НАШЕСТЯ СЕКТ

“Як ви добре знаєте, тільки Ісус Христос може повністю й остаточно відповісти на важливі життєві питання.
Тільки Церква, містичне тіло Спасителя, цілковито володіє словом, що спасає й оновлює людину”

(Промова до Асамблеї Руху за кращий світ, 25.05.1991)


Ісус Христос сказав, що одного дня прийдуть “інші” і будуть казати: “Це я” , – вовки в овечій шкірі, що прийдуть знищити отару.
Прийшли. Сьогодні нас захопили секти. Сьогодні ми відчуваємо нашестя фальшивих пастирів.
Брак справжніх пастирів веде людей до пошуків фальшивих пастирів. Нестача священичих та монаших покликань змушує нас бути свідками того, що у Пуебло було названо: “Нашестя сект” . Природа жахається порожнини; якщо чоловік чи жінка не наповнять свою душу справжньою релігією, намагатимуться заповнити цю порожнечу якимось замінником, якоюсь карикатурою релігії чи релігією нерелігії. Хочемо ми чи ні, це закладено у силі речей. Понад століття тому святий Парох з Арса говорив, що, якщо залишити якесь містечко без священиків, за десять років населення цього міста перетвориться на звірів. Якщо нема кому проповідувати правду, народи живуть у невігластві й чинять помилки. Добрий пастир веде овець на добрі пасовища, поганий – на отруйні. Добрі пастирі ведуть нас до Ісуса Христа, Вищого Доброго Пастиря. Тому ми повинні молитись і просити, щоб Бог послав робітників на свої жнива і щоб ми були покірними нашим законним пастирям.

Характеристики Доброго Пастиря
Діє при світлі дня, а не потай: “Увіходить дверима” .
Дуже добре знає овець: “Кличе він своїх овець на ім’я”.
Є прикладом для овець і ризикує задля них: “Йде поперед них, …життя своє за овець покладе”.
Вівці слідують за Ним і знають його голос: “І вівці слідують за ним, бо голос його знають”.
Не слідують за поганим пастирем, тому що не знають його голосу: “Не підуть за чужим вони – втечуть вони від нього, бо не знають голосу чужих”.
Той, хто не є справжнім пастирем, той є продажним: “Не приходить злодій, хіба щоб красти, вбивати, вигублювати… бачить вовка, що надходить, та й полишає вівці і біжить геть… не турбується вівцями”.
Добрий Пастир приходить: “Щоб мали життя – щоб достоту мали”.

Не всі протестантські конфесії є сектами:
Не є сектами так звані національні Церкви, а саме: лютеранська Церква, реформаторська Церква (чи кальвіністська) і англіканська Церква.
Не є власне сектами так звані вільні Церкви, такі як: пресвітеріанська, конгрегаціоністська, баптистська, методистська тощо.
З цими конфесіями є намагання продовжити екуменічну роботу.

Які є секти?
Є п’ять різних типів сект, з якими, власне, не може йти мова про екуменізм:
1. Секти сатанинські, такі як: офіти чи нашіани, каїніти, люциферіани, патаріани тощо.
2. Секти християнського походження: Нова Апостольська, п’ятидесятники, електронна церква, Клуб 700, пастор Хіменес, Карлос Анакондія; деякі баптисти; квакери; Holy Laughter тощо.
3. Секти парахристиянського походження: адвентисти, свідки Єгови, мормони, уніфікована церква Муна, Божі діти, Вісім цариць, Друзі людини тощо.
4. Секти східного походження, як крішнаїти (Міжнародне товариство свідомості Крішни), Саі Баба, гуру Брахман Іре Райнеш (з персональною флотилією з двадцяти п’яти ролсройсів), Місія Божого світла (гуру Махарай Джі), Віра Бахай тощо.
5. Секти синкретичного походження, як розакрус, гностичні секти, теософічні, спіритичні, афробразильські (умбанда, макумба, кандомбле), псевдонаукові (алхімія, діанетика тощо).

Насправді сект набагато більше, бо вони розмножуються, як гриби: у Франції виявлено більш як двісті п’ятдесят нових сект. І всюди з’являються такі секти, як “Вище універсальне спрямування” (Валентина Андраде), Агора, Альфа-Омега, Аманда Марга, Райдуга, Езотеричний Центр, Трансцедентальна Медитація, Новий Акрополіс, Патріарх (Фундація Енґельмайер) тощо.
Деякі секти дуже небезпечні, як наприклад, секта Джима Джонса, який переконав своїх послідовників отруїтись, від чого у 1979 році в Гуяні померло майже тисяча осіб; Давид Кореш у Вако (США) довів до смерті своїх послідовників після багатоденної облоги ФБР; Діти Сонця спалили себе у Швейцарії і Франції тощо.

Застереження
Необхідно вміти остерігатися таких форм агресії, під вплив яких часто потрапляють молоді люди, котрі лягяють у дрейф у пошуку, де кинути якір. В Іспанії 13% молоді є потенційними жертвами сект згідно з дослідженнями Міністерства соціальних справ, опублікованими в “АВС” . Завжди, коли розривається соціальне сплетіння, спостерігається плодовитість сект.
Для цього єдиною “вакциною” є наслідувати Доброго Пастиря, що віддав своє життя за нас – Ісуса Христа. Щоб ми не були ошуканими фальшивими пастирями, що прийдуть “в його ім’я і скажуть: Я – Христос – і зведуть багатьох” (Мт. 24, 5), і “коли хто скаже тоді вам: Глянь, ось Христос, чи онде, – не вірте, бо встануть лжехристи та ложні пророки…” (Мт. 24, 23-24), Христос залишив нам золоте правило, щоб бути впевненими, що насправді наслідуємо Його: “Хто слухає вас, мене слухає; а хто гордує вами, мною гордує” (Лк. 10, 16), вказуючи на апостолів та їхніх послідовників, Папу та єпископів у злуці з Папою. Ніколи не помилятимемось, якщо будемо вірними Ієрархічній Церкві. Коли до нас прийдуть зі з’явами, видіннями, об’явленнями, посланнями, пророцтвами, найперше питання, яке ми повинні поставити: що говорить про це Ієрархічна Церква? Вона не може помилятись, тому що їй дана обіцянка Доброго Пастиря: “Пекельні ворота не подолають Церкву” (Мт. 16, 18), збудовану на Петрі та його послідовниках.
Дорога молоде!
Будьте апостолами поміж іншими молодими людьми, є багато молоді, що дрейфує – і, можливо, з нашої вини, бо ми не дали чіткого свідчення Ісуса Христа – та закінчує, стаючи на якір у сектах.
Лікування полягає в тому, щоб дати повну ентузіазму відповідь тим, хто нас запитує, у трьох дуже специфічних сферах :
1. Ми повинні вміти пропонувати живу літургію.
2. Ми повинні жити у нашій спільноті щирим братерством, правдивим, де б ми спілкувались, як справжні брати.
3. Наша спільнота повинна характеризуватись активною участю у місії.
Отже, ми повинні задовольнити “бажання спільноти, участі, пережитої літургії” стількох наших братів.
Будьмо завжди віддзеркаленням Доброго Пастиря! Будьмо завжди прозорими для Доброго Пастиря, якого можна було б бачити крізь нас! Просімо про це у Діви Марії.

о. Карлос Міґель Буела, ВС
МОЛОДЬ У ТРЕТЬОМУ ТИСЯЧОЛІТТІ
КРОКУЮЧИ З ПАПОЮ ІВАНОМ-ПАВЛОМ ІІ
Львів “Добра книжка” 2009