Десять заповідей для батьків

Десять заповідей для батьків від Януша Корчака

1. Не чекай, що твоя дитина буде такою як ти хочеш. Допоможи їй стати не тобою, а собою.

2. Не вимагай від дитини плати за все, що ти для неї зробив. Ти дав їй життя, як вона може віддячити тобі ? Вона дасть життя іншому, той – третьому, і це незворотній закон вдячності.

3. Не зганяй на дитині свої образи, щоб на старості не їсти гіркий хліб. Бо, що посієш, те й пожнеш.

4. Не стався до проблем дитини зверхньо. Життя дане кожному по його силі, і будь упевнений, дитині воно важке не менше, ніж тобі, а може й більше, оскільки у неї немає досвіду.

5. Не принижуй!

6. Не забувай, що найважливіші зустрічі людини – її зустрічі з дітьми. Будь уважнішим до них – ми ніколи не можемо знати, кого ми зустрічаємо в дитині.

7. Не муч себе, якщо не можеш зробити щось для своєї дитини. Пам’ятай: для дитини все одно буде зроблено недостатньо, і в той же час – для неї зроблено все.

8. Дитина – це не тиран, який заволодіває всім твоїм життям, не тільки плід від плоті і крові. Це та дорогоцінна чаша, яку Життя дало тобі на зберігання і розвиток в ній творчого вогню. Це розкріпачена любов матері і батька, у яких буде рости не “наша власна” дитина, а душа, дана на зберігання.

9. Умій любити чужу дитину. Ніколи не роби чужій те, що не хотів би, щоб робили твоїй.

10. Люби свою дитину будь-якою: неталановитою, невдахою, дорослою. Спілкуючись з нею, радій, бо дитина – це свято, яке поки що з тобою