Альтернативна медицина: «окультизм» чи брак знань у її противників?

Петро Гусак, Ph.D.

Альтернативна медицина: «окультизм» чи брак знань у її противників?

Шукаючи в Google цитату з Біблії, яка забороняє ворожіння [1], я натрапив на сайт секти Догнала під назвою «Слово життя» [2], а на ньому – на статтю під назвою «Окультизм – це пастка диявола» [3]. З якогось дива цей матеріал поширив у себе сайт Gloria.tv [4] – мабуть, не розібравшись і не дослідивши, кому належить сайт «Слово життя». У тій статті є ось така цитата: «Варто зазначити, що елементи магії скриваються під плащиком “науковості” також в методах альтернативної (нетрадиційної) медицини: гомеопатія, акупунктура, гіпноз, іридіологія, магнетизм, рейки, біоенергетика та інше». [5] На тому ж сайті «Слово життя» в іншій статті я знайшов іще одну цитату: «Правдива медицина основана на фізичних законах. Існує два види медицини: традиційна (наукова) та нетрадиційна або альтернативна. Для християн є дозволена традиційна медицина, альтернативна – ні. Як може християнин розпізнати традиційну медицину від нетрадиційної або псевдо-медицини? Чому християнам не дозволена альтернативна медицина? Традиційна медицина є основана на фізичних законах: хімії, фізики, біології, генетиці, психології. Тому дії ліків, які використовуються в традиційному лікуванні, можна пояснити, дослідити і передбачити. Тут все є прозоро! Оскільки, тіло людини підлягає фізичним законам, його потрібно лікувати згідно фізичних законів. Медицина є також обмежена, вона не може лікувати духовні проблеми». [6]

Можна би було махнути на те рукою (сектантський сайт, сектантське вчення – що з них візьмеш?), якби не: а) ці змісти є в інтернеті й їх читають; б) майже дослівно таке саме я чую в середовищі «нормальної» УГКЦ, й зокрема – від харизматичних кіл, які є в лоні Католицької Церкви.

Тому я б хотів у цих питаннях розібратися, представити моє власне їх розуміння якомога аргументованіше й заохотити відповідні церковні структури до ґрунтовних досліджень, щоби віряни мали нарешті у тому ясність й чітку офіційну позицію Церкви.

То ж давайте розбиратися:

• Про гомеопатію я зараз говорити не буду: цій темі вартує присвятити окреме дослідження.

• Проти гіпнозу я рішуче виступаю й сам – тільки не тому, що це «окультизм», а тому, що це – втручання свідомості й волі однієї скінченної особи у свідомість і волю іншої скінченної особи, тобто, насильство над «самістю» особи: над її недоторканними особовими границями. Тому я відкидаю також і той гіпноз, який мали б здійснювати задля лікувальних цілей.

• Про акупунктуру: наявність на поверхні тіла людини активних нервових точок, які пов’язані з відповідними внутрішніми органами і системами – занадто очевидний факт, щоби могти його заперечувати. Наприклад, вушні раковини багаті такими точками: масаж протизавитка, козелка, мочки вуха приводить людину до тями, покращує кровообіг в голові, а регулярний такий масаж зміцнює здоров’я. Подібне з фалангами пальців: я особисто, коли відчуваю, що терпне і мліє ліва рука, знаю, що в мене слабне серце, і масуючи фаланги персневого пальця лівої руки, я збуджую серце й приводжу його в нормальний стан. (До речі, в Західній Церкві шлюбну обручку носять на лівому персневому пальці саме через його зв’язок зі серцем: про цей зв’язок було відомо ще в Середньовіччі). Знаю ситуацію, коли молодій дівчині різко падав кров’яний тиск, а її мама – лікар за фахом – замість давати їй хімічні препарати «традиційної» медицини з побічною дією (про це я скажу нижче), ставила її босими ногами на дощечки, у яких були густо набиті цвяшки вістрями вгору – і тиск нормалізувався. Здавалося б – що спільного у босих стіп з кров’яним тиском? А виявляється, що в організмі все взаємопов’язане. (Це – окультизм?). Масаж – загальний чи спеціалізований локальний (певних частин тіла) – діє на ті ж активні нервові точки, що й акупунктура, тільки акупунктура – далеко глибша й потужніша дія на ці точки, ніж масаж. Що стосується наведених на згаданому сайті закидів, що внаслідок акупунктури відбувається ушкодження вен і нервів та передається гепатит В (чому тільки він? – є маса інших інфекцій, включно з ВІЛ, які можна передати підчас акупунктури), то ці закиди стосуються не сутності акупунктури як такої, а її халатного й непрофесійного виконання: ті самі проблеми можна отримати від непрофесійної стоматології чи хірургії внутрішніх органів: прикладів у лікарнях «традиційної медицини» – більш ніж достатньо.

