Як бути, якщо ви вже виросли, а мама вас все критикує і критикує

Як бути, якщо ви вже виросли, а мама вас все критикує і критикує

В питаннях, що задаються психологам, тема самотньої мами, що знижує своєю критикою самооцінку дорослої доньки чи сина, настільки поширена, що я вирішила винести її в окрему статтю.

Я торкнуся тих ситуацій, коли мама сама живе без чоловіка – він відсутній в її житті або той чоловік, який з нею поруч, з маминої точки зору, нуль без палички.
Дитина виросла, і нібито в житті все добре, але до пори до часу, поки не з’явиться мама і не прочитає лекцію про те, що вона із себе представляє з її точки зору. Коли ця ситуація йде з дитинства і продовжується в дорослому віці, то людині буває дуже складно не піддаватися маминому впливу. Часто «діти» за 20, 30, 40 відчувають власне безсилля перед цим потоком моралі і неможливість думати про себе добре, любити і приймати себе.
Ваша мама не від хорошого життя так сильно на Вас тисне своїми докорами. У неї у самої душа болить від самотності і незадоволеності власним особистим життям. У цьому знаходиться відповідь на питання, що часто мучить зкритикованих такою мамою дорослих дітей «За що вона зі мною так жорстока? Невже вона не розуміє, що знижує так мою самооцінку і робить тільки гірше?».
Розуміє або не розуміє – це не важливо, тому що зупинити потік лайки на Вашу адресу вона просто не може. І її внутрішнє невдоволення не в Ваших силах задовольнити. Як би Ви високо ні злетіли, як би чудово ні влаштувалися в житті, така мама все одно знайде, за що Вас розкритикувати. Звичайно, адже Ваш успіх ні в якій мірі не може задовольнити її власні незадоволені потреби.

Що ж залишається Вам?
Дорослішати і відділятися від мами у всіх сенсах.

Є два види лайки.

Коли Вас «пиляє» мама або хтось, полегшити Ваш стан може розуміння, що за тип критики на Вас зараз ллється.

Перший тип критики – це коли людина говорить про те, що хотіла би змінити в Вас для того, щоб Ви стали краще з її точки зору.
У цьому типі критики людина так намагається Вас простимулювати до чогось. Можливо, в даній критиці і є раціональне зерно, а можливо, і немає, оскільки людина дивиться на ситуацію по-своєму. Одна з аксіом психології полягає в тому, що тільки сама людина краще за всіх знає, що йому робити, щоб бути щасливим.

Тепер про другий вид критики. Якщо перший вид ще частково може мати в собі щось об’єктивне, то другий вид критики, взагалі, відлітає від конструктиву і реальності в космічні далі. Пам’ятайте, ми на початку статті говорили, що зупинимося тільки на тих випадках, коли мама сама не реалізувала себе як жінка – так ось, саме тому вона лає, інакше її просто розірве від переповнюючого негативу.

Так, як Ви вже, я вважаю, здогадалися, це той самий випадок, коли людина лає не для того, кого він лає, а для самого себе.

Мама капає на Ваше неприйняття того, як Ви живете і яка Ви, і робить це (неусвідомлено) для того, щоб Ви ні в якому разі не почали цінувати своє життя таким, яким воно є. Адже якщо вам раптом сподобається те, як Ви живете і Ви самі, то це буде кінець маминим маніпуляціям і вона Вас втратить.

Ось він вихід – почати потрібно не з розвитку волі, щоб досягти більшого, ні з підвищення своєї здатності пробиватися в житті, ні з винесення мозку собі, а з того, щоб уже зараз почати насолоджуватися тим, як Ви живете.

Моя улюблена рекомендація, яку я даю своїм клієнтам –
просто розслабитися і відпустити над-контроль,
успішно застосовується і до цієї ситуації.

Живіть так, як подобається Вам, а не мамі, не кому-то ще, а саме Вам.
Бо це Ваше життя, а не мамине.

Любов Бєлова

ДО РИМЛЯН 14:12
Тому кожен із нас сам за себе дасть відповідь Богові.