ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЧОЛОВІКА – ЗАПОРУКА МІЦНОГО ШЛЮБУ

Одні пари знаходять компроміс, інші сваряться через кожну дрібницю. Дослідження психолога Джона Готтмана показали: причина в низькому емоційному інтелекті чоловіка.
Група вчених з Вашингтонського університету під керівництвом Джона Готтмана провела довгострокове дослідження сімейних відносин на прикладі 130 пар, спостерігаючи за ними протягом 6 років з моменту весілля. Висновок – пари, в яких чоловіки йдуть назустріч дружині, міцніші.

Уявіть сімейну пару: Лорен і Стівен. На словах Стівен згоден, що рівність – запорука щасливого і довгого шлюбу, але його дії показують протилежне.
Стівен: Ми з друзями збираємося на риболовлю. Виїжджаємо сьогодні ввечері.
Лорен: Але завтра до мене приїжджають подруги. Ти ж обіцяв допомогти з прибиранням. Невже ти забув? Ти не можеш виїхати завтра вранці?
Стівен: Це ти забула про риболовлю! Я не можу виїхати завтра. Ми виїжджаємо через кілька годин.
Лорен злиться. Вона називає Стівена егоїстом і вилітає з кімнати. Стівен відчуває себе пригніченою, він наливає віскі і включає футбол. Лорен повертається, щоб поговорити, але Стівен ігнорує її. Лорен починає плакати. Стівен говорить, що йому потрібно в гараж, і йде. Такі сварки переповнені взаємними звинуваченнями, тому складно знайти головну причину. Але очевидно одне – Стівен не хоче йти на поступки.

НЕБАЖАННЯ ПОСТУПАТИСЯ
У шлюбі трапляються скарги, спалахи гніву, взаємна критика. Але якщо подружжя не намагаються залагодити конфлікт, а тільки розпалюють його, відповідаючи одне одному негативом на негатив, шлюб виявляється під загрозою. Джон Готтман підкреслює – 65% чоловіків тільки посилюють конфлікт під час сварки.
Реакція Стівена говорить про те, що він не чує претензії Лорен. Замість цього він займає оборонну позицію і висловлює відповідні претензії – як вона могла забути про його плани. Критика, захисна поведінка, неповага, ігнорування – сигнали того, що чоловік не хоче йти на поступки.
Така поведінка характерна для чоловіків. Звичайно, щоб шлюб був щасливим, обидві людини повинні працювати над відносинами. Але більшість дружин роблять це. Вони можуть злитися на чоловіків або проявляти неповагу, але дозволяють чоловікам впливати на їх рішення, приймають думки і почуття чоловіків до уваги. Але чоловіки рідко відповідають їм тим же. В результаті ймовірність розлучення в парах, де чоловік не готовий зважати на емоції та почуття дружини, зростає до 81%.

ВІДМІННОСТІ З ДИТИНСТВА
Все починається в дитинстві. Коли хлопчики грають між собою, вони концентруються на перемогу, їх не хвилюють переживання інших гравців. Якщо один розбиває коліно, інші не звертають уваги. У будь-якому випадку гра триває.
Для дівчаток емоції – головний пріоритет. Якщо одна дівчинка каже: «Я з вами не дружу», гра припиняється. Дівчатка відновлюють гру тільки після того, як помиряться. Ігри дівчаток краще готують до сімейного життя, ніж гри хлопчиків.
Звичайно, є жінки, які погано розбираються в соціальних нюансах, і чоловіки, які тонко відчувають переживання інших. Однак в середньому лише 35% чоловіків обдаровані розвиненим емоційним інтелектом.

НАСЛІДКИ ДЛЯ СІМ’Ї
Чоловіки, яким бракує емоційного інтелекту, відмовляються йти на компроміс дружинам. Вони бояться втратити владу. В результаті дружини теж відмовляються йти назустріч таким чоловікам.
Чоловік з розвиненим емоційним інтелектом вважається з почуттями дружини, тому що цінує і поважає її.
Коли дружині потрібно поговорити, він вимикає футбол і слухає її. Він вибирає «нас» замість «себе». Він вчиться розуміти внутрішній світ дружини, захоплюється нею і показує повагою тим, що йде назустріч. Його задоволення від сексу, відносин і життя в цілому буде набагато вище, ніж у чоловіка з низьким емоційним інтелектом.
Він також буде кращим батьком, оскільки не боїться почуттів, він навчить дітей поважати власні і чужі емоції.
Дружина буде глибоко прив’язана до чоловіка з високим емоційним інтелектом. Вона звернеться до нього, коли буде засмучена, коли зраділа або сексуально збуджена.

ЯК РОЗВИНУТИ ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЧОЛОВІКА

Анастасія Менн, психолог

Якщо у чоловіка низький емоційний інтелект, швидше за все, він не помічає згубні наслідки для відносин і не вважає це проблемою. Не варто тиснути на нього. Краще діяти по-іншому.
* Говоріть про свої емоції: «я засмучена», «я так рада», «це може образити».
* Зрозумійте й відзначайте його емоції: «ти засмучений», «ти так зрадів, коли …».
* Звертайте увагу чоловіка на емоції людей з вашого оточення: «ти помітив, як Соня зраділа, коли …», «Василь так засмучений тим, що …».
* Не бійтеся проявляти щирі емоції. Плачте, якщо хочеться. Смійтеся. Намагайтеся при цьому пояснити чоловікові, що ви відчуваєте
Таким чином, чоловік буде вчитися у вас. Емоції – дуже важлива частина нашого життя. На жаль, ми не завжди приділяємо їм належну увагу, але в наших силах це виправити.