• Стосовно іридології, під якою розуміють спробу діагностувати хвороби за виглядом і структурою рисунка райдужної оболонки ока, то можу сказати таке: Незалежно від того, чи існують закономірні відношення між хворобливими станами організму і виглядом райдужної оболонки, тобто – чи можливо зробити узагальнюючі, індуктивні висновки про такі відношення, то спроби це дослідити і встановити такі відношення не мають нічого спільного з окультизмом. Якщо б такі закономірні відношення вдалося встановити, то це було б ще одним відкриттям в галузях анатомії і фізіології людини – відкриттям властивостей організму, які наука ще не знає (а не знає наука про тіло людини ще дуже багато). На власному прикладі знаю, що в молодості і при доброму здоров’ї мої райдужні оболонки були насичено карі, а з віком, внаслідок пережитого і при затяжних хворобах – вицвітали. Натомість, коли хвороби було підліковано і мені вдавалося якийсь час відпочити, то насиченість кольору частково поверталася, хоча вже ніколи – до такого повного насиченого стану, який був у мене у віці 17 літ.

• Стосовно «рейкі» (від японського «рей» – дух, душа, та «кі» – життєва енергія [7]): якщо ця практика дійсно (так, як подає вищезгаданий сайт) супроводжується ставленням спеціальних «знаків» на чолі і руках та заклинаннями, то в такому випадку це дійсно окультизм і неприйнятна практика – не тільки для християн, а й для усіх людей, які хочуть зберегти духовну незалежність і здоров’я. Якщо ж «знаки» і заклинання необов’язкові, й можливим є застосування «суто фізичної» сторони рейкі, то цієї «суто фізичної» сторони стосуватиметься те, що я скажу про магнетизм і біоенергетику.

• Стосовно магнетизму. Хто мав у школі чи іншому навчальному закладі добрі заняття з фізики, той пам’ятає дослід: на сердечник електромагніта одягали мідне кільце, а тоді вмикали: подавали струм на котушку електромагніта – і мідне кільце вилітало мало не під стелю. Таке відбувається згідно з фізичним законом: діамагнетик виштовхується з магнітного поля. В діамагнетичному твердому тілі протікають струми Фуко, які індукують власні електромагнітні поля, і взаємодія цих полів з магнітним полем електромагніта (кожного природного ферромагніта – теж) спричиняє ефект виштовхування. Саме за тим принципом на різні тіла, а особливо – на геомагнітні зони реагує мідний маятник, перебуваючи в спокої, або більше чи менше відхиляючись в напрямку, відповідному до силових ліній магнітного поля. Існування геомагнітних зон – природних чи штучних – занадто очевидний факт, щоб його заперечувати, і сила полів тих зон – вимірювана величина, яку фіксують прилади «традиційної, доказової» фізики. Природні геомагнітні зони – це, наприклад, магнітний полюс Землі, на який орієнтується стрілка компаса, а також поклади ферромагнітних руд: на територіях таких покладів стрілка компаса дає збій, або починає просто крутитися (це теж окультизм?). Такі природні геомагнітні зони є також і там, де протікають підземні потоки води: природна вода – це електроліт (розчин солей), тобто – електричний провідник, а при русі електричного провідника індукується електромагнітне поле. Штучні геомагнітні зони – це місця прокладених електричних кабелів, території довкола електрогенераторів і трансформаторних станцій, території під повітряними високовольтними лініями… (Подивіться, наприклад, на кущі під такими лініями і побачите, як вони мутують, а також – постійте, відчуйте, чи ви себе під ними добре почуваєте, чи добре працюватиме ваш компас, мобільний телефон чи радіоприймач. Саме в таких місцях під дією магнітних полів схрещуються мідні рамки, схрещуються зігнені буквою «г» дроти в руках, і припускаю, що «клює» лоза). Різниця між стрілкою компаса і мідним маятником така, що стрілку роблять з ферромагнетика, а мідний маятник – діамагнетик, але принцип взаємодії з магнітними полями Землі – той самий. (І не тільки з полями Землі: маятник реагує на всі електромагнітні поля певної інтенсивності. Отож, на біополя живих організмів – також). Звісно, що мідний маятник – це тільки фізика, і якщо хтось би хотів за його допомогою передбачати долю чи майбутні події (окрім землетрусів і вивержень вулканів, які супроводжуються змінами геомагнітних полів у даних місцях), то він – або шарлатан, або, окрім фізики, звертається до позаприродних сил. Одне і друге є неприйнятним. Сказане про магнетизм має пряме відношення до біоенергетики.

