Як ми можемо задовільняти потреби один одного

Для того, щоб задовільняти потреби один одного, потрібно, перш за все їх знати і розуміти. Всі мої попередні пости були присвяченій цій темі. Тема, щоправда, більше стосувалася відмінностей між чоловіками та жінками. Але це щоб розбити ілюзію “я знаю, що він/вона думає, відчуває чи хоче” і “він має здогадатися, чому я ображаюся… це ж очевидно!”

Чоловіки і жінки є різні. І якщо жінка хоче краще розуміти свого мужчину, то мусить дізнаватися (буквально вчитися) про його фізіологічну природу, стиль мислення, емоційну сферу, типову поведінку в різних ситуаціях. Те ж саме стосується чоловіків, які хочуть краще пізнати свою дружину. На жаль, всі ці знання не вчаться в школі, і молоді люди, вступаючи в шлюб, чи просто спілкуючись один з одним, роблять типові помилки, навіть не усвідомлюючи цього.

А тепер коротко про те, як задовільняти потреби один одного:

– Найперше – приймати один одного такими, якими ми є. Це особливо стосується чоловіка та дружини в шлюбі, бо “бачили очі, що купували”. Сьогодні вже не популярні шлюби, які укладають батьки, а не молоді, тож кожен наречений/наречена повинні добре вирішити (або вже вирішили), що саме з цією людиною я хочу прожити все своє життя аж до смерті. Це означає “саме з цією”, а не з “цією, лише трохи її/його вдосконалю…” (Про важливість прийняття один одного читайте тут)

– Поважати один одного. Це як продовження попереднього пункту. Тобто ми не просто приймаємо один одного (і хай собі робить, що хоче, лиш би мене не зачіпав). Ми бачимо сильні сторони і добрі якості один одного. І ми вдячні один одному за ці якості, бо найчастіше ці якості проявляються до нас. І, чесно кажучи, якою бачиш людину, такою вона і стає. Тут ще важливо додати, що поважати також при інших, будь-яка критика лише віч-на-віч.

– Спілкуватися один з одним регулярно і на теми, які стосуються Ваших відчуттів, думок чи мрій (тобто обговорення меню на завтра, поведінки дітей, чи списку закупок сюди не входить). Завдяки спілкуванню ми пізнаємо один одного, краще розуміємо потреби та бажання один одного. І регулярно – це мінімум раз у тиждень. Лише ви удвох, без друзів, без дітей чи батьків. При цьому велике значення має місце (обстановка) – де зручно, затишно і Вас точно не відволікають. Спілкування допомагає нам вирішувати конфліктні ситуації, які ми самі собі створюємо, коли “граємося в натякм” сподіваючись, що “він/вона повинен/на сам/сама здогадатися, чого я хочу, або чому я ображаюся”. В якийсь момент ця гра нам надоїдає (бо, зазвичай програють обоє), і ми починаємо вчитись користуватися Божим даром для людей – спілкування.

– У спілкуванні використовувати “Я – фрази”, а не “Ти – фрази” чи звинувачення. Навіть у конфлікті не говоримо “Ти мене образив!”, а “Мені було боляче почути від Тебе…” і т.д. Найчастіше, ніхто нікого спеціально образити не хоче, окрім “сцен апогею” конфлікту. Але про конфлікт буде окрема тема. Спілкуючись, важливо, щоб кожен говорив про себе і від себе. При цьому уважно слухаючи іншого. Такі правила спілкування зберігають сили і нерви та сприяють кращим взаємовідносинам. А також особистому дорослішанню, бо людина повертає локус контроля з інших на себе, тобто вже не “всі винні”, а “я творець своєї реальності” ( про це детальніше буде в 3-му розділі).

– Поважати потреби один одного. Навіть, якщо я не маю такої потреби, але для мого партнера це дуже важливо – старатися задовільняти потребу. Так проявляється справжня любов – у діях і служінні, а не просто в словах. Дуже часто ми маємо різні потреби і нам важко зрозуміти один одного (особливо це стосується потреби в глибокому спілкуванні для жінки і потреби частого статевого співжиття для чоловіка – про це детальніше буде в наступних постах).

