Як роздумувати над таємницями святої Вервиці? (6-8)

Ісус в Гетсиманії: молитва – це входження в смерть
«І співаючи пішли на Оливну гору», – так говорить Євангеліє про молитву в Гетсиманському саду. Можливо, що вони співали деякі псалми халель, в яких є подяка Богові за визволення Ізраїля з Єгипту. У цих псалмах також співається про наріжний камінь. «Камінь, яким знехтували будівничі, став головним на розі». Отже, псалми ми розуміємо в самому Ісусі Христі. У новонародженій Церкві, Ісус дуже швидко став сприйматися, як справжній Давид. Страждання Ісуса розпочинаються з Його молитви та арешту у Гетсиманії. Страсті Ісуса Христа – це не є лише Його фізичне страждання. Це також Його молитва. Це його внутрішнє боріння, яке ми можемо бачити у Його молитві. Що Ісус робить у Гетсиманії?

Бичування Ісуса Христа
Про бичування Ісуса написано небагато, точніше буквально одне речення. Тому дуже важко наблизитися до цієї великої тайни Божої через тексти Святого Писання. Але виникає питання, яке протягом історії та ран двадцятого століття звучить дуже вимогливо, не терпить відповіді формальної: чому Господь, який все знає, допускає страждання невинних. Але чому страждав Ісус? Чому невинний з-поміж невинних страждає найбільше? Чому непорочному дістаються гріхи цілого світу, тягар хреста? І наступне питання важче першого: чому страждає Бог? Разом з отцем Олексієм Самсоновим ми намагаємось зазирнути в тайни святого розарію і розважити над темою бичування Христа.

Коронування Ісуса терновим вінцем
Буквально один вірш з Євангелія від святого Марка говорить про коронування Ісуса терновим вінцем. Про що роздумують християни у третій таємниці розарію у скорботній частині? Важко собі уявити зневаження і ганебне знущання римських вояків над Ісусом. Вони напевно погано орієнтувалися в очікуваннях Месїї ізраїльського народу, не знали діяльності Ісуса, а коли почули про звинувачення в узурпації царської влади дивним і скромним єврейським проповідником, вирішили пожартувати, сплівши терновий вінок і одягнувши Христа в багряницю…