Домашня Церква » Наука Церкви » Спадщина святих » «Шлях» - Св. Хосемарія Ескріва де Балагер

 

«Шлях» - Св. Хосемарія Ескріва де Балагер

Автор: Мирон Шкробут від 25-06-2015, 18:58, переглянули: 5707

Свята чистота

118. Святу чистоту Бог дає тому, хто її покірно просить.

119. Яка чудова свята чистота! Але без християнської любові вона не є ні святою, ні милою Богу.

Дозріває зерно любові. Жива вода святої чистоти живить його, а потім воно приносить чарівні плоди.

Даремною є чистота без любові; її мертві води перетворюють душу у гниле болото, над яким стоїть задушливий сморід гордині.

120. Чистота? – питають і всміхаються якраз ті, хто йде в подружнє життя з зів'ялим тілом та з розчарованою душею.

Як Бог дасть, обіцяю вам написати книжку з таким, приблизно, заголовком: «Целібат. Подружжя. Чистота».

121. Потрібен Хрестовий похід мужніх і чистих душ, що будуть мати відвагу протистояти усім, хто прагне зробити з людини худобу. Цей похід — справа ваша.

122. Багато хто живе серед марнот цього світу наче ангел. А чому не ти?

123. Якщо твердо постановиш вести непорочне життя, то тілесна невинність не буде важкою, а стане вінком слави.

124. Ти пишеш мені, лікарю-апостоле: «Ми з досвіду знаємо, що можемо зберегти чистоту, тільки тоді, коли уникаємо спокус, якомога частіше стаємо до Причастя і глушачи в собі будь-які спалахи пристрасті – щоб вогонь не набрав сили. Саме серед тих, хто береже чистоту ми зустрічаємо дійсно моральних людей. І навпаки, поміж похітливими переважають самолюбиві лицеміри, боягузи та садисти – ті, які справді позбавлені мужності».

125. Ти кажеш Хотілося б, щоб апостол Іван, молодий учень Ісуса звернув увагу на мої проблеми, підтримав доброю порадою і спонукав до чистоти серця мого».

Якщо справді цього хочеш, то й звернися до нього - напевно відчуєш підбадьорення. І отримаєш пораду.

126. У авангарді пороку йде обжерливість.

127. Якщо не бажаєш сперечатися з похіттю, - відкинь її.

128. Сором’язливість і скромність – це молодші сестри непорочності.

129. Свята чистота невіддільна від апостольського служіння

130. Зніми з мене, Ісусе, ту гидку кору чуттєвої гнилі – корости прокаженого – що вкриває моє серце. Щоб я легше міг слухати голос Утішителя в душі моїй та йти за ним.

131. Ніколи не згадуй, навіть нарікаючи, порочні справи й події. Пам’ятай, що скверна прилипає навіть більше, ніж смола. Зміни тему розмови, а якщо це неможливо, то продовжуй, говорячи про необхідність і красу святої чистоти та про чесноти людей, що знають ціну власної душі.

132. Не пишайся своєю «хоробрістю», боягузе! Втікай!

133. Святі не були якимись уродами, їх життя – не історії хвороб, що їх повинні досліджувати лікарі-агностики.

Вони були й залишаються людьми звичайними, з тої ж плоті, що і ти самий. І вони перемогли.

134. «Згори чисто, знизу брудно» – це кажу тобі я, побачивши твоє вагання перед спокусою, яка свою порочність виправдовує то мистецтвом, то наукою, то врешті... любов'ю.

Скажу тобі словами старої іспанської приказки: «Плоть, одягнута у шовк, плоттю лишається».

135. Якщо б ти знав собі ціну!.. Святий Павло каже про це ж: Ви куплені pretio mango – великою ціною….

Він же додає: Glorificate et portate Deum in corpore vestro - «Прославляйте і носіть Бога в тілі своєму».

136. Після пошуків непотрібних утіх, розумієш, яка нестерпна самотність приходить потім!

137. Ти тільки подумай: заради миттєвого задоволення, яке залишає по собі гіркий смак жовчі та гіркоти, ти збився з дороги!

138. Infelix ego homo! Quis me liberabit de corpore mortis hujus? – «Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерті?» – так говорить апостол Павло. Піднесися духом. Він теж боровся.

139. У хвилину спокуси згадуй про Любов, яка очікує тебе на Небесах. Зміцнюй у собі чесноту надії, яка – не від малодушності.

140. Хоч що скоїлося б – не турбуйся, якщо в тобі немає внутрішньої згоди на гріх. Тільки воля твоя має сили відкрити твоє серце для бридоти.

141. 3 душі твоєї підноситься виразний голос: «От, іще ті релігійні забобони!» А потім твоя бідна грішна плоть у всіх її слабостях – волає, вимагає до себе уваги: «Права! Мої права!».

Коли таке з тобою трапиться, скажи ворогу, що є закон моральний і Закон Божий. Скажи, що є Бог! – Як і є пекло.

142. Domine! - «Господи!» – si vis, potes me mundare – «якщо бажаєш, можеш мене очистити».

Яка це чудова молитва! Молитва прокаженого… Читай її з вірою кожного разу, коли в тобі відбувається те, про що знаємо лише ми з тобою та Господь. І тоді почуєш відповідь Учителя: volo, mundare! – «хочу, очистись!»

143. Зберігаючи свою чистоту, Святий Франциск качався в снігу, Святий Бенедикт стрибав у кущ тернини, Святий Бернард купався у ополонці... А що вчинив ти?

144. Ангельська чистота святого апостола Івана дала йому стійкість у Хреста. Інші апостоли повтікали з Голгофи. Тільки Богоматір й він лишилися.

Пам’ятай, що чистота зміцнює твій дух, додає йому стійкості.

145. Фронт під Мадридом. Співають молоді військові, шляхетні, веселі товариші. Темновусому лейтенантику подобається ця пісенька:

Серце роздвоєне, - серце невірне…

Я готовий віддати своє серце… - але тільки ціле…

«Як це важко – віддати своє серце цілком, без залишку!» - І потекла молитва, наче тиха, широка ріка.



Категорія: Спадщина святих, Бібліотека

Шановний відвідувачу, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам Зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додавання коментаря

Им'я:*
E-Mail:
Коментар: