Хибні уявлення про ролі чоловіка і жінки

Хибні уявлення про ролі чоловіка і жінки

Питання правильних та прийнятних ролей чоловіків і жінок дуже довго було насичене непорозумінням, страхом і болем, емоційною боротьбою, нападом та захистом. Бог приходить у Свою церкву, щоб «привести все доладу» (Мат. 17,11; Марк. 9,12). Сьогодні, особливо, нам необхідно мати міцну біблійну основу, на якій можемо стояти, щоб зробити крок вперед і вхопитись за життя та добрі діла, які Господь уже наперед приготував для нас, щоб ми їх чинили (Еф. 2,10). Це є особливо важливо, коли ми встановлюємо свої базові стосунки.

Безглуздо думати, що Бог створив чоловіка, а потім виявилося, що Він забув про щось, що було маленьким додатком. Жінка жодним чином не є постскриптумом. Бог з самого початку знав, що не добре чоловікові бути самому.

“Тоді сказав Господь Бог: «Не добре чоловікові бути самому; сотворю йому поміч, відповідну для нього.”

Буття 2,18

Важливо зауважити, що слова відповідну поміч означають «силу, рівну чоловікові». Рівна сила не обов’язково означає така сама сила. Деякі версії Біблії використовують слово помічниця. Але розуміють, що «помічниця» жіночої статі, яку Бог дає чоловікові з його ребра (область його серця), призначена бути відповідною поміччю, яка створена бути відповідною чоловікові. Вона не є просто випадковою, хоча і помічною, додатком, і, що важливо, не нижчою по якості чи цінності.
Не добре було чоловікові бути самому. Бог створив жінку з попереднім наміром, що вона і чоловік будуть доповнювати, робити щасливими, виховувати та формувати один одного. Його план їхньої двоїстості був Його найкращою надією та засобом для повноти їх зрілості для того, щоб Він міг мати товариство з Його підростаючими дітьми.

“І чоловік сказав: «Це справді кість від моїх костей і тіло від мого тіла. Вона зватиметься жінкою, бо її взято від чоловіка.» Так то полишає чоловік свого батька й матір і пристає до своєї жінки, і стануть вони одним тілом.”

Буття 2,23-24

Чоловік і жінка були створені Богом з самого початку чітко індивідуальними, вільними для вибору і обов’язково бути разом.

“Сотворив Він їх – чоловіка й жінку, і благословив їх, і дав їм ім’я «людина» тоді, коли сотворив їх.”

Буття 5,2

Кожна людина, чоловік чи жінка, була створена на подобу Божу, чоловіком і жінкою з чоловічими і жіночими ознаками.
Чоловік створений відчувати і діяти в першу чергу відповідно до його чоловічої ролі і намагатись, щоб жінка була йому відповідною. Оскільки вони є одним тілом, вона відобразить ту його частину, яку він не може. Жінка створена відчувати і діяти в першу чергу на основі унікальної жіночої основи, хоча і має в собі чоловічі якості. Її чоловік повинен об’єднатись з нею таким чином, щоб заповнити та виразити ту її чоловічу частину, яку вона не може.

Чоловіки і жінки доповнюють один одного

До певної міри, чоловік є тією іншою частиною, без якої жінка не є цілісною. І вона є тією іншою частиною його. «Одне тіло» стосується набагато більшого, ніж фізичне об’єднання. Це є зустріч та об’єднання двох людей тілом, розумом і душею.

Божий план нашого з’єднання не є: половина плюс половина дорівнює одне ціле. Формула нашого об’єднання чіткіше описується, як один плюс один дорівнює один – більше, глибше і багатше, ніж кожен з нас міг бути окремо; це як неймовірна математика, коли один помножити на один дорівнює сто.

Дуже важливо є зрозуміти, що хоча ми маємо доповнювати один одного в однотілесних подружніх стосунках, чоловік чи жінка, які ніколи не одружаться, не втрачають можливість стати цілісними. Цілісність кожної людини залежить від розвитку особистих відносин з Господом Ісусом Христом. Він є нашою праведністю і балансом; Він дає нам нашу особистість і можливість відчути єдиність.

“Всі бо ви, що у Христа христилися, у Христа зодягнулися. Нема юдея ані грека, нема невільника чи вільного, немає чоловіка ані жінки, бо всі ви одно у Христі Ісусі.”

Гал. 3,27-28

В ідеалі, наша загальна цілісність має бути благословенно завершена, коли все, чим ми є, віддається однотілесним подружнім стосункам, які Бог створив. На жаль, з того часу, як гріх увійшов у ранню картину людської історії, всі ми вносимо до тієї єдиності значно менше, ніж індивідуальну цілісність.

Але Божий план не переможений. Він може потужно і ефективно використати наші найглибші тріщини і жорстку зовнішність у Свому процесі спасіння, якщо ми попросимо Його це зробити. Ми благословенно створені як абразивний матеріал один для одного, доки Господь у нас не виконає Свій план – шліфування дорогоцінного каміння.

Початок боротьби

Давня «боротьба статей» розпочалась, коли обоє жінка і чоловік згрішили і збрехали Богові про це.

Жінка:
1. Розмовляла зі змієм.

2. Не змогла розрізнити, повірила змієві і з’їла заборонений фрукт, бо
хотіла бути як Бог. (Він би зробив її зрілою і навчив її Його розуму.
Вона взяла своє життя у свої руки.)

3. Спокусила свого чоловіка їсти з нею.

Чоловік:

1. Не зміг захистити Єву.

2. Не зміг чітко визначити, з якого дерева можна було їсти, а з якого ні. (Єва ще не була створена, коли були дані заповіді.)

3. Вибрав слідувати своїй жінці, а не заповідям Божим. (Це ідолопоклоньство.)

Якби жоден з них відповідно не їв з дерева життя посеред Едемського Саду, то вони не були б схильні до гріха. Вони б не помилились.

Милосердна любов Бога відкинута

Жоден не взяв на себе відповідальність за її чи його переступ, хоча Бог дав їм достатньо можливості зробити це. Третя глава Буття відображає найяскравіший випадок відступлення у всій історії:

“Але почули вони луну від Господа Бога, що ходив собі садом під час денної прохолоди, і сховався чоловік із своєю жінкою від Господа Бога серед дерев саду. Тоді Господь Бог покликав чоловіка і спитав його: «Де ти?». Той відповів: «Я чув твою луну у саді і злякався, бо я нагий, тож і сховався.»

Буття 3, 8-10

Бог чітко знав, де був Адам і чому. Його питання дало Адамові можливість зізнатися, але він збрехав. Винна пара завжди знала, що вона нага (Бут. 2,25). Тепер вони встидались і боялись, бо вони згрішили. Вони осквернились Сатаною і сприймали все його очима. Таким чином вони вже не могли довіряти природі Бога.

“Він же сказав: «Хто тобі сказав, що ти нагий? Чи не їв ти з дерева, що я наказав тобі не їсти?» Чоловік відповів: «Жінка, яку Ти дав мені, щоб була зі мною, вона дала мені з дерева і я їв.» Тоді Господь Бог сказав до жінки: «Що ти це наробила?» Жінка відповіла: «Змій обманув мене, і я їла.»

Буття 3,11-13

Через гріх, в якому жоден з них не розкаявся, Адам і Єва втратили стосунки з Богом і якість життя, якою Бог спочатку їх благословив. Бажання Єви завжди було до її чоловіка, тепер воно стало нестримним бажанням. Через її зламану віру в Бога і жахливий страх Його, вона буде шукати і вимагати від свого чоловіка того, що їй може дати тільки Бог. Біль при народженні дітей значно помножиться (Бут. 3,16). Вона більше не зможе відпочити у Бозі, і стрес завжди помножуватиме біль.

Адам завжди керував своєю жінкою, але тепер, через гріх, це керування стане власницьким, домінуючим і контролюючим. Сьогодні є багато релігійних чоловіків, які, в своєму страху, заплутаності та незалічених дитячих ранах, перекручують Біблію, щоб знайти оправдання і зберегти домінацію та контроль над жінками. Поворотною точкою майже всіх релігійних рухів, які відійшли в єресь і окультизм, були відзначені законністю та підпорядкуванням жінок.

