державне фінансування, надавати “достовірну медичну інформацію щодо ефективності чи браку ефективності презервативів” у профілактиці ЛПВ й інших ЗПСШ.
Том Кобурн підкреслив: “Поява цього звіту означає, що коли обговорюється використання презервативів, називати секс “безпечним” чи “захищеним” тепер є з медичної точки зору неправильним, а для Центрів контролю над захворюваннями ще й незаконним”.
“Презервативи можуть знизити ризик зараження ВІЛ і гонореєю для чоловіків, але стверджувати, що презервативи запобігають ЗПСШ, є неправильним з медичної точки зору. Насправді ж, у цьому звіті ясно говориться, що не знайдено жодних свідчень того, що презервативи можуть запобігти зараженню людським папіломою-вірусом”. “Будучи лікарем, кращий рецепт, що я можу дати, щоб уникнути зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом, – це поміркованість до шлюбу і взаємно моногамні відносини з незараженим партнером на все життя”, – сказав Кобурн.