• Уся структура матерії заснована на електриці: в субатомарній структурі – електричні заряди електронів, позитронів і протонів, в молекулярній структурі – зв’язки між атомами за допомогою «електронних хмаринок», в кристалічних решітках мінералів – те саме. На електриці побудоване функціонування біологічних організмів. Фізичні процеси в мозку включають в себе електролітичні дисоціації через мембрани клітин, нервові імпульси, які йдуть від дендритів до нейрона і від нейрона до аксона та через синапси до іннервованих органів, мають електричну природу. Волокнисті м’язи скорочуються і розслабляються тому, що до кожного волокна під’єднані два нервових закінчення, які є катодом і анодом: електролітична дисоціація катіонів і аніонів у волокні відповідно до отриманого електричного імпульсу означає скорочення або розслаблення м’язового волокна. Іншими словами, в живому організмі постійно наявні біоструми, а там, де струми, там індукується електромагнітне поле, й можна досліджувати та вимірювати його інтенсивність та величину електричного заряду. Це те, що античні римляни називали vigor – життєва енергія. Від її рівня і запасу залежить здоров’я організму. Наведу приклад з власного життя. В липні 1990 року в Києві мені запропонували виміряти силу біоструму: на столі лежав мікроамперметр (є такий пристрій в «традиційній, доказовій» фізиці) з двома електродами у вигляді свинцевих пластин. Я поклав руки на пластини і стрілка мікроамперметра показала певну величину – силу мого біоструму. (Я вже не пам’ятаю конкретного числа мікроамперів. Можете провести собі такий дослід самі). Той, хто вимірював, спитався, чи я часом не хворий, бо сила біоструму занадто низька. Я відповів, що ні, що чогось такого не відчуваю. А вже у вересні того ж року я ліг в лікарню й лікувався препаратами «традиційної, доказової» медицини, які мені, до речі, назавжди порушили печінку. Так що мікроамперметр не збрехав, і якщо би був спосіб тоді поповнити заряд мого біоструму, то обійшлося б мабуть і без лікарні, і без препаратів «традиційної, доказової» медицини з їхньою побічною дією. Тепер я кажу, що оскільки все в світі побудоване на електриці, а отже – всю матерію пронизують електромагнітні поля, то можливо поповнити свій біоелектричний заряд за рахунок тих зовнішніх полів, й одним зі способів такого поповнення є дихання певного типу (я писав про це тут: http://xic.com.ua/z-istoriji-duhu/14-molytva/197-hrystyjanski-osnovy-dlja-praktykuvannja-cygun-ki-gong). Там, де є біоструми, є і електромагнітні поля – те, що означують скороченим терміном «біополе»: це вимірювальна приладами фізична величина. Тепер я відчуваю його в інших людей, особливо хворих, а також – в культових місцях. [8] Отож, якщо біоенергетика – це у своїй суті фізична дійсність, то її можливо приймати як Божий дар – як і всяку іншу фізичну дійсність – і з вдячністю використовувати для добрих цілей: відповідно впливати на біополя, коригувати, «заряджати» і використовувати для лікування інших осіб. [9]
