ХРЕЩЕНІ БАТЬКИ

Рідні батьки несуть головний тягар виховання дитини. А яка роль належить хрещеним? Про це розповість о.Яцек Дудка, домініканець, пріор київського монастиря.

Отче, як і коли в Церкві з’явився інститут хрещених батьків?

Поява хрещених батьків пов’язана з підготовкою до таїнства Хрещення. У ранньохристиянській Церкві було кілька осіб, які виконували різні функції на різних етапах входження катехумена, зазвичай дорослого, до спільноти вірних. Перша особа – поручитель. Він представляв кандидата до Хрещення й мав переконати священика або диякона, що його кандидат свідомо й серйозно підходить до таїнства та має добрі наміри. Він не готував кандидата до таїнства, проте ніс відповідальність за людину, яку заохотив стати християнином. Друга особа – помічник, який допомагав у підготовці до прийняття таїнства та опікувався катехуменом. Іще був речник – той, хто говорив від імені дитини, щоб її могли охрестити. У IX столітті ці функції перейшли на хрещених батьків.

Хто може бути хрещеним батьком?

Сьогодні Кодекс канонічного права в кан. 872-874 закріплює такі головні положення щодо хрещених. Насамперед хрещеного (-их) мають обрати батьки дитини або ж сам похресник, якщо він уже дорослий. Така особа має бути католиком, досягти 16-літнього віку, прийняти таїнства Миропомазання та Євхаристії; провадити життя, згідне з вірою та гідне обов’язку хрещеного, який він має намір виконати; бути вільним від церковних покарань і не бути рідним батьком або матір’ю майбутнього похресника. Ці умови необхідні, щоб у важливих моментах така людина справді могла порадити та підтримати похресника.

Які обов’язки мають хрещені?

Перший обов’язок у вихованні похресника – молитва за нього. Також важливо усвідомлювати, що Хрещенням роль хрещених батьків тільки починається і що надалі вагомою є їхня участь в усіх важливих етапах життя похресника: Перше Причастя, Шлюб або прийняття таїнства Священства тощо. Свою роль, хоча й другорядну, мають подарунки, які переважно пов’язані з вірою, а також корисні речі, з якими можна було б почати доросле самостійне життя.

З якими проблемами Ви стикалися під час підготовки хрещених до їхньої місії?

По-перше, багато хто ще не усвідомлює значення хрещеного у вихованні дитини, а тому вибір часто лежить у сфері приятельських стосунків через більшу ймовірність частих зустрічей, участі в сімейних святах. Проте найважливіше, щоб хрещені були справді віруючими.
Часто батьки не розуміють, чому не може бути хрещеним розлучений брат чоловіка або чому ним не може бути некатолик. Тоді я пояснюю, що роль хрещеного відрізняється від ролі свідка. Останній мусить лише підтвердити те, що бачив; натомість хрещений має підтримувати у християнській формації чи навіть замінити батьків при вихованні, якщо їх не стане. Для цього потрібні неабиякі душевні сили та повноцінне життя вірою у спільноті.

Інтерв’ю провела Вікторія СЕМЕНОВА

джерело: katolyckyj-visnyk