Із Йорданським благословенням у наші оселі приходить Христос

Із Йорданським благословенням у наші оселі приходить Христос

Йорданські відвідини. Чому? Як? Навіщо?
Благословення оселі Йорданською водою – не формальний ритуал. Важлива підготовка до відвідин душпастира – і зовнішня, і, головне, внутрішня. Це не лише певні зусилля, щоб вдома було чисто і прибрано, а й внутрішнє очікування душпастира, якого знаємо. Священик повинен дбати про спасіння кожної душі, щоб всі парафіяни були забезпечені молитвою і благословенням.
В чому сутність цієї традиції, як підготуватися до освячення оселі і всіх, хто є у ній, йорданською водою?
Як підготуватися до прийняття благословення?
Про це у програмі «Вечірні діалоги з душпастирем» в ефірі «Воскресіння. Живе радіо» розважав о.Назар Гавриляк.

Йдеться про благословення місця, де ми живемо, працюємо, переживаємо радісні і сумні моменти – місця, де проходить наше повсякденне життя. Дім – наш захист, наш осередок близьких людей. Також це місце, де ми зустрічаємося з Христом у нашій приватній молитві.

«Після благословення Йорданською водою оселя віруючої людини стає справді міцною і захищеною Богом, – говорить отець Назар. – Священик приходить, щоб допомогти нам єднатися в молитві. Ці Йорданські відвідини є свідченням того, що ми маємо одне одному послужити, підтримати, бути разом…»

Великі Йорданські водосвяття служать двічі, з йорданською водою пов’язано багато дохристиянських моментів поведінки. Зокрема, щодо майже чарівної цілющої сили освяченої на Водохреща води. При цьому випускається з уваги головна мета Богоявлення – щоб ми справді утвердилися у вірі.

«Наша віра є ключовою у цих речах, бо лише через неї ми зцілюємося, освячуємося і приймаємо, – говорить отець Назар. – Тому таким важливим елементом цього свята є душпастирські відвідини священика, якого ми добре знаємо, який повсякчас є з нами у храмі…»

Отець Назар підкреслює: благословення оселі Йорданською водою – не формальний ритуал. Важлива підготовка до відвідин душпастира – і зовнішня, і, головне, внутрішня. Це не лише певні зусилля, щоб вдома було чисто і прибрано, а й внутрішнє очікування душпастира, якого знаємо. Священик повинен дбати про спасіння кожної душі, щоб всі парафіяни були забезпечені молитвою і благословенням.

«Справжні приготування відбуваються у нашому серці – внутрішній оселі, де ми очікуємо прихід Христа, – пояснює символізм дійства отець Назар. – Із Йорданським благословенням у наші оселі приходить сам Христос, тому так важливо, щоб ми очистили своє серце і душу, приймаючи святі таїнства сповіді і євхаристії. Приготування до Йорданського окроплення наших осель починається задовго до свята. Приймаючи у своє серце Христа і святкуючи Його народження у Різдві, перепросивши Бога за якісь свої вчинки, ми чекаємо Його приходу до наших осель… І Йорданська вода стає символом очищення… »