Повернімось до вищенаведеної цитати [6]: Я намагався показати, що альтернативна медицина (якщо її правильно розуміти і застосовувати!) власне «основана на фізичних законах». Що стосується «традиційної, доказової медицини», котра, згідно з авторами даної цитати, «дозволена» для християн: Яку медицину вони мають на увазі? Матеріалістичну (в українських реаліях – (пост-)радянську), яка розглядає людину як згусток біомаси? Як матеріал для дослідів? Як продукт еволюції – «високорозвиненого примата», тобто, мавпу? Ту, котра донедавна не вважала (а подекуди – досі не вважає) дитину в лоні матері людиною? Ту, котра вважає, що суто фізикалістськими методами і засобами можна вилікувати само лише тіло, не лікуючи й навіть не беручи до уваги духовні і психологічні проблеми особи? Ту, котра заперечує існування душі так само, як й існування активних точок, меридіанів і життєвої енергії? Медицину, яка ще дуже багато не знає про людину, і тому в ній зовсім «не все є прозоро»? Так само «не все прозоро» є й зі синтетичними, хімічними препаратами, які та медицина використовує в якості ліків: усі вони завжди мають побічні дії («одне лічать – друге калічать»): хто не вірить, хай почитає листівку-вкладиш, яка додається до кожних ліків: тією листівкою фармакологічна компанія страхує себе на випадок важких наслідків вжитку їхніх препаратів, а отже – судових позовів. Натомість, використання природних засобів автори, які пишуть на вищезгаданих сайтах, огульно таврують як «окультизм»: та якщо мати злу волю, то «окультизмом» можна назвати і лікування травами (особливо – відомими народним «знахарям», але ще не відомими «традиційній, доказовій» медицині), і водолікування католицького священика Себастіяна Кнайпа, і лікування голодом Пола Бреґґа, і всі техніки та методики дихання, відмінні від звичайного неусвідомленого… Це скидається на змову сектантів з матеріалістичною медициною – з метою не допустити «підірвання монополії» останньої… А може, і в сектантів, і у представників «традиційної, доказової» медицини просто не вистачає знань з фізичної антропології? І замість бути вдячним Богові, що Він відкрив ті знання представникам інших релігій і культур (в даному випадку – далекосхідних), і намагатися використовувати ті знання в християнському контексті, вони одразу таврують їх як «демонічні»? – Замість прославити Бога за те, що ми, люди, дивно влаштовані (див.: Пс 138 [139], 14)… Пам’ятаєте молитву: «О, Ісусе Христе! Признаю Тебе Царем вселенної. Все створене є Твоїм…». Чуєте? – ВСЕ СТВОРЕНЕ є ЙОГО. Уся фізична дійсність, усі поля і енергії. Яке ви маєте право приписувати те створене бісові?

