ЧОМУ ВИРОСТАЮТЬ ЛІНИВІ ДІТИ?

ЧОМУ ВИРОСТАЮТЬ ЛІНИВІ ДІТИ?У перші роки свого життя діти такі жваві й цікаві, швидкі й готові взятися за будь-яку справу, яку їм пропонують зробити дорослі. Але з часом це все кудись зникає. І школяра середніх класів батьки не можуть допроситися не лише винести відро зі сміттям, а й застелити власне ліжко чи помити тарілку після себе. Мами й тата скаржаться, що їхні діти стали апатичними, їх ніщо не цікавить, ніщо не приваблює. Чому так?

Психологи стверджують, що причиною цього є неправильне виховання, внаслідок якого в дитині загальмовується ініціативність та бажання творити. Якщо батьки не привчатимуть дитину, починаючи з 2-3-х років, до домашньої роботи, не прищеплюватимуть любов до пізнання світу, а зводитимуть всі її інтереси до фізіологічних потреб – «добре поспав, смачно попоїв», то за кілька років дивуватимуться, яким чином їхній син чи донька перетворилися на такого лінивця.

Від дошкільняти називають віком інтелектуального голоду (особливо це 4-5-й рік). Думки дітей інколи сягають таких «складних» тем, що дорослі навіть губляться в пошуках відповідей на їхні запитання. Однак саме від дорослих залежить, в якому напрямі розвиватиметься син чи донька, яку інформацію вбере їхній мозок, що назавжди осяде в їхній пам’яті.

Виховання дитини – справа дуже цікава, але не така вже й проста, як здається на перший погляд. У всякому разі легковажність тут неприпустима. Тому батьки самі ніколи не повинні переставати вчитися, переходячи з одного на інший курс «батьківського університету». Що ж можна порекомендувати їм у вихованні розумної, творчої, ініціативної особистості у власній дитині?

Не економте на дитячих іграшках. Вони мають бут різноманітними: такі, що розвивають просторове уявлення (кубики, конструктори), фантазію (космічні герої, місяцеходи, казкові істоти), кмітливість (ігри з головоломками), природні інстинкти (ляльки для ігор у «доньки-матері», набори дитячого посуду, меблі, машинки тощо), мислення й увагу (дитячий більярд, шашки, іграшки з фішками тощо).

Грайте з дитиною в її ігри. По-перше, під час гри діти краще засвоюють уроки (прагнення перемоги й уміння достойно програвати, великодушності, порядності тощо), по-друге, спільні дії зближують батьків і дітей, роблять їхні стосунки дружніми. Зазвичай саме з ігор починаються по-справжньому близькі й довірливі стосунки між дорослими й дітьми, які тривають усе життя. Дуже корисними є рольові ігри (лікар-пацієнт, продавець-покупець тощо), під час яких дитина готується до дорослого життя, вивчає моделі поведінки.

Заохочуйте в дитині самостійність, зокрема, й уміння самостійно гратися. Отже, вона розвиватиме свою фантазію, а отже, й у дорослому житті їй ніколи не буде сумно самій.

Привчайте дитину до чарівного світу театру й цирку – враження, які вона там отримає, матимуть величезний вплив на її творчий, емоційний, інтелектуальний розвиток. Перед походом у театр підготуйте дитину до цієї події, а опісля не забудьте обговорити з нею побачене.

Дитина має багато працювати руками, адже в пучках пальців містять нервові закінчення, що безпосередньо пов’язані з мозком. Тому важко переоцінити позитивний вплив на розвиток дитини занять з ліплення з пластиліну чи глини. Головне – не забувайте разом з дитиною подивитися її «скульптури» і висловити своє захоплення.

Відповідальність і доброзичливість у дитини можна розвинути за допомогою спілкування з домашніми улюбленцями: котиками, собачками, папужками, хом’ячками тощо. Дитина з радістю грається, а також привчається до виконання обов’язків: погодувати тваринок, вивести на прогулянку, прибирати за ними.

Інтерес до пізнання, а також послідовність у діях розвиває колекціонування. Можна, значки, монети, збирати марки, значки, монети, оригінальні іграшки – на що вистачить фантазії.

Любов до природи – те, без чого людина, дитя природи, не може бути повноцінною особистістю. Захопити дитину красою рослинного світу, дати їй перші «уроки здоров’я», можна під час такої корисної і цікавої справи, як збір лікарських трав. Покажіть дитині найпоширеніші лікарські рослини, назбирайте разом із нею трави звіробою, ромашки, липового чи суничного цвіту. Приготуйте з них суміші фіто чаїв, лікувальні настоянки чи олію. Розкажіть про їхні лікувальні властивості. А коли доведеться скористатися цими природними ліками, нагадайте дитині, що вона брала участь у їх приготуванні.

Дбайте про виховання витонченого смаку дитини. У цьому допоможе літературна класика.Добирайте дитині красиві високохудожні твори, в яких пропагуються загальнолюдські цінності, читайте їх виразно, емоційно.

snail-baby.com.ua