Фінансові цілі – те, що даватиме енергію для досягнення чогось іншого; гроші, самі по собі, не є метою, – фінансовий експерт

Фінансові цілі – те, що даватиме енергію для досягнення чогось іншого; гроші, самі по собі, не є метою, – фінансовий експерт

Період Різдвяних і новорічних свят – час очікування чуда і здійснення бажань. Але важливо розуміти й те, що все це ми можемо творити і здійснювати самі й повсякчас. І, як каже один із експертів «Психологічної порадні», Олександра Грудзевич, планувати, як зробити так, щоб бажане і очікуване здійснилося, – у тому сенсі, що Бог діє нашими руками, і щодо нас, і щодо інших, кому ми можемо це чудо подарувати.

Багато людей починає «нове життя» з Нового року – складає певні плани, списки бажань, обіцянок собі й іншим. Щодо цих планів, фінансовий консультант і християнський психолог Олександра Грудзевич дає кілька порад чи настанов, причому наголошує: такі цілі – це не гроші, а те, що буде нас мотивувати рухатися й розвиватися, що створюватиме нашу енергію.

«Фінансові цілі – це те, що даватиме сили і енергію для досягнення чогось іншого, тому що гроші, самі по собі, не повинні бути метою, – кажу вона. – Такі цілі є також інструментом для підвищення самооцінки, коли ви відзначатимете свої досягнення у цьому напрямку і бачитимете, що змогли те, що на початках здавалося нереальним…»

Олександра радить і нагадує: є довгострокові цілі (купити помешкання, накопичити кошти на навчання дітей, пенсію, коштовну покупку тощо) і інструменти для їх реалізації. А це – вироблення щоденних звичок, як от – свідоме ставлення до витрат та їх облік, появсякденні списки покупок і фінансовий звіт собі. У цьому плані можна поставити собі реальні фінансові цілі на рік – що я можу зробити, щоб досягти бажаного.

«Ті, хто почав свідомо ставитися до своїх витрат, вести ці списки, напевно, вже побачили, що планувати – можна, заощаджувати – можна, а, отже, можна планувати й реалізацю великих цілей, бачити, яким чином ми можемо у цьому напрямку рухатися. І прописати для себе, що можна зробити ще», – каже Олександра.

Найважливіше у цьому руху – розуміння і прийняття можливостей, які і є чудом.

«Коли відбуваються неймовірні речі – чудо, найважливіше – не казати, що «я не готовий, негідний цього», а вміти приймати ці подарунки, – каже Олександра. – Бог нам дарує багато, але ми з недовірою ставимося до цих дарів, не завжди приймаємо їх…»

Ще один важливий момент – правильне формулювання цих цілей, тому що, повторимося, самі по собі гроші чи розмір зарплати такою ціллю бути не можуть.

«Коли кажуть «хочу зарплату у дві тисячі доларів» – це помилка, неправильне формулювання, а, отже, й ціль, тому що насправді не знають, для чого ці гроші. Звичайно, їх можна отримати, нічого неможливого у цьому немає, але задоволення не буде, тому що це споживацьке ставлення, поглинання. А якщо формулюємо і прописуємо певні цілі, бачимо, як приходять ресурси – різними шляхами, часто звідти, звідки не чекаємо, якщо фокусуємо увагу на цих цілях, справді можна побачити, як збуваються і реалізовуються бажання. Напевно, у кожного мінімум два-три рази у житті було саме так…»

Загальні підсумки за минулий рік і побажання на майбутнє від фінансового експерта «Психологічної порадні» Олександри Грудзевич такі:

1) дотримуватися принципу диверсифікації – «різних кошиків»: не тримати всі кошти в одному банку, одній валюті тощо. Це важливо для зняття внутрішньої тривожності й переживань;

2) ставити сміливі цілі й працювати над їх реалізацією; не боятися бажати і бути готовими приймати можливості, ресурси, але й брати на себе відповідальність;

3) пам’ятати, що фінансові цілі – це добре, але вони також не повинні забирати всю увагу і сили. Надмір уваги до чогось одного завжди збиває баланс і гармонію, яких прагне людина: для щастя і задоволення варто приділяти увагу і дбати про всі сфери життя – і про тіло, і про душу, і про дух;

4) приймати фінансові рішення свідомо – вивчивши питання, розуміючи, як працюють певні інструменти, не купуючись на приманки, якими сповнена сфера, пов’язана з грошима. Розбиратися у цих питаннях можна самостійно – хоча б на рівні основ фінансової грамотності, чи за допомогою консультанта, який допоможе розібратися у нюансах і проведе між фінансовими «сціллами» і «харибдами»;

5) вміти ділитися – йдеться про допомогу тим, хто цього потребує, про благодійність. Наразі ситуація і часи такі, що допомагати потрібно дуже багато кому. Важливо робити це від серця. І пам’ятати дві речі: багатьом людям насправді потрібна не риба, а вудка – іншими словами, багатьох варто спонукати робити певні кроки й самим, підтримуючи, але не присаджуючи на грошову «голку». І друге: інколи такою допомогою є навіть не якісь кошти, а час і увага, які ми можемо приділити; іноді спілкування, співчуття, розуміння дає людині набагато більший ресурс і сили жити і рухатися далі;

6) бути вдячними – за те, що маємо, скільки б це не було. Вдячними за щасливі нагоди, за можливості, які випадають, за людей, руками яких Бог нам допомагає. Ця вдячність може виражатися у різний спосіб – словом, молитвою чи дією, благодійністю, – головне, щоб це було щиро.

«Бажаю усім бути багатими не лише матеріально, а, в першу чергу, духовно, вміти ділитися з іншими, збагачувати людей навколо, – побажала Олександра Грудзевич. – Як казав Митрополит Андрей Шептицький, лише та нація буде заможною, де є заможним кожен, і кожен має те, чого потребує. Пам’ятаймо, гроші – лише інструмент, який може бути використаний як на добро, так і на зло. Все залежить від нашого вибору – чим вони є для нас? Вудочкою, за допомогою якої можемо нагодувати себе й інших – чи самодостатнім і поглинаючим ідолом, який приносить неспокій, заздрість і жагу незрозуміло чого…»

Повністю стрім програми можна подивитися тут: