Щастя – де знайти?

Щастя – де знайти?
По суті, усе, що з самих джерел історії пов’язане з людством, спрямоване на пошуки щастя. Різниця є хіба що у шляхах і надіях: на Бога, політику, соціальні моделі. Сучасний світ багато працює над поняттям щастя. Варто згадати і про пропозиції купити за 99 центів Live Happy для Ipad, і про безліч літератури на цю тему. Про щастя пишуть у журналах, у книгах з психології. Про щастя розповідають на тренінгах. Про щастя і здоров’я говорять і у кабінеті психотерапевта. Ніхто не може дати точне визначення щастя. І від сезону це відчуття не залежить. Адже кожен трактує його так, як вміє, чув або знає.

Щастя – поняття дуже суб’єктивне. Але саме завдяки цьому в ньому закладений великий потенціал. Адже у щастя не може бути лише одна сторона. Тільки здоров’я? Ні. Тільки гроші? Ні. Тільки кар’єра чи тільки сім’я? Ні. Лише мрії? Погодьтеся: здорова, багата, одружена людина далеко не зажди є щасливою.

Причина в тому, що ми не отримуємо щастя автоматично. Повинна бути гармонія усіх складових.

Щастя – жити і створювати. Наприклад, відома постачальниця щастя №1 – Женя Гапчинська малює милих ангелочків. Постійно їх творять відомі та невідомі митці, бо прагнуть додати щастя у кожен день тих, хто торкнеться до їхньої уяви щастя за допомогою своїх органів відчуттів. Здорові чи хворі вони підбадьорюють себе, як відважні параолімпійці, й прагнуть жити і творити далі.

Хтось щасливий коли насолоджується сходом сонця, цілує пухкі щічки немовляти, допомагає волонтером в притулку для людей, для тварин, лікує і рятує життя. А хтось хапає щастя за хвіст, коли одружується, повертається додому, обіймає коханого, допомагає батькам, навіть народжує небажану дитину. Хтось знаходить щастя працюючи на роботі, де його цінують, а хтось вперше в житті розуміє що щасливий – виздоровівши від важкої хвороби. Багатьом людям щоб відчути себе «живими і щасливими» корисно сповільнити темп свого життя і замість нарікати, розпочати насолоджуватись сонцем яке народжується щодня, щоб світити, смаком спеченого хліба і зірваного з гілки яблука, тілом, яке дав нам Господь на свою подобу, цінними стосунками і людьми, які поруч, здібністю вірити і своєю вірою.

У кожного з нас свої кольори щастя. Із тактильних, зорових, нюхових, смакових, слухових відчуттів, згадок та асоціацій, частково складається наше життя. Усім нам підсвідомо, властиво, прив’язувати своє відчуття щастя чи здоров’я до певних реальних подій, і згадувати ті відчуття, які ми відчували в той момент, або мріяти про нові відчуття фантазуючи. Але до щастя НЕ слід ставитися як до програмування на позитив. Щастя може бути різним – із перевагами і недоліками, завдяки здобутому досвіду та уроками. Перенесені нами макро- та мікроподії , як позитивні, так і негативні, вносять велику роль у нашу кольорологію щастя. Сенека, Спіноза, Ніцше вважали, що бути чи змусити себе бути щасливими постійно, неможливо. І до цього варто прагнути, казали мудреці.

Треба працювати над собою
Правила ринку – універсальні. Восени, наприклад, традиційно росте попит на обігрівачі для тіла. Тільки одні купують одяг і батареї, а інші шукають щось для душі. Психотерапевти мають надію зігріти душі людей. Дозволяють задуматися над тим, чи вміємо ми дякувати, правильно оцінювати події, які відбуваються з нами, аналізувати, від чого саме, де і з ким ви почуваєтеся щасливими, здоровішими. Чи дбаємо ми про баланс у житті, сім’ї, ставимось з повагою до тіла; намагаємося помічати перші дзвоники захворювань чи “сидимо до останнього”; чи уміємо розумно і спокійно розбиратися з проблемами; чи здатні працювати, щоб навчитися зцілювати себе для щастя даними Богом здібностями?

Метод позитивної психотерапії, наприклад, заснований на глибокій вірі в те, що кожен з нас наділений повною мірою всіма необхідними індивідуальними здібностями, щоб жити щасливо. Мовляв, людина – шахта, повна дорогоцінних каменів. Той скарб треба знайти і підняти з надр душі і показати світу у вигляді задатків і талантів. Розвинути в собі. Це сприяє самореалізації людини. А це є основою для задоволення життям.