Подружжя розпадались, коли чоловіки намагались примусити жінок бути такими, як вони хотіли, а не приймали їх такими як вони були і не любили та дбали про них, щоб вони могли стати такими, як того хоче Бог. Чоловіки були розчаровані тим, що вони «зробили», бо жінки вже не були відповідною поміччю, яку їм дав Бог, і вони не могли розпізнати, що сталося. Багато жінок, які були готові допомогти, але не були впевнені у власному значенні і цінності, дозволили, а навіть запросили чоловіків так з ними поводитися.

Стосунки чоловіків і жінок з Богом були порушені, і їх робота із землею тепер характеризувалась тяжкою працею і потом.

“Створіння було підпорядковане суєті не добровільно, а через того, хто його підкорив, у надії, що й саме створіння визволиться від рабства тління, на свободу слави дітей Божих.”

Рим. 8, 20-21

Бог знав, що тепер людство піддалось прокляттю падшої природи, яке в результаті принесе розруху її самої і створінь. Однак, Бог ніколи не планував залишити нас такими. Його любов до нас така велика, що Він зробив умилостивлення через Ісуса Христа, повертаючи нас до слави, яку ми відчували на початку.

“Гадаю бо, що страждання нинішнього часу негідні майбутньої слави, яка має нам з’явитися. Бо створіння очікує нетерпляче виявлення синів Божих. Створіння було підпорядковане суєті не добровільно, а через того, хто його підкорив, у надії, що й саме створіння визволиться від рабства тління, на свободу слави дітей Божих. Бо знаємо, що все сотворіння разом понині стогне і разом страждає у тяжких муках.
Не тільки вони, а й ми самі, що маємо зачаток Духа, ми самі в собі стогнемо, очікуючи усиновлення, визволення нашого тіла, бо ми надією спаслися. Коли ж хтось бачить те, чого надіється, то це не є вже надія; бо що хтось бачить, хіба того надіється? Якже ми сподіваємося, чого не бачимо, очікуємо його витривало.

Так само й Дух допомагає нам у немочі нашій; про що бо нам молитися як слід, ми не знаємо, але сам Дух заступається за нас стогонами невимовними. А той, хто досліджує серця, знає, яке бажання Духа і що Він заступається за святих згідно з Божою волею.
Ми знаємо, що тим, які люблять Бога,- покликаним за його постановою, усе співдіє на добро.”

Рим. 8, 18-28

Дякувати Богу, Він провів дорогу, яка відновить наші стосунки з Ним. Ісус є дорогою. Гріх відділив нас від Бога, але тепер ми можемо відчувати в повноті стосунки з Ним через Його Сина.
Яким би болючим не було зараз твоє становище, знай, що «тим, які люблять Бога, усе співдіє на добро».. Але факт, що ти усвідомлюєш потребу Божої помочі є початком для того, щоб дозволити Йому «усе співдіяти на добро».

Твоє усвідомлення потреби в Його помочі у відновленні стосунків з Ним і з твоїм чоловіком/дружиною дозволяє Йому діяти від твого імені. І коли слова здаються зайвими, дозволь Святому Духові вести тебе.

Первісний Божий план для стосунків між чоловіками та жінками має відновитись у Христі

Ісус Христос прийшов для того, щоб повернути зір сліпим, принести добру новину засмученим, зцілити розбиті серця, проголосити свободу полоненим і волю ув’язненим, та визволити тих, хто є пригноблений (Іс. 61,1-3, Лк. 4,18).

Тепер конкретніше розглянемо деякі часто згадувані і неправильно зрозумілі уривки з листів Павла.У посланні до Ефесян 5 Павло вчить, що взаємна покора має поєднуватися із жертовною любов’ю та повагою:

“Корітся один одному у Христовому острасі. Жінки нехай коряться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова жінки, як і Христос голова Церкви, свого тіла, якого він Спаситель. А як Церква кориться Христові, так у всьому й жінки – своїм чоловікам.”