– Чоловікові необхідно бути спокійним і впевненим у той час, коли в дружини емоційна нестабільність (дуже поганий настрій) чи емоційний зрив (дуже-дуже поганий настрій, інакше кажучи уже істерика). Я вже писала про важливість емоцій (http://lidia-psycholog.livejournal.com/3610.html) та їх вплив на жінку (http://lidia-psycholog.livejournal.com/3875.html). Якщо зовсім коротко – негативні емоції “накривають” жінку попри її свідоме бажання бути “білою і пухнастою”. І сама жінка впоратися зі своїми емоціями не може. Інакше кажучи, їй потрібен захист від неї ж самої… В момент, коли жінка емоційно зривається, чоловіку потрібно пам”ятати, що він не винен в поганому настрої дружини, але може їй допомогти. Якщо чоловік спокійний і впевнено говорить дружині “я Тебе кохаю!” і “все буде добре!” або просто пригортає, обнімає і цілує, жінка потрохи заспокоюється, бо відчуває себе прийнятою, коханою і в безпеці (головні потреби жінки).

– Чоловікові важливо мати час і можливість час від часу “ходити в печеру”. Там він заспокоюється і відновлюється. І дружині важливо про це пам”ятати і не “бігти за ним”. Потрібно просто почекати, поки він повернеться вже в хорошому настрої. А той час жінці потрібно використати для себе, для того, щоб теж отримати позитивні емоції, чи просто відпочити. Інакше, тут два поганих варіанти: коли дружина намагається “витягнути чоловіка з печери” (не дає йому спокою, розпитує, співчуває чи навпаки ображається), або коли дружина “чемно” чекає, поки чоловік вийде сам (саме чекає – в напрузі та хвилюваннях, а коли він виходить спокійний – розказує, як вона його напружено чекала, натяками звинувачуючи його).

– Чоловікові необхідна підтримка дружини в його підприємницьких ініціативах. Не мається на увазі те, щоб дружина відразу “хапалася за роботу”, але необхідно, щоб вона вірила, що чоловік може досягнути того, що хоче. Дружина може підказувати деталі чи говорити про свою інтуїцію (як їй ждається краще це втілити). Якщо ж дружина заперечує підприємницькі ідеї чоловіка зі страху (не бажаючи ризикувати), чи просто не бачить можливості їх досягнення (а нагадаємо,що жінки часто бачать деталі, а стратегічно бачити їм складно), то з часом чоловік або перестає сам вірити у себе і вже не прагне чогось більшого, або ж зустрічає іншу жінку, яка вірить у нього і надихає його на подвиги.

– Дружині необхідна підтримка чоловіка в її ініціативах по створенню комфорту вдома чи по вихованню дітей. Якщо чоловік не підтримує дружину в її ідеях, то з часом у жінки зникає бажання “творити” свій простір і розвивати дітей, а залишається лише обов”язок… Без творчості жінка поступово стає роботом, точно знає свої обов”язки і старається детально їх виконувати. А будь які ідеї, які виходять за рамки того, що потрібно, лякають жінку (адже в неї вже є досвід, що чоловік її не підтримає, а ще й розкритикує – навіщо створювати собі проблеми). Тому, для розвитку і доброго самопочуття жінки необхідна підтримка чоловіка її ідей, її творчості (можливо з деяким коректуванням).

– Мати вільний час лише для себе, для свого хоббі. І шанувати такий час у партнера. Не дозваляти, а саме поважати. Що спільного має цей пункт із задоволенням потреб партнера? Багато – бо коли чоловік хоче відпочити з друзями, дружина повинна приділити більше часу і сил сім”ї і навпаки. Чоловікові, в більшості, важче залишитись вдома, пильнуючи дітей. Але це необхідно, бо маючи вільний час лише для себе, ми насичуємось позитивними емоціями, маємо більше сил. Та й просто приносимо щось нове і цікаве у наше спілкування. Ми не можемо зациклитись лише на сім”ї та роботі, бо тоді “емоційно вигоримо”.

– Для дружини дуже важливо мати “своє гніздечко”, наявність якого повинен забезпечити чоловік. Можна сказати, що це найперше його завдання після одруження. Пам”ятаєте пісню “збудуй хату хоч з лободи, а в чужую не веди”. Це природні потреби і завдання, в природі самець будує житло і приводить туди самку. А самка вже облаштовує його по-своєму. Чоловік може відчути себе господарем, володарем лише у власному замку (принципового значення, чи куплене чи орендоване – немає; має значення, що там живе лише володар та його сім”я). Для жінки “цей замок” є необхідним, бо лише у ньому жінка почуває себе в безпеці, а також може самовиразитись, створюючи комфорт на свій смак.
Жінці необхідна увага чоловіка та його подарунки, а чоловікові потрібна вдячність жінки та її захоплення ним. Ці потреби легко задовільняються і взаємно доповнюються. Лише потрібно про них не забувати!!!

– Чоловіку необхідно часто чути слова “Ти сильний і розумний!!!”, а дружині необхідно часто чути слова “Ти гарна! Я Тебе кохаю!!!”. Саме так – ЧАСТО. Ці слова творять чудеса в нашому житті 🙂