“Я народився, і це все, що потрібно для щастя” (А.Ейнтшейн).

“Щастя – це сама дорога, а не те, куди вона приведе” (письменниця Сесілія Ахерн).

Цікаво, що компоненти, з яких складається відчуття щастя, обчислив професор із Великобританії. Для наочності, повідомляє сайт GlobalScience, вчений оформив свої спостереження у вигляді математичного рівняння.
Отже, Feel Good Formula професора Тодда Кешдан – це шість найбільш важливих складових , відсутність кожної з яких не дозволяє людині відчувати себе щасливим. Рівняння щастя за Кешдану виглядає так: (Mx16 + Cx1 + Lx2 ) + ( Tx5 + Nx2 + Bx33 )
Ось вони, всі компоненти нашого щастя: жити сьогоднішнім днем – M, наявність живого інтересу до світу, до людей – С, улюблена робота – L, піклування про оточуючих – T, цінування взаємин – N, приділяти час своєму тілу, здоров’ю і шанувати його – B.
Точного рецепту, що дозволяє почуватися чудово, не існує, додає вчений. Однак, якщо взяти вище перераховані компоненти і внести їх у своє життя в правильній дозі, ви обов’язково станете щасливим. Може хочете первірити?

Пропонуємо вам ознайомитися із тим, що вважають справжнім щастям жінки, які спілкуються на тернопільському форумі “СІМЕЙКА”:

Щастя… Коли вмієш любити людей і маєш з ким поділитися емоціями. Коли знаходиш однодумців. Коли при зустрічі тобі дарують усмішку, а не презирливий погляд. Коли відчуваєш за спиною крила, хоча ніколи не зможеш злетіти. Коли тебе не залишають у спокої. Коли дощ плаче разом із тобою. Коли ніколи не відчуваєш себе самотнім. Коли тебе впізнають ті, хто не бачив років із десять. Коли в душі не буває зими, а тільки тепла весна чи жарке літо. Коли віриш у казки…

Щастя… Коли йдеш босим по траві, не боячись загнати в ступню скалку. Коли перебираєш руками теплий пісок. Коли стираєш восковий наліт з яблука. Коли бачиш, як пасуться коні. Коли поруч пролітає лелека. Коли сідає сонце, залишаючи за собою рожевий слід. Коли в полі ловиш вітер. Коли перші квіти показуються з-під снігу. Коли слухаєш вечірнє кумкання жабок. Коли золоте колосся гнеться додолу. Коли п’єш воду з джерела. Коли молишся по-дитячому щиро. Коли кажеш: “Я люблю тебе” і чуєш у відповідь: “Я тебе теж кохаю”.

Щастя… Коли плачеш. Коли в хворобі про тебе піклуються. Коли віриш. Коли вмієш зупинитися і перевести дух. Коли знаєш, що чиниш правильно. Коли живеш у мирі. Коли не знаєш, хто такі лікарі. Коли миєш руки у фонтані. Коли отримуєш листи. Коли спізнюєшся, але все одно приходиш вчасно. Коли дякуєш. Коли час не має значення. Коли гладиш сусідського собаку і він тебе не кусає. Коли знаєш, що дочекаєшся. Коли про твій день народження не забувають. Коли даруєш квіти. Коли приносиш добрі новини.

Щастя… Коли свіча в твоїх руках не гасне. Коли в темряві немає страху. Коли не думаєш цифрами. Коли розгортаєш шоколад із фольги. Коли знаходиш загублене. Коли маєш що фотографувати. Коли відчуваєш запах свіжого сіна. Коли не бракує слів. Коли можеш допомагати безкорисливо. Коли тобі довіряють. Коли знаєш, що недарма прожив день. Коли можеш протистояти системі. Коли взуваєш кросівки після туфель на каблуках. Коли не сумніваєшся. Коли маєш вибір. Коли можеш бути добрим і милосердним. Коли відчуваєш краплі сонця на шкірі.

Щастя… Коли хтось дякує Богові за те, що ти є…
Насолоджуйтеся кожним життєвим моментом! Знаходьте щастя в простих речах!
Тоді є можливість бути здоровими: фізично, психологічно, духовно.

Марія Хомів, лікар-психотерапевт ТМКЛ №2 , учасниця майстер-курсу в методі позитивної психотерапії, член Всесвітньої Асоціації Позитивної психотерапії (WAPP), член Української Спілки Психотерапевтів (УСП).