Еф. 5,21-24

Зауважимо, що «коритися один одному» використовується у контексті подружніх відносин. Ніхто до того не казав чоловікові коритися жінці, і вже тут Святий Павло чітко каже коритися один одному! Зауважте, що він обережно спочатку каже коритися один одному, а вже потім описує позицію чоловіка, як голову жінки.

Звернемо увагу на слово як у Письмі. Павло представляє чітку модель керування і підкорення. Як Христос є головою церкви? Він віддає своє життя за неї, щоб вона могла жити. І запрошує її прийняти цей дарунок – ніколи не забирає її вільну волю. Ніколи не примушує її. Ніколи не засуджує. Ніколи не каже їй мовчати. Любить її безумовно. Підсилює її, щоб вона могла стояти. Захищає її.
Як церква підкоряється Христові? Добровільно пропонує все, чим вона є, присвячує себе безкорисливо любити та служити з чутливістю, вірністю, честю і повагою.

“Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву й видав себе за неї, щоб її освятити, очистивши купіллю води зо словом… Так і чоловіки повинні любити своїх жінок, як свої тіла; бо хто любить свою жінку, себе самого любить. Ніхто ж ніколи не ненавидів свого тіла, навпаки, він його годує і піклується ним, як і Христос Церквою, бо ми – члени тіла Його.”

Еф. 5,25-26; 28-30

Ми бачимо чітке покликання давати, а не отримувати. Завданням є допомагати іншим заради їхнього добра, не егоїстично вимагати для себе, а особливо не чоловікові вимагати та контролювати через його, так звану, вищу позицію. Зверніть увагу на наголос на однотілесній природі чоловіка та дружини та на відношенні між любов’ю, турботою та леліянням.
Любов – це не тільки романтичне почуття. Це також вибір дбати і леліяти безумовно і так, щоб чоловік/жінка могли рости у святості до найвищої можливої міри.

“Нехай же кожен з вас зокрема любить свою жінку так, як себе самого, а жінка нехай поважає чоловіка.”

Еф. 5,33

Багатьом жінкам тяжко поважати своїх чоловіків, бо вони легко можуть скласти довгий список їх провин та невдач. Вони покликані поважати його, як особу, не тільки за його похвальні якості, але також, як людину з проблемами, почуттями та чутливістю, що можна отримати відповідно до природи Христа
Поважати людину – це не те саме, що погоджуватись з нею. Повага не усуває відповідного протиставлення. Швидше, повага закликає нас дисциплінувати наші серця, щоб зберегти ставлення, яке підтвердить інших будь-яким чином – дисциплінувати наші вчинки і слова, повчати не підривати чи знищувати інших.
У посланні до Ефесян 4,15-32 Павло наголошує на важливості спільності у вірі та житті християн, і він дає вказівки для їх розвитку:

• Позбутись старої людини (22 р.)
• Відновитись духом вашого розуму (23 p.)
• Одягнутись у нову людину (24 p.)
• Відкинути брехню (25 p.)
• Гнівайтесь, та не грішіть! (26 p.)
• Не давайте місця дияволу(27 p.)
• Жодне погане слово нехай не виходить з уст ваших (29 p.)
• Усяка досада, гнів, лють, крик та хула мусять бути викорінені з-посеред вас разом з усією злобою (31 p.)
• Будьте добрі один до одного, милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам простив (32 p.).

Щоб ми змогли прийняти участь у тому, що задумав Бог, наше нещасне «дотримання порядку» мусить зникнуть разом із хвилюючим прагненням визнання та становища. Наша потреба контролювати своє життя і життя інших, а також захищати чи підвищувати себе за чийсь рахунок повинна зникнути. Ми, чоловіки і жінки, маємо знайти свою особистість, вартість і призначення спочатку в Господі Ісусі.

В Божому царстві немає другорядних громадян. Ти є рівноправним мешканцем в Його господарстві. Дозволь Йому зцілити твої рани, простити твої гріхи, розігнати твій страх, відігнати твоє занепокоєння та вилляти на тебе славу, що ти є в Ньому. І коли ця дійсність встановиться в твому серці, ніхто не зможе її від тебе забрати.

джерело: ©Milites Christi Imperatoris