ОАЗА Нового Життя в Гошеві

ОАЗА Нового Життя в Гошеві

З 20 липня по 5 серпня у с. Гошів, Долинського району Івано-Франківської області відбувався перший в УГКЦ формаційний літній табір для подружь, дітей та молоді згідно програми міжнародного католицького руху «Світло-Життя». Особливістю таких таборів є є формат 15-ти денних реколекцій, так званих «Оаз Нового Життя». Основною метою таких реколекцій є не тільки вказати на нове життя, яким є Христос, не тільки привести до Сповіді і Святого Причастя, але вже від самого початку жити Святими Тайнами і протягом 15 днів переживати увесь літургічний рік у спільноті з Христом, у Христі і для Христа та його Церкви. Організації табору сприяла комісія у справах мирян УГКЦ, маючи на меті поширювати різного роду рухи, які сприяють розвитку життя Церкви у парафіях.

У таборі взяли участь 23 родини з різних куточків України – з Києва, Львова, Донецька, Одеси, Підволочиська Тернопільської області. Подружжя були разом із своїми дітьми, яких з Божої ласки було аж 56 осіб. Їхній духовний провід очолив о. Михайло Пазиняк, а відповідальною парою було подружжя п. Мирона та п. Оксани Шкробут з Львова.
Водночас учасниками молодіжної програми основного ступеня стали 35 молодих осіб з різних парафій УГКЦ, які під духовним керівництвом диякона Юстина Кучера (ЧСВВ), о. Петра Команіцького зі Словаччини (модератор тамтешнього Руху «Світло-Життя» східного обряду) та досвідчених аніматорів із Київсько-Житомирської дієцезії РКЦ, що вже самі пройшли кілька рівнів Оазових таборів.
Варто зазначити, що міжнародний рух «Світло-Життя» є одним із рухів віднови Церкви згідно навчання ІІ Ватиканського Собору. Він об’єднує людей різного віку і покликання: молодь, дітей, дорослих, родини, священиків, ченців і черниць, членів світських інститутів богопосвяченого життя, а також сімʼї з родинної галузки Руху, яка носить назву «Домашня Церква». Для кожної з цих груп Рух пропонує відповідну формацію, яка спрямована на виховання зрілих християн та будування живої Церкви у своїх родинах та парафіях.
Знаком Руху Світло-Життя є давній християнський символ “ΦΩΣ” (ФОС – Світло) і “ΖΩΗ” (ДЗОЕ – Життя), з’єднані між собою “Ω”, утворюють хрест. Формула “Світло-Життя”, виражає єдиність між світлом, яке дає Бог, і життям, тобто наше свідоцтво християнського життя. Виконавцем цієї єдності – в що віримо – є Святий Дух. Він спричиняє, що світло розуму, світло совісті, світло Божого Слова, світло Христа, як особового зразка і світло Церкви у формуванні зрілих християн народжують нову людину у спільноті Церкви.
Мета Руху Світло-Життя досягається реалізацією формаційної програми. Кожен учасник Руху після євангелізації, яка веде до прийняття Ісуса Христа своїм Господом і Спасителем, бере участь у формації в групі учнів Ісуса, а потім у спільноті служіння (дияконії) на своїй парафії, беручи на себе конкретне служіння в Церкві та світі.
Структура Руху відповідає структурі Церкви. Малі групи, до яких належать учасники Руху, як правило утворюють його спільноту в парафії. Спільноти Руху підтримують між собою зв’язок зустрічаючись на Днях Спільноти. Важливо зазначити, що сам Рух є у своїй основі є дуже парафіяльний, спрямовує учасників оази до нового життя на свої парафіях, активного розвитку парафіяльних спільнот через спільне служіння і життя на парафії. Саме тому цей рух є дуже близьким до стратегії нашої Церкви «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом».
Рух Світло-Життя в Польщі дав і дає рясні плоди зростання парафіяльних спільнот, покликань до священичого та монашого стану, розвитку молодіжних та родинних рухів, що відбувалися в свій час під патронатом святого Папи Івана-Павла ІІ (тоді Архиєпископа Краківського Кароля Войтили). В Україні такий Рух почав свою діяльність у Римо-Католицькій Церкві. Його центр розташовується у с. Гвардійське на Хмельниччині. Згодом виникла ідея провести такий формаційний табір у східному візантійському обряді в лоні УГКЦ і така перша Оаза відбулася цього року в Гошеві.