Сумно тільки, що ті сектантські матеріали використовують і передруковують представники канонічних Церков – не в останню чергу тому, що не мають власних результатів досліджень. Тому закликаю канонічні Церкви організувати міждисциплінарні комісії, до яких би ввійшли богослови, антропологи, фізики (біофізики), хіміки, анатоми, нейрофізіологи, ендокринологи…, а також представники альтернативних напрямків медицини і «внутрішніх технік», які з цим безпосередньо працюють. Комісії мали б дійти до порозуміння стосовно понять і дійсностей, про які йдеться, і видати обґрунтовані й аргументовані роз’яснення. (Якщо буде добра воля, то кошти на скликання і працю таких комісій знайдуться). Благо людських душ вимагає цього!

ПРИМІТКИ

[1] «Нехай не знайдеться між тобою такий, хто переводить свого сина чи дочку свою через огонь, хто ворожить ворожбу, хто ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах, і хто чарівник, і хто чорнокнижник, і хто викликає духа померлого та духа віщого, і хто питає померлих. Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке, і через ті гидоти Господь, Бог твій, виганяє їх перед тобою» (Втор 18, 10-12).

[2] Це тільки один з багатьох інших, якісно зроблених і добре фінансованих: секті Догнала належать такі сайти, як «Сім’я під Покровом Богородиці», «Теотокос» та ряд інших. Маю враження, що УГКЦ і РКЦ в Україні поступаються секті Догнала присутністю в інтернеті. Пам’ятаєте фразу з фільму «Ворошиловский стрелок»: «Каждое преступление оставляет финансовый след»…

[3] Окультизм – це пастка диявола. – http://slovozyttia.blogspot.com/2017/06/blog-post_30.html#more

[4] Окультизм – це пастка диявола. – https://gloria.tv/article/SvY2rkontc6G2FWWhaJCn1LWL

[5] Там само.

[6] Аюрведична «медицина» – дія демонічних сил. – http://slovozyttia.blogspot.com/2014/03/blog-post_12.html#more

[7] Reiki – https://en.wikipedia.org/wiki/Reiki

[8] Декілька прикладів з мого власного життя: А) на нашій парохії на Левандівці була жіночка, яка хворіла і почувалася слабкою так, що деколи не могла дійти з церкви додому. Одного разу я і моя дружина підставили їй з обох боків руки, вона взяла нас під руки і так ми завели її додому. Після того тиждень, а може й більше, мне нила й боліла рука: я відчував у ній холод і хвору енергетику тої жінки: вочевидь, рівень її біополя був такий низький, що вона просто «висмоктувала» енергію з моєї руки. Так само, беручи за руки онкохворих, я відчував холод і брак енергії в них – через ті рукостискання вони «висмоктували» енергію з мене як сухі губки. (Можливо, саме падіння рівня біоелектричного поля в них і стало їхню онкологію). Б) Я відчуваю енергетичні поля не тільки в людях, а й у культових місцях – можливо, це те, що у Східних Церквах називають «намоленістю». Наприклад, тоді, коли я вперше увійшов у старий дерев’яний храм в Глинянах, де є чудотворна ікона Розп’яття Христового. Я став на порозі, подивився на ікону, і на мене звалилася «енергетична злива»: голочками по всьому тілу. Подібне пережиття я мав і в новій церкві в Глинянах – там, де на стінах проступили крізь побілку хрести в кругах. Скептично поставившись до слів паламаря, який пропонував людям стати між тими хрестами і щось відчути, я став трохи збоку, недовірливо подивився на той хрест в крузі – і раптом відчув від нього потік теплової енергії. В) Досвід відчуття енергії я мав двічі в каплиці св. Івана Богослова на Філософсько-Богословському факультеті УКУ: в каплиці біля ікони блаженного священномученика Омеляна Ковча є мощехранительниця з маленькою щиптою попелу з Майданека (очевидно, зі спалених там людей). Рік тому я приклався чолом до тієї мощехранительниці: потужна енергетика так мені «шибнула по мізках», що я мало не втратив свідомість, а потім цілий день приходив до тями. Цього року я тільки наблизився до тієї мощехранительниці на відстань 15 см: ефект знову був майже такий самий, що й торік. Хто бажає – може перевірити сам.

[9] Зрештою, через фізичний дотик зціляли: Ілля (1 Цар 17, 21), Єлисей (2 Цар 4, 34-35), Ісус Христос – Сам (Мт 8, 15; 19, 15; Мр 5, 23; 6, 5; 8, 23; Лк 4, 40; 13, 3) і заповів, що це чинитимуть апостоли (Мр 16, 18), Ананія (Ді 9, 17), апостол Павло (Ді 28, 8). Передавання апостольського служіння теж здійснювалося через фізичний дотик – покладання рук (Ді 6, 6; 8, 17; 13, 3; 19, 6). Якщо б ці зцілення і передавання служіння були суто духовними, то усі названі особи могли б чинити це просто словом або внутрішнім волінням. Якщо ж ці дії супроводжувалися фізичним дотиком, то в цьому дотику було передавання/пересилання фізичної енергії.