Жодних місій для юдеїв?

Жодних місій для юдеїв?

Недавно в одному з документів Міжрелігійний комітет США ствердив, що місіонувати для юдеїв – неприйнятно з богословської точки зору. Це твердження було навіть подано у церковних засобах масової інформації як постанову єпископських конференцій США. Свою позицію стосовно цього та подібних тверджень висловив на сторінках часопису “Kirche heute” (“Церква сьогодні”, 10/2002; Postfach 1603, D-84498 Altoetting) єпископ-помічник із Зальцбурга Андреас Ляун. Християнський діалог з юдеями є якраз місійний, каже єпископ, і наводить, серед інших, такі аргументи:

Хто відмовляється від місійного діалогу зі своїми юдейськими друзями, той їх дискримінує і поводить себе як антисеміт. Хіба юдеї неспроможні збагнути і прийняти Божий план, що був, згідно зі св. апостолом Павлом, прихований споконвіку, та увійти в Царство Боже, яке настало з Ісусом Христом? (…)

Згадана постава – наскрізь небіблійна. “Я посланий лише до загиблих овець дому Ізраїля” (Мт 15,24) – каже Ісус до ханаанянки. Щойно набагато пізніше під проводом Святого Духа молода, спочатку тільки юдео-християнська, Церква відкривається до поган. Але де і коли Церква прийняла протилежне рішення, яке би звучало: “Ісус прийшов тільки до поган?” Спасіння прийшло від юдеїв (Ів 4,22), а тепер самі юдеї мають бути від нього відлучені? Абсурд!

А що ж би мало бути з тими численними юдеями, які стали християнами? Чи ж святу Едіт Штайн треба було відіслати до відповідального за дану територію рабіна, бо вона не мала права стати християнкою? Чи це би мало бути “неприйнятно з богословської точки зору”? Можна також запитати, чому апостоли не залишилися тим, ким вони були, а саме: віруючими юдеями. Ще раз: Едіт Штайн (одна серед багатьох інших!) повинна бути відлучена від Церкви? Абсурд!

Якщо Ісус Христос – дійсно Син Божий, якщо це просто істина, то чому юдеї мають бути відлучені від можливості цю істину пізнати? Чому ця істина має звіщатися всім народам світу, тільки не юдеям – саме не юдеям, через яких Ісус прийшов у світ? Абсурд!

“Schweizerische Katholische Wochenzeitung”, № 50, 13.12.2002.

З німецької переклав Петро Гусак.