Оаза Домашньої Церкви та Оаза молоді спільно пройшли 15 днів реколекційної програми. Кожен день присвячений з одному з таїнств вервиці, яке прагнемо пережити по особливому. Для родинної гілки Руху день починався з ранкової молитви, в якій брала участь разом уся сім’я, потім о. Михайло Пазиняк робив коротке впровадження до теми дня. Опісля сніданку, батьки вже без дітей, з якими займалися аніматори, приходили на «Школу молитви», де разом дияконом Тарасом Шевчуком та о. Тарасом Карвацьким роздумували над тим чим є молитва, її значенням, різними молитовними практиками та іншими темами. Опісля наступав час для «Намету зустрічі», коли кожен розважав над уривком зі Святого Письма, який був попередньо запропонований, щоб через читання Божого Слова зустріти Господа. Також учасники вчилися співати наспіви зі Св. Літургії та пісню дня.
Опівдні разом усією родиною молились Божественну Літургію, зустрічаючись з Євхаристійним Христом. Після обіду був час для особливого завдання під назвою «Експедиція відкритих очей», коли спостерігаючи за природою, оточуючими особами відкривали красу Богом створеного світу. Молоді подружжя навчались у «Школі Життя», де піднімались різні теми подружнього, сімейного життя, як наприклад, природнього планування сім’ї, виховання дітей, подолання різного роду залежностей та інші. Окремо був виділений час для праці в групах, де учасники могли обговорити, поділитися досвідом відносно теми дня. Увечері наступав час «Веселого вечора», де всі учасники могли спільно переглядати цікаві фільми, переглядати сценки за участю своїх дітей, весело танцювати. І очевидно день завершувався спільною вечірньою молитвою.
Учасники оази мали нагоду почерпнути глибшого досвіду молитви зі Святим Письмом та на Вервиці, спільної молитви під час Літургії та приватної молитви на т.зв. Наметі Зустрічі, цілу ніч «чувати» біля Гробу Господнього і молитись із рідними згідно своєї черги по пів години та по годині часу. Також мали нагоду духовного пережиття літургійних свят всього церковного року. Кожен день був насичений духовними вправами, лекціями осіб на різну тематику: шкідливість алкоголю та залежностей, робота та гроші, статевість, відносини у подружжі та сім’ї, проблеми з дітьми тощо. Зустрічі в групах давали можливість висловитись кожній особі та отримати фахові поради аніматорів, спільно вирішити якісь духовні пережиття чи проблеми. В останні дні була нагода скласти присягу відречення від алкоголю на певний період задля тих, які, поки що, не можуть цього зробити самі. Таке відречення склала 51 особа.

Молодіжний реколекційний табір у своїй основі схожий до родинного, проте має свої особливості. День розпочинався із ранкової молитви та короткого введення, яке пропонував духівник. Потім слідувала спільна Свята Літургія, в часі якої кожен молодий учасник мав нагоду приступити до таїнства Покаяння (Сповіді) та прийняти Євхаристійного Ісуса. Щодня проводилася «Школа молитви», де молодь могла краще пізнати красу Божественної Літургій, її символіку та значення. Також проводилась «Школа співу» в часі якої вивчали пісню дня, інші пісні та наспіви до св. Літургії. По малих групах з аніматорами розважали над уривком зі Св. Письма, роблячи спроби застосувати його до власного життя. Провадили «Експедицію відкритих очей», щоб могти побачити присутність Бога довкола нас в природі, різних явищах. Разом прибирали свої кімнати, кухню, разом веселились під час «Веселого вечора». І звичайно дякували Господеві в молитві за день, який Він їм подарував.

Протягом формаційного табору теж були походи до річки та паломництво до Гошівського монастиря Отців Василіян.

Один з учасників реколекцій поділився своїми враженнями: «Теми реколекцій були дуже цікаві; відкритість і щирість отців була особлива! Теми реколекцій торкалися найглибших почуттів душі і серця. Ми особливо переживали почуття каяття, любові до Ісуса. Це величезний старт до початку нового Життя! І нехай Ісус поможе кожній людині!».
Таким чином, учасники формаційного табору знайшли на Оазі Нового Життя духовний відпочинок та можливість відновити духа, подібно як подорожуючі у пустині віднаходять оазу – зелений острівець із життєдайними водами джерела, яким у нашому житті є Христос.
Водночас духовна віднова є невіддільною від віднови тіла, коли проводячи час із Богом та нашими ближніми, знаходимо правдиву радість та відпочинок.

Інформаційний відділ комісії у справах мирян УГКЦ

дерело: комісія ї у справах мирян УГКЦ